light rain
14°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕПОСЛУШНИ ПАЦИЈЕНТИ ПРАВЕ ПРОБЛЕМ Не прекидати терапију самоиницијативно ОВА ВОЋКА НИКАКО НЕ СМЕ С ЛЕКОВИМА

17.10.2024. 08:18 09:59
Пише:
Милена Милојевић
Фото: Фармацеутска комора Србије

Пацијенти са менталним поремећајима обично се не придржавају прописане терапије. Процењује се да око половина ове групе пацијената прерано прекида терапију, да ли због уверења да им медикаменти не помажу, да ли због нежељених ефеката које су можда искусили, или због неких других ствари.

У свакодневном животу, баш као и на Светски дан менталног здравља, важно је истаћи значај подизања свести о менталном здрављу. Ове године, у фокусу је истицање важности приступачне менталне здравствене заштите за све. Како су фармацеути најдоступнији здравствени радници, истиче се и значајна улога фармацеута у овој области.

Магистар фармације Фармацеутске коморе Србије Милена Милојевић каже да пружање информација о лековима за очување менталног здравља може помоћи у смањењу одређених предрасуда које пацијент може да има, нарочито када први пут крећу са терапијом. У тим почетним консултацијама, изузетно је важно послушати савет фармацеута о томе како лек правилно користити и колико дуго може бити потребно да се види пун терапијски ефектат.

Према њеним речима, иако је клиничка ефикасност лекова за менталне поремећаје доказана, циљеви примењене терапије се постижу код незадовољавајућег процента људи услед неадекватне употребе ових лекова. Разлози за одустајање од терепије су разни, а неки од њих су слаба мотивисаност, нежељена дејства, неуочавање побољшања, прерана процена да су симптоми нестали и изостанак подршке околине.

- Овде је улога фармацеута од великог значаја, у смислу да смо ту да детаљно објаснимо пацијенту чему је лек намењен, какве ефекте може да очекује, како се лек уводи, који је режим дозирања, који су ризици од самоиницијативног прекида терапије, као и утицај ових лекова на управљање моторним возилима, који нежељени ефекти се могу јавити након примене лека и код којих нежељених ефеката је потребно да се јаве свом изабраном лекару - објашњава Милена Милојевић.

Како би се избегле могуће интеракције лекова, важно је да пацијенти нагласе фармацеуту које лекове пију приликом куповине других лекова и препарата који се издају без лекарског рецепта

Јако је важно да пацијенти нагласе фармацеуту које лекове пију приликом куповине других лекова и препарата са режимом издавања без лекарског рецепта како би избегли могуће интеракције лекова.

Понекад пацијент, поред прописане терапије, узима и лекове који се не прописују на рецепт или суплементе који могу ступити у интеракцију са лековима из терапије. На пример, лекови против болова и повишене температуре у комбинацији са неким лековима у терапији депресије могу довести до крварења у желуцу.

- Са често коришћеним лековима у терапији анксиозности и депресије могу ступити у интеракцију и препарати који у свом саставу садрже кантарион, што може довести до серотонинског синдрома, ретког, али по живот опасног стања, које укључује грозницу, узнемиреност, мучнину и дијареју. Такође, сок од грејпфрута може изазвати озбиљне интеракције са лековима из ове групе. Стога су ваши одговори на питања о навикама у исхрани и коришћеној суплементацији  изузетно важни за фармацеуте, јер могу открити проблеме везане за терапију - истиче Милојевић.

Љ. Петровић

Извор:
Дневник.рс / Љ. Петровић
Аутор:
Пошаљите коментар
Зеленило умањује ризик од депресије ОКРУЖЕЊЕ ЈЕ ВАЖНО ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Зеленило умањује ризик од депресије ОКРУЖЕЊЕ ЈЕ ВАЖНО ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

24.04.2024. 11:25 11:35
Центар за ментално здравље на Осмомартовском базару

Центар за ментално здравље на Осмомартовском базару

08.03.2024. 09:57 10:00
Ауторка БИЉАНА ОЉАЧА ОТКРИВА ТАЈНЕ које се крију иза НАРЦИСОИДНО-МАНИПУЛАТИВНОГ ПОРЕМЕЋАЈА личности

Скривених нарциса највише има на Балкану

1

Ауторка БИЉАНА ОЉАЧА ОТКРИВА ТАЈНЕ које се крију иза НАРЦИСОИДНО-МАНИПУЛАТИВНОГ ПОРЕМЕЋАЈА личности

07.09.2024. 13:30 13:30
ОНА ЈЕ НАЈБОЉА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА У СРБИЈИ Бранкица из Прибоја добила ласкаво признање, скоро три деценије помаже најтежим пацијентима
мед сестра

ОНА ЈЕ НАЈБОЉА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА У СРБИЈИ Бранкица из Прибоја добила ласкаво признање, скоро три деценије помаже најтежим пацијентима

ПРИБОЈ : Фондација “Заједно за осмех”, пре три године, установила је награду за најбоље медицинске сестре, техничаре - Милосрдна сестра Дарја Александровна Коробкина
08.10.2024. 15:32 15:40