light rain
17°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ОБРАТИО ЛИДЕРИМА ЕУ: Ако следимо План победе, рат можемо окончати следеће године

17.10.2024. 13:14 13:18
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

БРИСЕЛ: Председник Украјине Володимир Зеленски представио је данас лидерима ЕУ у Бриселу свој План победе и поручио да, уколико се он буде следио, рат у Украјини може да буде окончан следеће године.

"Како можемо учинити Русију спремном за праву дипломатију и приморати је да прихвати праведан мир? То је право питање. То је оно на шта план победе даје одговор", рекао је Зеленски  обраћајући се лидерима ЕУ на почетку самита Европског савета.

Оценио је да је План победе "мост до успешног другог мировног самита". 

"Можете помоћи да ово постане стварност. И то ће заштитити не само Украјину, већ и балтичке државе, нордијске земље, Пољску, Балкан и друге регионе, као и друге партнере", рекао је Зеленски.

Лидере ЕУ позвао је да заједно раде на томе да зауставе рат у Украјини и осигурају услове за мир.

"Ваше јединство је оружје, и то је оружје које за све нас значи једну ствар: сигурност", поручио је Зеленски.

Истовремено је изнео тврдње да руски председник  Владимир Путин "да се спрема да интензивира рат, а не да га оконча" и да има подршку Северне Кореје и Ирана, као и да Кијев "добија сигнале да Кина и даље активно помаже Русији у продужавању рата".

Он је додао да је циљ његовог плана да ојача не само Украјину, већ и евроатлантску заједницу.

"Ако кренемо сада и следимо план победе, овај рат можемо завршити најкасније следеће године", навео је Зеленски.

Говорећи о пет тачака из којих се састоји план, оценио је да би одлучујуће било да Украјина добије позив да се придружи НАТО.

Истакао је и да се мора наставити притисак на Русију на бојном пољу и позвао да се "врати рат у Русију како би Руси могли а осете какав је рат и почели да мрзе Путина због тога".

"Предлажемо да се на украјинску земљу постави пакет одвраћања који би или приморао Русију да учествује у стварним мировним преговорима или омогућио уништавање њихових војних циљева. То је приступ миру кроз снагу. Реч је о одговарајућем ракетном пакету", навео је Зеленски.

Он је додао да Украјина предлаже кључним партнерима, ЕУ, САД и заједничким глобалним партнерима да се постигне посебан споразум о заштити критичних ресурса Украјине, заједничким инвестицијама и усмеравању релевантног економског потенцијала за  заједнички раст.

"Овај споразум мора да укључи санкције довољно јаке да нас Русија не може надиграти", нагласио је он. 

Зеленски је навео и да ће, након рата, Украјина имати стотине хиљада опремљених војника са савременим борбеним искуством и предложио да украјинске снаге подрже друге снаге тако што ће  неке америчке контингенте заменити својим војницима, посебно у Европи.

"Украјина је спремна за праву дипломатију, али за њу морамо бити јаки. Насилно наметнуто примирје уместо поштеног мира никада није пружало сигурност", рекао је Зеленски и оценио да су "уједињени притисак на Русију и јачање Украјине" кључни за окончање овог рата "на начин који ће спречити Русију да га поново започне". 

Затражио је и да се не ублажавају санкције Русији и позвао лидере ЕУ да што пре обезбеде Украјини подршку од 35 милијарди евра.

"Ваша политичка одлука да Украјини доделите 35 милијарди евра у оквиру резолуције Г7 у вези са 50 милијарди долара од замрзнуте руске имовине је изузетно важна и треба је спровести што је пре могуће. Русија мора да плати насталу штету. Заједно морамо да приближимо мир", рекао је Зеленски.

План победе, који је Зеленски јуче представио Врховној ради Украјине, обухвата пет тачака: прва је геополитичка, друга и трећа су војне, четврта економска и пета безбедносна.

Прве четири тачке односе на ратно доба, док се последња односи на време након завршетка рата, "како би се спречила друга инвазија".

Савет ЕУ је 9. октобра пристао да Украјини пружи помоћ у износу од 35 милијарди евра, као и нови механизам који ће помоћи Украјини да отплаћује кредите у износу до 45 милијарди евра.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар