(ФОТО) НАЈМЛАЂИ ПОМЕШАЛИ БОЈЕ И УКУСЕ, ПА СЕБИ НАПРАВИЛИ ЗДРАВУ УЖИНУ Европски дан кувања са децом обележен у вртићу „Пужић“
Европски дан кувања са децом, 8. новембар, обележен је у вртићу „Пужић“ ПУ „Радосно детињство“, где су студенти Природно-математичког факултета са смера гастрономија и стручњаци Института за јавно здравље Војводине представили деци здрав оброк и с њима разговарали о правилној исхрани.
Демонстрација припреме здравог оброка промовисана је уједно и у оквиру националне кампање „Октобар – месец правилне исхране“.
- Генерално, циљ пројекта јесте да деца упознају правилан начин исхране, које су намирнице здраве, које се мање препоручују, колико би оброка дневно требало да имају, да је, уз исхрану, важна и физичка активност, које су намирнице важне за раст и развој, а које уз, рецимо, трениг – истакао је шеф Одсека за здравствено васпитање и здравље заједнице Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Војводине проф. др Душан Чанковић. – Важно је да од малих ногу стичу здраве животне навике, а ове активности организујемо и у основним школама. Сам појам „Европски дан кувања са децом“ подразумева то да деца сама покушају да направе неки свој здрав оброк и да им то буде подстрек за даље активности. Имају прилику да комбинују разне укусе, боје, воће и поврће, и да виде шта им се све у таквом избору допада.
Студенти ПМФ-а, уједно и чланови Кулинарске федерације Србије, деци су демонстрирали припрему здравог оброка, уз подршку професора са катедре за гастрономију.
- Припрему здравог оброка деци смо на креативан начин представили кроз намирнице које би требало да уносе сваког дана - студент друге године гастрономије Ђура Тинтор. – Користили смо ражани хлеб, хумус од леблебија, туњевину, скушу, млади сир, поврће и воће, како свеже, тако и сушено, а све у намери да деца од тих намирница сама себи осмисле оброк који ће им истовремено бити укусан и здрав. Моје искуство показује да се данас изузетно обраћа пажња на едукацију деце о правилној исхрани и они већину ствари знају и практикују. Моја порука је да би деца још у најранијем периоду требало да се на занимљив начин упознају са кувањем, да то не представља притисак и да схвате да је то још један леп и креативан процес у којем ће моћи да изразе себе.
Тинтор је потврдио чињеницу да је током последње две године, у оквиру различитих радионица, доста у контакту са децом и да је изузетно задовољан тиме колико су најмлађи упућени и колико им је подигнута свест о здравој исхрани.
- Научила сам доста о здравој исхрани и знам да је риба најздравије месо – открила је шестогодишња Луна. – Од рибе највише волим да једем шарана, најчешће га спрема мама, а тата понекад. Такође, здраво је играти се напољу и проводити време у природи. Напољу обично трчимо и играмо се вије, а у школици играмо жмурке и увек ми је лепо са другарима. Свој деци желим да буду здрава, да једу више воћа и поврћа, а мање слаткиша.
Б. Павковић