Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СА ЊИВЕ У ПЛАСТЕНИК: Синиша Живанов из Ковиља са првим мразевима прелази са тиквица на келерабу

05.11.2024. 09:34 11:03
keleraba
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Сезона поврћа на отвореном простору стигла је до краја. На њивама се још сече карфиол и купус, а сезона тиквица завршила се ових дана са првим мразом.

Зато неки повртари мењају начин производње, јер после поврћа на отвореном простору почињу да раде поврће у заштићеном простору.

Тако Синиша Живанов из Ковиља код Новог Сада после сезоне тиквица наставља да у затвореном простору гаји келерабу.

За Дневник каже да је за приносом тиквица задовољан. Имао их је, отприлике, исто као и прошле године, прве су доспеле већ 23. априла.

- Као топлољубивој биљци нису јој сметале врућине, а против суше сам се борио наводњавањем, јер без система за наводњавање немогуће је гајити поврће. Осим што сам потрошио горива за наводњавање, имао сам и трошкове за семе, које годинама користим, и то из Холандије. И још за сезонске раднике који су их секли за продају - нагласио је Живанов.

келераба
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Он напомиње да још није подвукао црту па не зна ни колико је уложио новца у производњу, а ни колико зарадио. - Једино што знам јесте да ми је за тиквице требало више новца него за келерабу. Цена тиквица је осцилирала, навелико се кретала од 20 до 70 динара, а на пијацама килограм вредео од 70 до 120 динара. Генерално, средња цена била је већа ове година, али за колико, то још тачно не знам.

Гајити више година 

Повртар Синиша Живанов давно се определио за келерабу, каже, сигурно пре 15 година, и има различита искуства у гајењу. 

Са келерабом се треба бавити више година да би се могло видети приходи. Сваке пете године се прави обрачун трошкова улагања и прихода и просек издатака и добити.

Тиквицу као топлољубиву биљку, напомиње, повртари, а и потрошачи имају на пољима и на пијацама код нас од априла до краја октобра. - До сада смо имали тиквице из домаће производње, а убудуће ћемо користити у исхрани из увоза јер на нашим просторима успавају пола године. Имао сам их цело пролеће и лето, све донедавно. Сада их сезонске раднице чупају јер их не вреди држати на њиви када крену мразеви, пошто као топлољубива биљка не успева на хладноћи - навео је Живанов и нагласио да креће са сезоном келерабе у заштићеном простору јесен - зима, и већ је има .

- За ову годину је још рано давати процене како ћу проћи са келерабом, видећемо када крене за продају, а лањска је била солидна ,100 динара је сада комад на пијаци, а навелико од 30 до 50 динара - истакао је Живанов, додајући да користи холансдко семе и све самостално ради расађује и сади.

Он каже да је гајење келерабе специфично и зависи од године до године, без обзира на то што је у заштићерном простору. - Ако је година сушна, онда је мање захтевна, али ако има инсеката који презиме, онда има третирања затитним средствима и онда су и већи трошкови улагања. 

З. Делић

Фото: С. Шушњевић

Извор:
Дневник/ Зорка Делић
Пошаљите коментар