Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХЛЕБ И ЈАЈА НА 5 НАЧИНА Ево рецепата за БРЗ И УКУСАН ДОРУЧАК ЗА ПАР МИНУТА

22.10.2024. 07:10 07:28
Пише:
recepti
Фото: Pixabay, IR, privatna arhiva

Шта да спремим за доручак? Питање је које мучи сваког од нас, ко не жели да дан започне сувом кифлом. Хлеб и јаја су очигледан одговор, али не мора то да буде увек исто. Ево пет рецепата за брз и укусан оброк, који ће задовољити већину ваших потреба.

1. Прженице (Пофезне)

Састојци:

  • 4-5 кришки старог хлеба
  • 2-3 јајета
  • Со по укусу
  • Уље за пржење

Припрема:

Умутити јаја са мало соли. Умочити сваку кришку старог хлеба у умућена јаја, пазећи да добро упије с обе стране. Пржити хлеб у загрејаном уљу док не добије златно-браон боју са обе стране. Послужити топло уз јогурт, сир или ајвар.

2. Пита од старог хлеба и јаја

Састојци:

  • 6-7 кришки старог хлеба
  • 4 јаја
  • 200 мл млека
  • 100 г сира (по избору)
  • Со и бибер по укусу
  • Уље за подмазивање тепсије

Припрема:

Исећи стари хлеб на коцке и поређати у подмазану тепсију. Умутити јаја са млеком, додати со, бибер и нарендани сир. Прелити смешу преко хлеба, оставити да хлеб упије смесу 10-ак минута. Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута, док не порумени.

3. Француски тост с циметом и медом

tost
Фото: Pixabay

Састојци:

  • 4 кришке старог хлеба
  • 2 јаја
  • 100 мл млека
  • 1 кашика шећера
  • Прстохват цимета
  • Мед или џем за послуживање
  • Маслац за пржење

Припрема:

Умутити јаја, млеко, шећер и цимет у посуди. Умочити кришке хлеба у смесу и пржити на загрејаном маслацу док не постану златне са обе стране. Послужити топло с медом или џемом.

4. Запечени хлеб са јајима у рерни

Састојци:

  • 6 кришки старог хлеба
  • 4 јаја
  • 200 мл млека
  • 100 г шунке или печенице (опционо)
  • Со и бибер по укусу
  • 100 г ренданог сира

Припрема:

Поређати кришке хлеба у тепсију. Умутити јаја са млеком, додати со, бибер и ситно сецкану шунку (ако користите). Прелити смесу преко хлеба, посути ренданим сиром. Пећи у рерни на 180°Ц око 20 минута, док јаја не буду скувана, а сир се не запече.

5. Слана торта од хлеба и јаја

torta
Фото: Pixabay

Састојци:

  • 8-10 кришки старог хлеба
  • 5 јаја
  • 250 мл павлаке
  • 150 г шунке
  • 100 г ренданог сира
  • Со и бибер по укусу

Припрема:

У посуди умутити јаја и павлаку, додати со и бибер. У тепсији поређати слој хлеба, па слој шунке и ренданог сира, затим прелити делом смесе од јаја. Понављати слојеве док не потрошите састојке. Пећи у загрејаној рерни на 180°Ц око 30 минута, док се лепо не запече.

Извор:
Дневник, И. Р.
Пише:
Пошаљите коментар