few clouds
13°C
16.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВЕРЕЊЕ ПОТРОШАЧА ПОНОВО ИЗ ТЕМЕЉА УЗДРМАНО Четири трговинска ланца под сумњом да су договарали цене, а потрошачка удружења сматрају да је ЗДРАВА КОНКУРЕНЦИЈА НА ТРЖИШТУ СВИМА У ИНТЕРЕСУ

16.10.2024. 20:08 20:12
Пише:
Фото: Freepik.com/ilustracija

Тужилаштво испитује пословање четири трговинска ланца у Србији због сумње да су договарали цене, а представници удружења потрошача за Тан‌југ кажу да је добра и здрава конкуренција на тржишту првенствено у интересу потрошача.

Комисија за заштиту конкуренције саопштила је прошле седмице да је покренула поступак против четири трговинска ланца у Србији - Делеза, Меркатора С, Универекспорта и Диса, због сумње да су извршили повреду конкуренције и договарали цене појединих производа, на основу чега је тужилаштво покренуло поступак.

Дејан Гавриловић из удружења потршача "Ефектива" и Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије (НОПС) рекли су да у Србији недостају велики трговински ланци који постоје у земљама у окружењу како би конкуренција у држави била боља.

Гавриловић је објаснио да су четири трговинска ланца, чије пословање испитује тужилаштво због сумње да су договарали цене, имали различите услове набавке производа, а да су крајњу цену доводили у раван и тиме обесмислили конкуренцију.

Он је оценио да неће бити лако да се докаже договор међу трговцима, наводећи да се они нису договарали путем и-мејла или на неки начин који оставља траг.

"Охрабрује ме та информација коју је дала Комисија за заштиту конкуренције, где кажу да они поседују неке информације које нису за јавност. То би можда могао да буде 'кец из рукава' који би на крају довео до тога да ови трговци буду кажњени", наводи Гавриловић.

Он је рекао да "Ефектива" од пандемије ковида-19 пореди цене, наводећи да се оне изузетно разликују у великим ланцима и мањим трговинама.

Додао је да велики познати ланци, који су и прозвани, али и још неки који нису, имају више цене него у неким мањим трговинама.

"Пет ових, четири прозвана ланца и Лидл са њима су прошле године имали преко 100 милиона евра чистог профита, као да су банкарски сектор. У односу на пре само седам година, тај профит је порастао пет пута. Дакле, очигледно је то био сигнал који је уназад неко време могао да се прати и да се дође до одређених сазнања, а нарочито кад узмете цене, па видите, рецимо, да су банане у тим трговинским ланцима у пару иста цена", тврди Гавриловић.

Он је истакао да је добра и здрава конкуренција првенствено интерес потрошача, јер конкуренција доводи до тога да цене иду доле и да квалитет услуге постане бољи.

"Право конкуренције је заправо право које се највише тиче потрошача и зато је овај поступак јако битан. Комисија за заштиту конкуренције ради посао који је у интересу потрошача. И надамо се да ће га урадити до краја како треба, наравно ако има адекватне доказе за ово што се тврди", додао је он.

Истакао је да количински конкуренција не значи много, ако не постоји регулатива која то прати.

Николић је рекао да очекује промену у поступцима који се воде против трговинских ланаца, наводећи да би волео да потрошачи добију епилог овог случаја.

"Ја бих заиста волео да ми, потрошачи дакле сви у Србији, добијемо епилог и да неко именом и презименом изађе и да каже да је компанија XY осуђена због одређених радњи које су супротне законима и да је потрошачима нанета штета у толиком и толиком износу. То би послало врло јасну поруку и трговцима и произвођачима и потрошачима", навео је Николић.

Он је навео да је нормално да је трговац "ту да заради" и да то треба поштовати, али да када је реч о основним, прехрамбеним, животним намирницама, ту треба да постоји моралнији приступ.

Николић је истакао и да на тржишту у Србији проблем недостатак конкуренције, наводећи да у земљама у окружењу постоје велики маркети којих у нашој земљи нема - те се поставља питање због чега их нема.

"Уколико нема свих тих великих играча који су присутни на европском и регионалном тржишту, онда са нашим тржиштем нешто дефинитивно не ваља", закључио је он.

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду формирало је у уторак предмет поводом информација из Закључка Комисије за заштиту конкуренције Србије којим се покреће поступак испитивања повреде конкуренције против четири привредна друштва - "Делез", "Меркатор С", "Универекспорт-импорт" и "ДИС", због провера да ли се у поступцима ових друштава евентуално стичу и елементи кривичног дела.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар