Vreme slava je
PRIPREMITE SAVRŠENU TRPEZU ZA ARANĐELOVDAN Ideje za bogat jelovnik i nezaboravnu slavsku gozbu u čast Svetog arhangela Mihaila
U četvrtak slavimo Aranđelovdan, slavu Svetog arhangela Mihaila, koja je jedna i od najčešćih slava kod nas.
Domaćice pripremaju obilje hrane, trude se da slavska trpeza bude bogata, sa kompletnim jelovnikom koji će se svideti svim gostima.
Ovo je naš deo predloga šta možete spremiti za goste i spremiti gozbu za pamćenje.
Salata mimoza
Sastojci za salatu mimoza:
3 krompira
300 g stišnjene šunke
300 g kačkavalja
4 jajeta
400 ml kisele pavlake
200 g majoneza
Priprema salate mimoze:
Krompir skuvajte, kao i jaja. Kada se sve skuva, ostavite da se ohladi.
Za to vreme izrendajte šunku i polovinu količine kačkavalja, pa dodajte i rendani krompir. Drugu polovinu kačkavalja izrendajte na sitnije rende.
Pripremite veću činiju gde ćete ređati sve sastojke, a ne bi bilo loše da to bude providna činija kako bi se video presek salate.
Prvo stavite polovinu rendanog krompira, začinite solju i biberom, pa premažite tanak sloj kisele pavlake. Potom stavite rendanu šunku i premažite majonezom. Pospite preko svega krupno rendani kačkavalj i dva rendana jajeta. Preko svega sipajte kiselu pavlaku.
Ponovite redosled slaganja sastojaka, a salatu završite sitno rendanim kačkavaljem i dekorišite po želji. Rashladite je lepo i poslužite.
Domaća supa
Sastojci za domaću supu:
Domaći rezanci za supu
2 batka i karabatka
1 veća šargarepa
Kocka za supu
Seckani peršun
Ulje
So, biber
Priprema domaće supe:
Dublju šerpu napunite vodom više od pola, posolite i stavite batake da se kuvaju. Za to vreme, šargarepu očistite i isecite na krugove ili manje kocke.
U šerpu dodajte malo bibera, pa ubacite šargarepu. Ostavite da se zajedno krčka sve zajedno dok šargarepa malo ne omekša. Posle toga izvadite piletinu iz šerpe i sačekajte da se malo ohladi, pa iskidajte meso i vratite ga u šerpu.
Dodajte kocku za supu, dve kašike ulja i seckani peršun. Sve zajedno ostavite da se kuva 20-ak minuta.
Sarma
Sastojci za sarmu:
2 glavice kiselog kupusa
600 g mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
1 manja šargarepa
1 čen belog luka
Malo aleve paprike
Nekoliko listova lovora
So, biber
Priprema sarme:
Crni i beli luk i šargarepu isecite na sitnije komade i stavite u tiganj da se dinsta na malo ulja i vode. Kada malo omekšaju, dodajte mleveno meso i neka se dobro ukrčka sve zajedno, pa dodajte alevu papriku.
Listove kiselog kupusa, svaku pojedinačno, isperite pod mlazom vode, i kada smesa za sarmu bude gotova, sipajte po jednu kašiku na svaki list kupusa. Vodite računa da ne bude premalo, a sve to zavisi od veličine lista kupusa. Urolajte i formirajte sarmu koju ćete ređati u duboku šerpu.
Po želji kako završite ređanje sarmi, na svaki "sprat" možete ubaciti i neki deo suvog mesa, kako bi sarma imali bolji šmek. Lovor je obavezan, pa ga stavite na svakom sloju, sve do vrha. Potrebno je da se krčka nekoliko sati, kako bi sarma bila što ukusnija.
Rozen torta
Sastojci za rozen tortu:
1 pakovanje kora za rozen tortu
250 ml mleka
200 g putera
300 g mlevenih oraha
150 g šećera
200 g šećera u prahu
3 kašike vode
Priprema rozen torte:
Mleko sipajte u šerpu i stavite da provri. Kada se to desi, sklonite ga sa ringle i ubacite mu puter koji je sobne temperature. Mešajte lagano da se puter polako otopi pa kad se sve lepo sjedini prelijte preko činije sa orasima. Orahe poparene mlekom i puterom promešajte i ostavite na kratko da se ohladi.
Na poslužavnik na koji ćete poslužiti tortu, stavite jednu koru pa filujte filom sa orasima, pa stavite drugu koru i tako sve redom dok ne potrošite sav materijal.
Jako je važno da celu tortu dobro pritisnete kako bi se lepo sjedinilo i da se ne bi fil odvojio.
Šećer u prahu prosejte, dodajte mu vodu i dobro mutite dok ne dobijete sjedinjenu smesu i brzo razmažite preko torte.
Espreso