Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HLEB I JAJA NA 5 NAČINA Evo recepata za BRZ I UKUSAN DORUČAK ZA PAR MINUTA

22.10.2024. 07:10 07:28
Piše:
recepti
Foto: Pixabay, IR, privatna arhiva

Šta da spremim za doručak? Pitanje je koje muči svakog od nas, ko ne želi da dan započne suvom kiflom. Hleb i jaja su očigledan odgovor, ali ne mora to da bude uvek isto. Evo pet recepata za brz i ukusan obrok, koji će zadovoljiti većinu vaših potreba.

1. Prženice (Pofezne)

Sastojci:

  • 4-5 kriški starog hleba
  • 2-3 jajeta
  • So po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Umutiti jaja sa malo soli. Umočiti svaku krišku starog hleba u umućena jaja, pazeći da dobro upije s obe strane. Pržiti hleb u zagrejanom ulju dok ne dobije zlatno-braon boju sa obe strane. Poslužiti toplo uz jogurt, sir ili ajvar.

2. Pita od starog hleba i jaja

Sastojci:

  • 6-7 kriški starog hleba
  • 4 jaja
  • 200 ml mleka
  • 100 g sira (po izboru)
  • So i biber po ukusu
  • Ulje za podmazivanje tepsije

Priprema:

Iseći stari hleb na kocke i poređati u podmazanu tepsiju. Umutiti jaja sa mlekom, dodati so, biber i narendani sir. Preliti smešu preko hleba, ostaviti da hleb upije smesu 10-ak minuta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumeni.

3. Francuski tost s cimetom i medom

tost
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 4 kriške starog hleba
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat cimeta
  • Med ili džem za posluživanje
  • Maslac za prženje

Priprema:

Umutiti jaja, mleko, šećer i cimet u posudi. Umočiti kriške hleba u smesu i pržiti na zagrejanom maslacu dok ne postanu zlatne sa obe strane. Poslužiti toplo s medom ili džemom.

4. Zapečeni hleb sa jajima u rerni

Sastojci:

  • 6 kriški starog hleba
  • 4 jaja
  • 200 ml mleka
  • 100 g šunke ili pečenice (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • 100 g rendanog sira

Priprema:

Poređati kriške hleba u tepsiju. Umutiti jaja sa mlekom, dodati so, biber i sitno seckanu šunku (ako koristite). Preliti smesu preko hleba, posuti rendanim sirom. Peći u rerni na 180°C oko 20 minuta, dok jaja ne budu skuvana, a sir se ne zapeče.

5. Slana torta od hleba i jaja

torta
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 8-10 kriški starog hleba
  • 5 jaja
  • 250 ml pavlake
  • 150 g šunke
  • 100 g rendanog sira
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U posudi umutiti jaja i pavlaku, dodati so i biber. U tepsiji poređati sloj hleba, pa sloj šunke i rendanog sira, zatim preliti delom smese od jaja. Ponavljati slojeve dok ne potrošite sastojke. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok se lepo ne zapeče.

Izvor:
Dnevnik, I. R.
Piše:
Pošaljite komentar