КРОФНЕ ИЗ РЕРНЕ КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ Без уља и гриже савести УКУС ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ
Када пожелимо крофне, обично замислимо слатке, мекане пржене у уљу, које обилују шећером и слатким преливима.
Међутим, постоји здравија и једнако укусна верзија – крофне печене у рерни. Овај рецепт ће вам донети све што волите код крофни, али уз мање калорија и масти, јер немају потребу за уљем. Уживате у мекоћи и мирису без осећаја кривице, што ове крофне чини идеалним избором за сваку прилику!
Састојци:
500 г брашна
1 кесица сувог квасца
250 мл млаког млека
50 г шећера
1 ванилин шећер
80 г путера, омекшаног
1 јаје
Прстохват соли
По избору: шећер у праху за посипање, чоколадни прелив или џем за пуњење
Припрема:
У великој чинији помешајте брашно, квасац, шећер и со. У средини направите удубљење и додајте млако млеко, омекшани путер, јаје и ванилин шећер. Мешајте док се састојци добро не повежу, а затим месите тесто 10 минута док не постане глатко и еластично.
Тесто покријте кухињском крпом и оставите га на топлом месту да нарасте, око 1 сат, док се запремина не удвостручи.
Након што је тесто нарасло, пребаците га на побрашњену површину и благо развуците на дебљину од око 1 цм. Округлим калупом или чашом исеците кругове. Оставите их на папиру за печење, покривене крпом, да одморе још 15-20 минута.
Загрејте рерну на 180°C. Печене крофне пеците око 10-12 минута, док не добију светлу златну боју. Пазите да их не препечете, како би остале мекане.
Када се крофне охладе, по жељи их поспите шећером у праху, прелијте растопљеном чоколадом или напуните џемом.
За још богатији укус, пре печења можете крофне премазати растопљеним путером или ванилин шећером. Ове печене крофне можете послужити уз кафу, чај или као слатку ужину за породицу.