ХЛЕБ И ЈАЈА НА 5 НАЧИНА Ево рецепата за БРЗ И УКУСАН ДОРУЧАК ЗА ПАР МИНУТА
Шта да спремим за доручак? Питање је које мучи сваког од нас, ко не жели да дан започне сувом кифлом. Хлеб и јаја су очигледан одговор, али не мора то да буде увек исто. Ево пет рецепата за брз и укусан оброк, који ће задовољити већину ваших потреба.
1. Прженице (Пофезне)
Састојци:
- 4-5 кришки старог хлеба
- 2-3 јајета
- Со по укусу
- Уље за пржење
Припрема:
Умутити јаја са мало соли. Умочити сваку кришку старог хлеба у умућена јаја, пазећи да добро упије с обе стране. Пржити хлеб у загрејаном уљу док не добије златно-браон боју са обе стране. Послужити топло уз јогурт, сир или ајвар.
2. Пита од старог хлеба и јаја
Састојци:
- 6-7 кришки старог хлеба
- 4 јаја
- 200 мл млека
- 100 г сира (по избору)
- Со и бибер по укусу
- Уље за подмазивање тепсије
Припрема:
Исећи стари хлеб на коцке и поређати у подмазану тепсију. Умутити јаја са млеком, додати со, бибер и нарендани сир. Прелити смешу преко хлеба, оставити да хлеб упије смесу 10-ак минута. Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута, док не порумени.
3. Француски тост с циметом и медом
Састојци:
- 4 кришке старог хлеба
- 2 јаја
- 100 мл млека
- 1 кашика шећера
- Прстохват цимета
- Мед или џем за послуживање
- Маслац за пржење
Припрема:
Умутити јаја, млеко, шећер и цимет у посуди. Умочити кришке хлеба у смесу и пржити на загрејаном маслацу док не постану златне са обе стране. Послужити топло с медом или џемом.
4. Запечени хлеб са јајима у рерни
Састојци:
- 6 кришки старог хлеба
- 4 јаја
- 200 мл млека
- 100 г шунке или печенице (опционо)
- Со и бибер по укусу
- 100 г ренданог сира
Припрема:
Поређати кришке хлеба у тепсију. Умутити јаја са млеком, додати со, бибер и ситно сецкану шунку (ако користите). Прелити смесу преко хлеба, посути ренданим сиром. Пећи у рерни на 180°Ц око 20 минута, док јаја не буду скувана, а сир се не запече.
5. Слана торта од хлеба и јаја
Састојци:
- 8-10 кришки старог хлеба
- 5 јаја
- 250 мл павлаке
- 150 г шунке
- 100 г ренданог сира
- Со и бибер по укусу
Припрема:
У посуди умутити јаја и павлаку, додати со и бибер. У тепсији поређати слој хлеба, па слој шунке и ренданог сира, затим прелити делом смесе од јаја. Понављати слојеве док не потрошите састојке. Пећи у загрејаној рерни на 180°Ц око 30 минута, док се лепо не запече.