RECEPT
SAVRŠENA I SLASNA PITA SA JABUKOM, ALI NA ZDRAVIJI NAČIN! Obavezno isprobajte ovaj recept, popularna blogerka zna tajni začin
Kroz fud-profil želim da inspirišem ljude da otkriju kako zdrava ishrana može biti i ukusna i korisna za celokupno zdravlje. Svaki recept koji delim dolazi iz iskrene želje da ljudi uživaju u svakom zalogaju i osete pozitivne promene u telu, energiji i raspoloženju.
Zdrava ishrana je put ka lepšem i kvalitetnijem životu, a svaki korak u tom pravcu vredan je truda, priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak fud-blogerka Jelena Kovačević, čije delicije na Instagramu prati više od 20,7 hiljada korisnika. Oduvek je, kako kaže, volela da kuva i eksperimentiše u kuhinji, ali se zdravijoj ishrani posvetila nakon što se pre šest godina suočila sa dijagnozom raka dojke.
– To me je podstaklo da se okrenem zdravijoj ishrani, u potrazi za nečim što bi mi pomoglo da se osećam bolje i brže oporavim. Fascinirana činjenicom koliko je zdrava ishrana ubrzala moj oporavak, okrećem se pripremi zdravijih obroka, istraživanju zdravih opcija i kombinacija namirnica. Kroz taj proces otkrila sam ljubav prema pripremi zdravih obroka, istraživanju i stvaranju recepata koji nisu samo ukusni, već i blagotvorni za dušu i telo – otkriva naša sagovornica. – Ideja da pokrenem profil na društvenim mrežama došla je spontano, kao deo želje da podelim sa drugima ono što je meni donelo toliko benefita. Počela sam da istražujem, učim i isprobavam različite recepte, ali prava radost dolazila je kada bih to podelila sa drugima. Moje iskustvo i rezultati su autentični, zasnovani na ličnim isprobavanjima i sve što preporučujem dolazi iz srca. To je način na koji želim da inspirišem ljude da i sami probaju zdravu ishranu i osete pozitivne promene kroz jednostavne recepte. Profil je organski rastao, i sa svakim novim pratiocem osetila sam dodatnu motivaciju i zadovoljstvo jer sam znala da delim nešto vredno i korisno.
Jelena na svom kulinarskom blogu ne preporučuje ništa što i sama nije probala, pa tako za svaki veruje da je koristan i dobar. Ta autentičnost je nešto što, veruje, i privlači ljude da upravo na njenom profilu traže raznolike i zdrave recepte.
– Tokom godina, stvorila se zajednica ljudi koja veruje u ono što delim i prati me jer znaju da sve što postavim dolazi iz lične strasti prema zdravoj ishrani i želje da podelim i sa njima recepte koji mogu da im pomognu da budu srećniji i zdraviji – kaže Jelena Kovačević.
Eksperimentisanje je srž njenog kuvanja, pa tako neretko istražuje i kombinuje različite sastojke, ali na potpuno novi način. Jelena ističe i da obožava bogatstvo ukusa i tople boje koje u kuhinju donosi jesen. Tako se u njenom „jesenjem meniju” neretko nađu kesten, bundeva, cvekla, orasi i jabuke. Jedan takav recept pripremila je i za čitaoce našeg kulinarskog dodatka - pitu sa jabukama
V. B.
Pita sa jabukama
6 srednjih jabuka, oljuštenih i naseckanih na kockice
1/4 šolje kokosovog šećera
1 kašičica cimeta
1 šaka oraha, grubo iseckanih
Sok od 1 limuna
4 kore od spelte
100 g oraha, samlevenih
3 kašike kokosovog šećera
Ulje i voda za premazivanje kora
Suvo grožđe ili brusnice (opciono)
U tiganju prodinstajte iseckane jabuke sa kokosovim šećerom, cimetom, orasima i sokom limuna na tihoj vatri dok ne omekšaju i karamelizuju se. Ostavite sa strane da se malo prohladi. U posebnoj posudi pomešajte 100 g samlevenih oraha sa tri kašike kokosovog šećera. Slažite četiri kore od spelte jednu na drugu, svaku premažite mešavinom ulja i vode, a zatim pospite mešavinom samlevenih oraha i kokosovog šećera. Speltine kore koje sam koristila u receptu su malo većih dimenzija od drugih kora i ručno su rađene, pa je za ovaj recept četiri kore bilo sasvim dovoljno. Na poslednju koru rasporedite fil od jabuka i urolajte u štrudlu. Premažite štrudlu mešavinom ulja i vode, blago zasecite na parčiće i stavite je u zagrejanu rernu da se peče oko 30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Po želji, možete dodati suvo grožđe ili brusnice za dodatnu slatkoću i teksturu.