light rain
17°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕ ВОЛИТЕ ПСЕ, АЛЕРГИЧНИ СТЕ НА МАЧКЕ, ПЛАШИТЕ СЕ ПАПАГАЈА? ЕВО РЕШЕЊА Мофлин – робот против усамљености

17.10.2024. 07:52 11:26
Пише:
мофлин
Фото: Youtube/ThankstoCalebChung/prinstscreen

Савремени свет бори се на разне начине с растућом усамљеношћу. Сати проведени на послу и у превозу многе онемогућују не само да имају породицу и пријатеље, већ и обичног кућног љубимца, коме је потребна љубав, пажња и – време.

Компанија Касио зато је представила Мофлина, робота-љубимца са вештачком интелигенцијом, осмишљеног да пружи емотивну подршку. Добро, није да старији нису волели Тамагочија и бринули се о овом привеску све док не оде у дигитални рај (или не цркне батерија), али овај футуристички длакави геџет ради на потпуно другом принципу. Уместо да тражи пажњу, он је пружа.

Мофлин, који изгледом подсећа на мешанца између хрчка и Триблса из Звезданих стаза, можда постане вирални и тржишни хит попут Тамагочија, а можда доживи судбину длакавог Фурбија, кога су сви одавно заборавили. Али, то ћемо тек видети. Он се разликује од сличних „љубимаца”, попут Сонијевог Аиба, јер је направљен да стане у шаку. 

Овај пратилац са вештачком интелигенцијом има мекано, одвојиво крзно, доступно у сивој и плавој боји (нема розе ни жуто), што појачава његов тактилни доживљај. Са батеријом која траје отприлике пет сати, Мофлин се пуни на мини пумпи која необично подсећа на кревет, опонашајући сан како би што више личио на правог љубимца. Осим што не једе, не пишки, и не каки, па га можете само мазити, без пропратних ефеката.

А како ради?

Касио описује како се то дешава: „Ова еволуција вођена вештачком интелигенцијом олакшана је дводимензионалном мапом изражавања емоција, која омогућава Мофлину да мења своја осећања на основу окружења и комуникације са својим власником”.

Другим речима, мало разумљивије, Мофлинове емотивне способности омогућавају му да реагује на физички додир и гласовне интеракције, стварајући однос са власником који се временом развија. 

Кроз свакодневне интеракције, Мофлин, који је добио награду „Best of Innovation” на ЦЕС-у, развија своју јединствену личност и емотивно еволуира, како би показао да је срећан или под стресом. Што значи да власник брзо може да препозна да ли је Мофлин љут, уплашен, уморан, нервозан, да ли му смета претерано мажење или је срећан што се шћућурио у руци или на крилу.

Роботско маче, пиле или штене

Мофлин кошта 59.400 јена (око 398 америчких долара) и требало би да у продају изађе 7. новембра 2024. Може се поручити у претплати једино у Јапану, а не зна се да ли ће ово роботско маче-пиле-штене ићи и на међународно тржиште. Касио нуди опциону претплатничку услугу, Клуб Мофлин, за 6.600 јена годишње, која пружа члановима погодности попут попуста на поправке, чишћења и годишње замене крзна.

Шта се дешава ако доспе код неког ко не уме да пружи емоције и да ли има интеракцију с Касиом па дођу да га носе на опоравак или у роботски ЦСР – не знамо. 

Да ли може да пружи утеху, љубав и наклоност као животиња? Тешко. Али, ако се плашите паса, алергични сте на мачке или не волите папагаје – пробајте. 

Кажу да контакт лечи, још ако је ту реакција – па макар и од вештачке интелигенције – биће вам боље.

И. Р.

Извор:
Дневник.рс / И. Радоичић
Аутор:
Пошаљите коментар
ДО КРАЈА ГОДИНЕ ПОШТЕ ДОБИЈАЈУ РОБОТЕ Ево која ће бити њихова улога
Робот

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ПОШТЕ ДОБИЈАЈУ РОБОТЕ Ево која ће бити њихова улога

16.10.2024. 12:04 12:37
(ВИДЕО) ЧОВЕК ДОБИО ЖЕСТОКУ КОНКУРЕНЦИЈУ Робот по први пут дириговао симфонијским оркестром у Немачкој
s

(ВИДЕО) ЧОВЕК ДОБИО ЖЕСТОКУ КОНКУРЕНЦИЈУ Робот по први пут дириговао симфонијским оркестром у Немачкој

14.10.2024. 16:38 16:45
КАО У „ШЕСТОМ ЧУЛУ“ Тесла представила РОБОТАКСИ БЕЗ ВОЛАНА И ПЕДАЛА Ево колико ће коштати
Robo taxi

КАО У „ШЕСТОМ ЧУЛУ“ Тесла представила РОБОТАКСИ БЕЗ ВОЛАНА И ПЕДАЛА Ево колико ће коштати

11.10.2024. 08:52 08:58
ЗА РОБОТЕ ВИШЕ НЕМА ПРЕПРЕКА Коначно савладали један од најизазовнијих задатака који их је годинама мучио ЕВО ГДЕ САД МОГУ ДА ДОПРУ
робот

ЗА РОБОТЕ ВИШЕ НЕМА ПРЕПРЕКА Коначно савладали један од најизазовнијих задатака који их је годинама мучио ЕВО ГДЕ САД МОГУ ДА ДОПРУ

Нови помаци у роботици доносе иновацију која омогућава четвороножним роботима да савладају један од најизазовнијих задатака.
03.10.2024. 21:31 21:34