overcast clouds
19°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0601
usd
108.4794
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ОПАНЧАРСТВА ПОРОДИЦЕ ВАСИЋ Срећна прича с тужним крајем

24.10.2024. 10:28 12:14
Пише:
опанчари
Фото: Приватна архива

– Када сам 1991. године дошао да радим у локалу на Рибљој пијаци, било је нас тридесеторо занатлија и три апотеке, сада су ту три занатлије, од којих је један затворио радњу пре пар месеци, и 30 апотека – почео је срећну причу с тужним крајем опанчар Радослав Васић из Новог Сада.

Некада је Радослав са својим оцем Боривојем правио опанке из свих крајева Србије, кожне каишеве и новчанике, а Новосађани и странци су стајали у реду испред радње да би пазарили, присећа се наш саговорник.

– Посао је готов, а од кломпи и друге обиће не можемо довољно да зарадимо, покосила нас је индустрија – објашњава за „Дневник“ Радослав Васић. – Немамо кожару, кожу морам да набављам из иностранства. Нестанком фабрика које су производиле сировине полако нестају и занати, а некада смо правили опанке из свих крајева Србије.

опанци
Фото: Приватна архива

Иначе, Радослав је завршио кожарску струку 1984. године, а цело његово одељење примљено је у тадашњи „Стандард“, где је од ученика, напредовао до позиције пословође, а потом прешао у комерцијалне послове. То му је пружило прилику да редовно посећује све сајмове у Југославији, те је често путовао у Љубљану, Загреб и Београд.

– Сво сам знање и умеће држао у малом прсту, а онда је све пукло – присећа се Радослав. – „Стандард“ сам напустио у 1991. године и прешао код оца у радњу на Рибљој пијаци која постоји од 1952. године. Прешао сам 1995. године на Футошку пијацу, где сам радио пуних 27 година.

опанци
Фото: Приватна архива

Радослав има два сина која су га наговарала да настави посао. Ипак, Радослав је одлучио да занат окачи о клин и да уплови у неке нове пословне воде. Како каже, да би се млади заинтересовали за занате потребна је промена из корена, занате треба вратити у школе и увести обавезне праксе код преосталих занатлија. 

– Сада од хиљаду туриста који уђу да погледају опанке и сликају, можда троје њих заправо пазари, а и што би, кад наш народ не купује – објашњава Васић. – Све је ово лепо на око, али једноставно не иде, у питању је ручни рад, доста је уложено времена и знања. Немојте мислити да се лако предајемо, боримо се деценијама, правили смо и новије моделе обуће, али се само појединци одлучују да купе, остали наручују кинеску робу, а са њима нема борбе, превише их је.

опанци
Фото: Приватна архива

Радослав се ипак не жали, како каже, иза њега је више од тридесет година богатог стажа, а имао је прилику да ради са оцем, на ког се и даље угледа.

– Мој отац је прави опанчар, мајстор свог заната – истакао је он. – Боривој перфектно сече кожу ножем, а већ мене су у школи учили да то радим машински или лењиром. Никада нисам престао да се дивим његовој прецизности  и лакоћи у раду.

Пројекат „Стари занати - нова шанса” реализује Дневник Војводина прес, а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Извор:
Дневник/Д. Андулајевић
Аутор:
Пошаљите коментар
ЊЕГОВЕ БУНДЕ ОД ПЛЕМЕНИТОГ КРЗНА ТРАЈУ ДЕЦЕНИЈАМА ШИРОМ СВЕТА Иван Живановић из љубави изучио занат, а ово су тајне његовог успеха
крзнар

ЊЕГОВЕ БУНДЕ ОД ПЛЕМЕНИТОГ КРЗНА ТРАЈУ ДЕЦЕНИЈАМА ШИРОМ СВЕТА Иван Живановић из љубави изучио занат, а ово су тајне његовог успеха

17.10.2024. 16:12 21:35
ОПАНЧАРСТВО У РУКАМА ЖЕНЕ Мирна Рацков већ деценију и по чува традицију
опанци

ОПАНЧАРСТВО У РУКАМА ЖЕНЕ Мирна Рацков већ деценију и по чува традицију

23.10.2024. 10:41 11:07
ИНАТ, УПОРНОСТ, ЖЕЉА И ЉУБАВ Кључ успеха Сандре Станковић у свету старих заната
иконе

ИНАТ, УПОРНОСТ, ЖЕЉА И ЉУБАВ Кључ успеха Сандре Станковић у свету старих заната

16.10.2024. 11:25 11:40