НАЈБОЉЕ МЕТОДЕ ЗА САВРШЕНО КУВАНА ЈАЈА Хладна или топла вода – проверите разлику
Ево како да скувате јаја, а да буду таман.
Сигурно сте чули савет да воду у којој су се кувала јаја треба прокувати и оставити да кључа још пет минута, а затим склонити са шпорета? Није баш тако. Обично тада жуманце остане сирово, а беланце буде скувано.
Мери Френсис Кенеди Фишер, некада једна од најбољих куварица у Америци, пре смрти је написала књиге у којој је давала важне савете о кувању.
Поред бројних трикова како да припремите храну, открила је и две најбоље методе за савршено кувана јаја која гарантују да ће жуманце бити потпуно кувано, али и мекано.
Први начин је можда најлакши, важно је само да следите кораке по реду.
Прво јаја треба прелити хладном водом, па тек онда ставити у кључалу воду. Рингла треба да ради на средњој јачини, па онда јаја можете оставити колико год желите.
Иако можда мислите да је овај процес кувања дужи, будите сигурни да ће се кувати једнако брзо као када вода прокључа.
Друга техника укључује сипање хладне воде у лонац, потапање јаја и затим брзо загревање воде. Чим прокључа, јаје је кувано!
Иако су ове њене методе добиле много похвала, а људи који су их испробали кажу да су јаја заиста најукуснија када се кувају на овај начин, Мери је у својој књизи навела да постоји један мали недостатак.
Јаја су савршено кувана, али је теже очистити љуску од њих.
Еспресо/Крстарица/Н1/ДЧ