HLEB I JAJA NA 5 NAČINA Evo recepata za BRZ I UKUSAN DORUČAK ZA PAR MINUTA
Šta da spremim za doručak? Pitanje je koje muči svakog od nas, ko ne želi da dan započne suvom kiflom. Hleb i jaja su očigledan odgovor, ali ne mora to da bude uvek isto. Evo pet recepata za brz i ukusan obrok, koji će zadovoljiti većinu vaših potreba.
1. Prženice (Pofezne)
Sastojci:
- 4-5 kriški starog hleba
- 2-3 jajeta
- So po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Umutiti jaja sa malo soli. Umočiti svaku krišku starog hleba u umućena jaja, pazeći da dobro upije s obe strane. Pržiti hleb u zagrejanom ulju dok ne dobije zlatno-braon boju sa obe strane. Poslužiti toplo uz jogurt, sir ili ajvar.
2. Pita od starog hleba i jaja
Sastojci:
- 6-7 kriški starog hleba
- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 100 g sira (po izboru)
- So i biber po ukusu
- Ulje za podmazivanje tepsije
Priprema:
Iseći stari hleb na kocke i poređati u podmazanu tepsiju. Umutiti jaja sa mlekom, dodati so, biber i narendani sir. Preliti smešu preko hleba, ostaviti da hleb upije smesu 10-ak minuta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne porumeni.
3. Francuski tost s cimetom i medom
Sastojci:
- 4 kriške starog hleba
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 1 kašika šećera
- Prstohvat cimeta
- Med ili džem za posluživanje
- Maslac za prženje
Priprema:
Umutiti jaja, mleko, šećer i cimet u posudi. Umočiti kriške hleba u smesu i pržiti na zagrejanom maslacu dok ne postanu zlatne sa obe strane. Poslužiti toplo s medom ili džemom.
4. Zapečeni hleb sa jajima u rerni
Sastojci:
- 6 kriški starog hleba
- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 100 g šunke ili pečenice (opciono)
- So i biber po ukusu
- 100 g rendanog sira
Priprema:
Poređati kriške hleba u tepsiju. Umutiti jaja sa mlekom, dodati so, biber i sitno seckanu šunku (ako koristite). Preliti smesu preko hleba, posuti rendanim sirom. Peći u rerni na 180°C oko 20 minuta, dok jaja ne budu skuvana, a sir se ne zapeče.
5. Slana torta od hleba i jaja
Sastojci:
- 8-10 kriški starog hleba
- 5 jaja
- 250 ml pavlake
- 150 g šunke
- 100 g rendanog sira
- So i biber po ukusu
Priprema:
U posudi umutiti jaja i pavlaku, dodati so i biber. U tepsiji poređati sloj hleba, pa sloj šunke i rendanog sira, zatim preliti delom smese od jaja. Ponavljati slojeve dok ne potrošite sastojke. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok se lepo ne zapeče.