clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Зашто српска привреда изненађујуће добро напредује? ЧУВЕНИ ТЛДР ЊУЗ ИЗ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ИМА ОДГОВОР

16.10.2024. 16:05 16:26
Пише:
вучић
Фото: youtube prinstcrin/TLDR News EU

Често можемо да чујемо критику српске опозиције да се Александар Вучић хвали бројевима који су лажни или прилагођени потребама политичке кампање.

Такође, свакодневно може да се види и прочита са опозиционих налога на друштвеним мрежама како је негде тамо боље и како у Србији нема перспективе до те мере, да ће се српски народ колективно иселити на запад, уколико се не десе корените промене.
Међутим, тектонске промене се дешавају претходних десет година и резултат је видљив до те мере, да се реномирани youtube канал ТЛДР News позабавио феноменом Србије и њеним економским развојем.

Аутори из ТЛДР News ЕУ су своју анализу започели прегледом економског стања у читавој Европи, примећујући да се Европа претерано задужује, да истовремено стагнира, што доводи до пораста евроскептицизма.

Међутим, како су уочили једна држава у Европи искаче из европских просека и бројева, одолева економској кризи, а реч је управо о нашој земљи.

Према подацима ММФ, од 2018. године, БДП Србије је растао 2 и по пута брже у односу на Европску унију, те је БДП Србије у том периоду повећан за укупно 26,5 % у односу на само 10,2% у Европској унији. (овде иде слике 0.36 сек из видеа).

Како аутори видеа наводе, читава Европа је била погођена КОВИД пандемијом  и кризом која је уследила након напада Русије на Украјину 2020. године, међутим Србија је успела да преброди ову олују вешто балансирајући на глобалној позорници.

Као резултат Вучићевих потеза и дипломатије Србија има раст БДП у првом кварталу 4,7%  што ће резултирати растом БДП од око 4% у 2024. години, примећују новинари ТЛДР News ЕУ.

вучић
Фото: Printscreen/Youtube/TLDR NEWS

Економија Западне Европе у кризи
Узимајући у обзир релевантне податке међународних финансијских институција ТЛДР News ЕУ је упоредио Србију са остатком Европе где видимо да се привредама попут Француске и Италије предвиђа раст од само 0,7%, при чему Немачка привреда изгледа катастрофално уз раст од само 0,2%.

Чак и најбрже растуће економије попут Пољске и Ирске ће забележити стопу раста од само 1,5%, констатују из ТЛДР News ЕУ.

Оно што је за нашу економију свакако битно јесте одржавање ниске стопе јавног дуга, који је на крају априла 2024. године износио око 36,30 милијарди евра, што представља 47,6% БДП, за разлику од остатка европских држава чији су дугови и неколико пута већи у односу на Србију.

Инвестициони рејтинг из угла странаца
Аутори видеа су се такође бавили главним берзанским индексом који је у константном порасту, као и државним обвезницама Србије које су дуго сматране за несигурне, што данас свакако више није случај.

Такође, незаобилазна прича је била у вези са кредитним рејтингом Србије, који је сада највећи у односу на све државе кандидате за пријем у ЕУ и одговара инвестиционом кредитном рејтингу Румуније и Мађарске.

Плате и инфлација
Просечна плата у Србији је тренутно 825 евра и она је за око 40% нижа од европског просека, али по речима ТЛДР News ЕУ овај резултат је импресиван, с обзиром да је просечна зарада 2020. године била за 55% нижа у односу на садашњу зараду, а да ће према проценама за 2027. годину она износити 1400 евра.

Такође, аутори су анализирали и високу стопу инфлације у Србији, као и остатку Европе, али и поред тога сматра се да је раст реалних плата око 10% што представља највећи скок у Европи.

Инфраструктура, инвестиције, Кина и Русија
ТЛДР News ЕУ није могао да заобиђе ни озбиљне инфраструктурне пројекте попут изградње железничких коридора, као ни причу о инвестицијама које долазе са готово свих светских меридијана, пише НС уживо

Како аутори ове емисије гледају на односе Србије са Кином и Русијом погледајте у видеу:

Шта је ТЛДР Њуз?
ТЛДР News је независна онлајн медијска група која се фокусира на стварање дигиталног садржаја о вестима и актуелним догађајима из целог света.

Почевши од 2017. године, фокус им је на објашњавању најзначајнијих вести из Велике Британије, односно Брегзита. Од тада је настало 6 канала: ТЛДР УК, ЕУ, Глобал, Daily, Podcasts и Business.

ТЛДР истиче да се поноси приступачним, непристрасним и непристрасним извештавањем о актуелним догађајима.

Тренутно ТЛДР News има више од 2,5 милиона YouTube претплатника широм ТЛДР мреже, од којих већина има између 16 и 35 година.

Извор:
НС уживо
Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ: Инвестициони кредитни рејтинг Србије изузетно добар сигнал за цео свет; Крај 2027. године дочекаћемо са БДП-ом од 103 милијарде евра

ВУЧИЋ О СВИМ ВАЖНИМ ТЕМАМА

TV Pink Screenshot

ВУЧИЋ: Инвестициони кредитни рејтинг Србије изузетно добар сигнал за цео свет; Крај 2027. године дочекаћемо са БДП-ом од 103 милијарде евра

06.10.2024. 21:14 00:01
КАКО ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕЊУЈЕ РЕБАЛАНС БУЏЕТА: Повећање јавних расхода али и номинални раст БДП-а главне карактеристике предложеног ребаланса
Фискални савет Републике Србије

КАКО ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕЊУЈЕ РЕБАЛАНС БУЏЕТА: Повећање јавних расхода али и номинални раст БДП-а главне карактеристике предложеног ребаланса

23.09.2024. 11:45 13:29