Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТ

САВРШЕНА И СЛАСНА ПИТА СА ЈАБУКОМ, АЛИ НА ЗДРАВИЈИ НАЧИН! Обавезно испробајте овај рецепт, популарна блогерка зна тајни зачин

03.11.2024. 17:00 17:00
Пише:
1
Фото: Приватна архива

Кроз фуд-профил желим да инспиришем људе да открију како здрава исхрана може бити и укусна и корисна за целокупно здравље. Сваки рецепт који делим долази из искрене жеље да људи уживају у сваком залогају и осете позитивне промене у телу, енергији и расположењу.

Здрава исхрана је пут ка лепшем и квалитетнијем животу, а сваки корак у том правцу вредан је труда, прича за „Дневников” Недељни ручак фуд-блогерка Јелена Ковачевић, чије делиције на Инстаграму прати више од 20,7 хиљада корисника. Одувек је, како каже, волела да кува и експериментише у кухињи, али се здравијој исхрани посветила након што се пре шест година суочила са дијагнозом рака дојке. 

1
Фото: Приватна архива

– То ме је подстакло да се окренем здравијој исхрани, у потрази за нечим што би ми помогло да се осећам боље и брже опоравим. Фасцинирана чињеницом колико је здрава исхрана убрзала мој опоравак, окрећем се припреми здравијих оброка, истраживању здравих опција и комбинација намирница. Кроз тај процес открила сам љубав према припреми здравих оброка, истраживању и стварању рецепата који нису само укусни, већ и благотворни за душу и тело – открива наша саговорница. – Идеја да покренем профил на друштвеним мрежама дошла је спонтано, као део жеље да поделим са другима оно што је мени донело толико бенефита. Почела сам да истражујем, учим и испробавам различите рецепте, али права радост долазила је када бих то поделила са другима. Моје искуство и резултати су аутентични, засновани на личним испробавањима и све што препоручујем долази из срца. То је начин на који желим да инспиришем људе да и сами пробају здраву исхрану и осете позитивне промене кроз једноставне рецепте. Профил је органски растао, и са сваким новим пратиоцем осетила сам додатну мотивацију и задовољство јер сам знала да делим нешто вредно и корисно.

 Јелена на свом кулинарском блогу не препоручује ништа што и сама није пробала, па тако за сваки верује да је користан и добар. Та аутентичност је нешто што, верује, и привлачи људе да управо на њеном профилу траже разнолике и здраве рецепте. 

– Током година, створила се заједница људи која верује у оно што делим и прати ме јер знају да све што поставим долази из личне страсти према здравој исхрани и жеље да поделим и са њима рецепте који могу да им помогну да буду срећнији и здравији – каже Јелена Ковачевић. 

Експериментисање је срж њеног кувања, па тако неретко истражује и комбинује различите састојке, али на потпуно нови начин. Јелена истиче и да обожава богатство укуса и топле боје које у кухињу доноси јесен. Тако се у њеном „јесењем менију” неретко нађу кестен, бундева, цвекла, ораси и јабуке. Један такав рецепт припремила је и за читаоце нашег кулинарског додатка - питу са јабукама 

В. Б. 

 

Пита са јабукама

6 средњих јабука, ољуштених и насецканих на коцкице

1/4 шоље кокосовог шећера

1 кашичица цимета

1 шака ораха, грубо исецканих

Сок од 1 лимуна

4 коре од спелте

100 г ораха, самлевених

3 кашике кокосовог шећера

Уље и вода за премазивање кора

Суво грожђе или бруснице (опционо)

У тигању продинстајте исецкане јабуке са кокосовим шећером, циметом, орасима и соком лимуна на тихој ватри док не омекшају и карамелизују се. Оставите са стране да се мало прохлади. У посебној посуди помешајте 100 г самлевених ораха са три кашике кокосовог шећера. Слажите четири коре од спелте једну на другу, сваку премажите мешавином уља и воде, а затим поспите мешавином самлевених ораха и кокосовог шећера. Спелтине коре које сам користила у рецепту су мало већих димензија од других кора и ручно су рађене, па је за овај рецепт четири коре било сасвим довољно. На последњу кору распоредите фил од јабука и уролајте у штрудлу. Премажите штрудлу мешавином уља и воде, благо засеците на парчиће и ставите је у загрејану рерну да се пече око 30 минута, док не постане златносмеђа и хрскава. По жељи, можете додати суво грожђе или бруснице за додатну слаткоћу и текстуру.

Извор:
Dnevnik.rs
Пише:
Пошаљите коментар
ОД ОВЕ БУНДЕВАРЕ ОСТАЋЕ САМО МРВИЦЕ Савршен и брз рецепт УЗ ТАЈНИ ДОДАТАК, ПОЋИ ЋЕ ВАМ ВОДА НА УСТА

РЕЦЕПТ ДАНА

Bundevara

ОД ОВЕ БУНДЕВАРЕ ОСТАЋЕ САМО МРВИЦЕ Савршен и брз рецепт УЗ ТАЈНИ ДОДАТАК, ПОЋИ ЋЕ ВАМ ВОДА НА УСТА

31.10.2024. 10:02 10:19
НАЈБРЖА КАРБОНАРА НА СВЕТУ! Спремна за десет минута, а укус ПРАВИ ИТАЛИЈАНСКИ
карбонара

НАЈБРЖА КАРБОНАРА НА СВЕТУ! Спремна за десет минута, а укус ПРАВИ ИТАЛИЈАНСКИ

30.10.2024. 17:59 18:07