Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) NAJMLAĐI POMEŠALI BOJE I UKUSE, PA SEBI NAPRAVILI ZDRAVU UŽINU Evropski dan kuvanja sa decom obeležen u vrtiću „Pužić“

08.11.2024. 13:47 17:31
Piše:
вртић
Foto: Dnevnik/ B. Pavković

Evropski dan kuvanja sa decom, 8. novembar, obeležen je u vrtiću „Pužić“ PU „Radosno detinjstvo“, gde su studenti Prirodno-matematičkog fakulteta sa smera gastronomija i stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine predstavili deci zdrav obrok i s njima razgovarali o pravilnoj ishrani.

Demonstracija pripreme zdravog obroka promovisana je ujedno i u okviru nacionalne kampanje „Oktobar – mesec pravilne ishrane“.

вртић
Foto: Dnevnik/ B. Pavković

- Generalno, cilj projekta jeste da deca upoznaju pravilan način ishrane,  koje su namirnice zdrave, koje se manje preporučuju, koliko bi obroka dnevno trebalo da imaju, da je, uz ishranu, važna i fizička aktivnost, koje su namirnice važne za rast i razvoj, a koje uz, recimo, trenig – istakao je šef Odseka za zdravstveno vaspitanje i zdravlje zajednice Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Dušan Čanković. – Važno je da od malih nogu stiču zdrave životne navike, a ove aktivnosti organizujemo i u osnovnim školama. Sam pojam „Evropski dan kuvanja sa decom“ podrazumeva to da deca sama pokušaju da naprave neki svoj zdrav obrok i da im to bude podstrek za dalje aktivnosti. Imaju priliku da kombinuju razne ukuse, boje, voće i povrće, i da vide šta im se sve u takvom izboru dopada.

вртић
Foto: Dnevnik/ B. Pavković

Studenti PMF-a, ujedno i članovi Kulinarske federacije Srbije, deci su demonstrirali pripremu zdravog obroka, uz podršku profesora sa katedre za gastronomiju.

вртић
Foto: Dnevnik/ B. Pavković

- Pripremu zdravog obroka deci smo na kreativan način predstavili kroz namirnice koje bi trebalo da unose svakog dana -  student druge godine gastronomije Đura Tintor. – Koristili smo ražani hleb, humus od leblebija, tunjevinu, skušu, mladi sir, povrće i voće, kako sveže, tako i sušeno, a sve u nameri da deca od tih namirnica sama sebi osmisle obrok koji će im istovremeno biti ukusan i zdrav. Moje iskustvo pokazuje da se danas izuzetno obraća pažnja na edukaciju dece o pravilnoj ishrani i oni većinu stvari znaju i praktikuju. Moja poruka je da bi deca još u najranijem periodu trebalo da se na zanimljiv način upoznaju sa kuvanjem, da to ne predstavlja pritisak i da shvate da je to još jedan lep i kreativan proces u kojem će moći da izraze sebe.

вртић
Foto: Dnevnik/ B. Pavković

Tintor je potvrdio činjenicu da je tokom poslednje dve godine, u okviru različitih radionica, dosta u kontaktu sa decom i da je izuzetno zadovoljan time koliko su najmlađi upućeni i koliko im je podignuta svest o zdravoj ishrani.

вртић
Foto: Dnevnik/ B. Pavković

- Naučila sam dosta o zdravoj ishrani i znam da je riba najzdravije meso – otkrila je šestogodišnja Luna. – Od ribe najviše volim da jedem šarana, najčešće ga sprema mama, a tata ponekad. Takođe, zdravo je igrati se napolju i provoditi vreme u prirodi. Napolju obično trčimo i igramo se vije, a u školici igramo žmurke i uvek mi je lepo sa drugarima. Svoj deci želim da budu zdrava, da jedu više voća i povrća, a manje slatkiša.

B. Pavković
 

Izvor:
B. Pavković
Piše:
Pošaljite komentar