Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZELENSKI SE OBRATIO LIDERIMA EU: Ako sledimo Plan pobede, rat možemo okončati sledeće godine

17.10.2024. 13:14 13:18
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

BRISEL: Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je danas liderima EU u Briselu svoj Plan pobede i poručio da, ukoliko se on bude sledio, rat u Ukrajini može da bude okončan sledeće godine.

"Kako možemo učiniti Rusiju spremnom za pravu diplomatiju i primorati je da prihvati pravedan mir? To je pravo pitanje. To je ono na šta plan pobede daje odgovor", rekao je Zelenski  obraćajući se liderima EU na početku samita Evropskog saveta.

Ocenio je da je Plan pobede "most do uspešnog drugog mirovnog samita". 

"Možete pomoći da ovo postane stvarnost. I to će zaštititi ne samo Ukrajinu, već i baltičke države, nordijske zemlje, Poljsku, Balkan i druge regione, kao i druge partnere", rekao je Zelenski.

Lidere EU pozvao je da zajedno rade na tome da zaustave rat u Ukrajini i osiguraju uslove za mir.

"Vaše jedinstvo je oružje, i to je oružje koje za sve nas znači jednu stvar: sigurnost", poručio je Zelenski.

Istovremeno je izneo tvrdnje da ruski predsednik  Vladimir Putin "da se sprema da intenzivira rat, a ne da ga okonča" i da ima podršku Severne Koreje i Irana, kao i da Kijev "dobija signale da Kina i dalje aktivno pomaže Rusiji u produžavanju rata".

On je dodao da je cilj njegovog plana da ojača ne samo Ukrajinu, već i evroatlantsku zajednicu.

"Ako krenemo sada i sledimo plan pobede, ovaj rat možemo završiti najkasnije sledeće godine", naveo je Zelenski.

Govoreći o pet tačaka iz kojih se sastoji plan, ocenio je da bi odlučujuće bilo da Ukrajina dobije poziv da se pridruži NATO.

Istakao je i da se mora nastaviti pritisak na Rusiju na bojnom polju i pozvao da se "vrati rat u Rusiju kako bi Rusi mogli a osete kakav je rat i počeli da mrze Putina zbog toga".

"Predlažemo da se na ukrajinsku zemlju postavi paket odvraćanja koji bi ili primorao Rusiju da učestvuje u stvarnim mirovnim pregovorima ili omogućio uništavanje njihovih vojnih ciljeva. To je pristup miru kroz snagu. Reč je o odgovarajućem raketnom paketu", naveo je Zelenski.

On je dodao da Ukrajina predlaže ključnim partnerima, EU, SAD i zajedničkim globalnim partnerima da se postigne poseban sporazum o zaštiti kritičnih resursa Ukrajine, zajedničkim investicijama i usmeravanju relevantnog ekonomskog potencijala za  zajednički rast.

"Ovaj sporazum mora da uključi sankcije dovoljno jake da nas Rusija ne može nadigrati", naglasio je on. 

Zelenski je naveo i da će, nakon rata, Ukrajina imati stotine hiljada opremljenih vojnika sa savremenim borbenim iskustvom i predložio da ukrajinske snage podrže druge snage tako što će  neke američke kontingente zameniti svojim vojnicima, posebno u Evropi.

"Ukrajina je spremna za pravu diplomatiju, ali za nju moramo biti jaki. Nasilno nametnuto primirje umesto poštenog mira nikada nije pružalo sigurnost", rekao je Zelenski i ocenio da su "ujedinjeni pritisak na Rusiju i jačanje Ukrajine" ključni za okončanje ovog rata "na način koji će sprečiti Rusiju da ga ponovo započne". 

Zatražio je i da se ne ublažavaju sankcije Rusiji i pozvao lidere EU da što pre obezbede Ukrajini podršku od 35 milijardi evra.

"Vaša politička odluka da Ukrajini dodelite 35 milijardi evra u okviru rezolucije G7 u vezi sa 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine je izuzetno važna i treba je sprovesti što je pre moguće. Rusija mora da plati nastalu štetu. Zajedno moramo da približimo mir", rekao je Zelenski.

Plan pobede, koji je Zelenski juče predstavio Vrhovnoj radi Ukrajine, obuhvata pet tačaka: prva je geopolitička, druga i treća su vojne, četvrta ekonomska i peta bezbednosna.

Prve četiri tačke odnose na ratno doba, dok se poslednja odnosi na vreme nakon završetka rata, "kako bi se sprečila druga invazija".

Savet EU je 9. oktobra pristao da Ukrajini pruži pomoć u iznosu od 35 milijardi evra, kao i novi mehanizam koji će pomoći Ukrajini da otplaćuje kredite u iznosu do 45 milijardi evra.

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar