scattered clouds
13°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗДРАВЉЕ НА ТАЊИРУ

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ХРАНЕ време је ЗА ПРОМЕНЕ! Ево како у 10 КОРАКА доћи до здравијег НАЧИНА ИСХРАНЕ и избећи замке БРЗЕ ХРАНЕ

16.10.2024. 13:25 13:51
Пише:
храна
Фото: Pixabay

Светски дан хране је права прилика да се подсетимо колико је важно шта једемо, а здраве навике могу лако да се усвоје уз мало планирања.

Иако данас имамо широки избор намирница на сваком кораку, често бирамо погрешне ствари - превише брзе хране, газираних пића и грицкалица, а резултат су гојазност, дијабетес и друге здравствене тегобе које су све чешће, чак и код младих, упозорана нутрициониста Бранка Мирковић.

- Нажалост, превише људи се ослања на брзу и индустријски прерађену храну, заборављајући да здрава исхрана не мора да буде компликована или скупа. Када се здраво хранимо, не само да боље изгледамо, већ и наше тело боље функционише - имамо више енергије, бољу концентрацију и јачи имунитет - наводи наша саговорница.

Здраве навике могу лако да се усвоје уз мало планирања и савеснијег односа према ономе што једемо, истиче нутрициониста и открива 10 корака који могу да вам помогну да се здравије храните сваког дана.

храна
Фото: Pixabay

Купујте и припремајте храну код куће

На тај начин контролишете квалитет намирница које уносите. Готова храна из продавница често садржи јефтине састојке, превише масноћа, шећера и адитива, што дугорочно може лоше да утиче на ваше здравље.

Планирајте оброке за целу недељу и направите списак за куповину

Овако можете да избегнете куповину непотребних ствари и осигурате да увек имате на располагању све неопходне групе намирница - протеине, млечне производе, поврће и воће.

Обавезно читајте декларације на производима

Иако некада делују компликовано, декларације садрже важне информације о саставу хране. Обратите пажњу на квалитет састојака, рок трајања, као и да ли је амбалажа неоштећена.

Купујте сезонско воће и поврће

Сезонске намирнице су свеже, богате хранљивим материјама, а често и повољније. Локално узгајано поврће је мање третирано хемикалијама и дуже задржава хранљиве састојке.

храна
Фото: Pixabay

Изаберите смрзнуто поврће ван сезоне

Ако не можете да нађете сезонско, смрзнуто поврће је одлична алтернатива, јер задржава већину витамина и минерала, а увек га можете имати при руци.

Не верујте увек такозваним “здравим” хлебовима

Скупи хлебови који се рекламирају као интегрални или здрави често су само обојени, садрже уља и адитиве. Пре куповине проверите састојке.

Бирајте здравије методе припреме хране

Избегавајте пржење у дубоком уљу. Боље опције су кување, печење или припрема хране на пари. Користите квалитетна уља умерено.

Једите воће свеже или замрзнуто

Прескочите прерађено воће јер оно губи већину хранљивих материја током обраде. Свеже или замрзнуто воће задржава све потребне витамине и минерале.

Користите квалитетно посуђе за кување

Избегавајте оштећено посуђе које може да ослобађа штетне материје током припреме хране. Добро посуђе доприноси очувању хранљивих састојака.

Постепено уводите здраве навике

Промене у исхрани могу да буду изазов, али их уводите постепено и не предузимајте превише радикалне промене одједном. Постепено усвајање здравих навика доноси дугорочне користи за ваше здравље.

- Здрава храна је када можете одмах да видите од које намирнице је направљена. Месо треба да је печено, кувано или динстано, а не поховано, док би поврће требало да има што сличнију боју, текстуру и укус свежем поврћу. Пасуљ и остале махунарке могу да се једу без меса или са мало димљеног меса, а не да се од истог не види пасуљ. Проблем је прекувана, препржена, похована, масна храна, где су се укуси и мириси изгубили, па се додају павлака, мајонез и кечап - поручује Бранка Мирковић.

Курир/Наташа Лазовић

Извор:
Курир
Аутор:
Пошаљите коментар