few clouds
12°C
25.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖЕНАМА У ТЕРЕТАНИ ПРЕТИ МУЧНА ИНФЕКЦИЈА Ево где греше! Ово су савети докторке како томе да стану на пут

25.10.2024. 20:13 20:24
Пише:
џим
Фото: Ilustracija pixabay

Уске панталоне и хеланке могу бити савршене за знојење на тренинзима, али могу бити и узрок мучне инфекције, упозоравају лекари.

То је зато што је ова одећа направљена од синтетичке тканине која је савршено окружење за скривање бактерија. И предуго седење у теретани после тренинга може да буде ризик за добијање циститиса - најчешћи тип инфекције уринарног тракта, који погађа једну од три жене.

Знакови ове инфекције су:

бол
пецкање
пецкање при мокрењу
честа и хитна потреба да се оде у тоалет
Циститис се јавља када бактерије уђу у бешику кроз уретру, цев која избацује урин из тела. Ово се може догодити ако се бактерије које се природно налазе у ректуму или вагини прошире на отвор уретре.

Спортска одећа се често прави од синтетичких тканина које не дишу, тако да када се особа зноји та влага остаје заробљена и пружа савршено место за размножавање бактерија.

Пошто хеланке стисну и међуножје, уретра и околно подручје могу доћи у контакт са трењем током вежбања.Ово заједно са знојним и влажним окружењем и могућом дехидрацијом, повећава ризик од ширења бактерије на уретру и изазивања инфекције у бешици.

- Спортска одећа, као што су хеланке, припијена је уз међуножје и омогућава мали проток ваздуха, тако да бактерије могу да напредују - објашњава стручњак за здравље жена др Катарина Худ за "Daily mail":

- Материјали од којих се обично прави спортска одећа нису прозрачни. Синтетичке тканине као што су најлон и ликра заправо задржавају влагу што нуди идеално тло за размножавање бактерија.

џим
Фото: Ilustracija pixabay

Међутим, ово је само проблем ако се предуго остане у влажној одећи за теретану.

Др Худ је посаветовала жене да промене одмах гардеробу након вежбања како би смањиле шансу да им се ово деси.Посаветовала је и да жене након вежбања оперу своје гениталије водом, али је додала да избегавају купање купком, талком или чишћење влажним марамицама, како не би дошло до инфекције.

Процене сугеришу да ће трећина жена доживети циститис до 24. године, међутим то је чешће током трудноће, код жена које су сексуално активне и након менопаузе.

Симптоми на које треба обратити пажњу
Постоји неколико симптома на које треба обратити пажњу када је у питању циститис.

- Поред печења или пецкања када се мокри, други симптоми циститиса укључују потребу за редовним мокрењем, уз само мало или нимало мокрења, затим замућен, тамни урин јаког мириса, бол у доњем делу стомака, инконтиненцију, високу температуру. И особа се генерално не осећа добро - рекла је др Худ.Благи случајеви инфекције се често побољшавају сами од себе у року од неколико дана. Са друге стране, неки људи често доживљавају епизоде ​​циститиса и можда им је потребно редовно или дуготрајно лечење.

Циститис може да доведе до инфекције бубрега 

Циститис у неким случајевима може довести до озбиљније инфекције бубрега, па је важно потражити савет лекара ако се симптоми не побољшају.
Благи случајеви се могу лечити пијењем пуно воде, избегавањем секса и узимањем парацетамола. Али лекар опште праксе може да да рецепт за антибиотик, ако се настави.

џим
Фото: Ilustracija pixabay

Када и колико треба пити воду
 

- Осим брзог пресвлачења одеће за теретану, ношење доњег веша од памука који дише може, такође, да помогне - објашњава др Худ, и додаје да после интимног односа треба испразнити бешику:

- Најбоље је избегавати интимне односе док особа има циститис, јер секс може да изазове трење и иритацију у уретри, која је осетљива током инфекције.

Како пише Блиц.рс, за спречавање појаве циститиса, према њеним речима, од значаја је и хидрираност.- Треба пити две литре воде сваког дана, укључујући велику чашу воде пред спавање, као и чим се устане, али и после секса. Вода за пиће ће појачати млаз мокраће и смањити шансе да се бактерије залепе за зид бешике и уринарни тракт. Осим тога, пуно пијења ће обезбедити да се више мокри, што помаже у избацивању бактерија - посаветовала је др Худ.

Извор:
Блиц.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
Привремено повлачење неких антибиотика за уринарне инфекције

Привремено повлачење неких антибиотика за уринарне инфекције

23.04.2019. 11:03 11:05
АКО СТЕ НЕРВОЗНИ И НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАСПИТЕ, ПОПИЈТЕ ЧАЈ Ова биљка смирује и отклања стрес, а штити и од инфекција
1

АКО СТЕ НЕРВОЗНИ И НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАСПИТЕ, ПОПИЈТЕ ЧАЈ Ова биљка смирује и отклања стрес, а штити и од инфекција

10.09.2024. 21:18 21:27