overcast clouds
12°C
16.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0164
usd
107.4333
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ЧЕТВРТОМ КОЛУ А4 ГРУПЕ ЛИГЕ НАЦИЈА ПОРАЗ СРБИЈЕ У КОРДОБИ: Фуриозни домаћин очерупао  „орлове“

15.10.2024. 22:52 23:05
Пише:
srbija
Фото: Tanjug (AP Photo/Jose Breton)

Шпанија је заиста прејака за фудбалску Србију, чак и када у њеном тиму нема највећих звезда.

Домаћин је убедљиво савладао наш државни тим, пружио је игру достојну првака Европе, имао иницијативу током свих 90 минута, нападао и стварао прилике, и за укупни утисак награђен је песмом с трибина, скандирањем, аплаузима и, наравно, убедљивом победом – 3:0.

Разлог за прво славље Шпанци су имали већ у 5. минуту. Лопта је дуго летела, и то у високом луку, ка даљој стативи нашег гола, када је без успеха покушао да интервенише Ераковић, а највиши у скоку био је Емерик Лапорт и постигао водећи погодак за Шпанце. Прилично лако и без посебне муке, додали бисмо.

У 15. минуту Ојерзабал имао је нову шансу, али је Рајковић био опрезан. По изведеном ударцу из угла, највиши у скоку био је Мерино, али је његов ударац главом погодио стативу и одбио се у поље. Без напора су стизали Шпанци до прилика, а бринуло је и то што је наша одбрана деловала прилично смушено.

 Пљусак је постајао све јачи, али то као да није сметало „фурији“. Низали су се атаци Де ла Фуентеове чете, Мората и његови саиграчи били су веома мотивисани да повећају предност. Почели су више да излазе наши репрезентативци, што је отварало простор за контре ривалу, а из једне од њих, у 28. минуту, шутирао је Зубименди. Срећом, није био прецизан.

Први ударац ка голу Раје упутио је Страхиња Павловић у 32. минуту, али је његов покушај голман Шпанаца лако зауставио. Два минута касније, лепо је шутирао Ојерзабал, гађао је сам леви доњи угао, међутим, Предраг Рајковић је одлично интервенисао. Имао је Мората у 42. минуту велику прилику, након лоше комуникације и грешке Рајковића и Ераковића, али је голман „орлова“ стигао да се врати пред гол и заустави ударац капитена Шпаније. 

Проблем у игри наше селекције био је у томе што је (пре)мало у игри био приметан Лазар Самарџић, од којег смо очекивали да повеже редове наше селекције. Једини који је нешто чинио на том пољу био је Вељко Бирманчевић, док је капитен Митровић водио беспоштедну битку са штоперима домаћег тима. Све у свему, било је то премало да би се изборио бољи резултат на полувремену од 0:1.

Две промене начинио је Пикси на почетку наставка, не одустајући од идеје да игра с двојицом нападача, па је Јовељића заменио Јовић. Наставио је домаћин с нападима, али су наши дефазивци успевали да их некако зауставе и оставе живом наду да до краја Србија може макар до бода. Претио је Мората шутем из окрета у 50. минуту, али је он, срећом, био непрецизан.

Пољски арбитар Стефански као да је једва дочекао да досуди пенал у корист Шпаније, што је и учинио у 52. минуту, када је лопта погодила Бирманчевића у пределу руке. Уследили су велики протести наших играча, па су Митровић и Миленковић том приликом добили жуте картоне. Било је, ипак, ту неке космичке правде, Мората је катастрофално шутирао и пребацио наш гол.

Имао је нешто касније сјајну прилику и Ојерзабал, његов ударац главом завршио је поред стативе, али је јасно већ тада било да се практично ништа није променило у игри Србије. Шпанија је нападала, стварал прилике, а наш тим је био у ниском блоку и није успевао да повеже барем неколико додавања. Кидисали су домаћини као осице ка нашем голу, повијала се одбрана српског тима, али је некако одолевала.

И у 61. минуту било је опасно пред Рајковићем, два пута је покушао Мората, али је наш голман сјајно интервенисао. Али, у 63. минуту колосалну прилику имао је Митровић, након што је лопту до њега проследио Недељковић. Капитен је  неочекивано лоше реаговао пред Рајом и шанса је отишла у неповрат. Стојковић је био све неспокојнији, није му било свеједно што се наш тим налази на толиким мукама и морао је поново да посегне за изменама.

Таман када су на терен ушли Чумић и Андија Максимовић, севнула је полуконтра „фурије“, Фабијан Руиз сјајно је пронашао Алвара Морату, а овај се искупио за промашени пенал и савладао Рајковића, за вођство Шпаније од 2:0. 

Нису посустајали Де ла Фуентеови изабраници, па је је у 70. минуту наш голман тешком муком зауставио шут Буене са двадесетак метара. Презадовољна је била домаћа публика, а Шпанци су се својски трудили да је још који пут развеселе. Нажалост, Србија није успевала да буде иоле равноправнији ривал, играла је без система, бранила се како је знала и умела и, када се тако ствари поставе, тешко је било надати се било чему другом, осим поразу.

Невоља је сустизала невољу, па су из ВАР собе позвали арбитра да прегледа прекршај Страхиње Павловића над расположеним Ојерзабалом. Стефански је то учинио и, уместо већ показаног жутог, нашег репрезентативца „частио“ директним црвеним картоном. 

srbija
Фото: Tanjug (AP Photo/Jose Breton)

Досуђени прекршај, Алекс Баена претворио је у леп гол и „фурија“ је водила с огромних 3:0. Налети Шпанаца нису јењавали, „осетили су крв“ рањеног ривала, па је само мало после гола, Педри погодио пречку. С играчем мање, Србија више није могла ни да покуша барем да стигне до почасног гола, уместо тога упињала се да њена одбрана не капитулира још који пут.

 

Шпанија – Србија 3:0 (1:0)

КОРДОБА: Стадион „Ел Аркангел“, гледалаца: 21.000. судија: Даниел Стефански (Пољска). Стрелци: 1:0 - Лапорт у 5. 2:0 – Мората у 65. 3:0 – Баена у 77. минуту. Жути картони: Ојерзабал (Шпанија), Ераковић, Митровић, Миленковић, Јовић (Србија). Црвени картон: Павловић (Србија) у 76. минуту.

ШПАНИЈА: Раја 7 – Пара 7, Вивијан 7 (од 82. Кубарси -), Лапорт 7,5, Кукуреља 8 – Зубименди 8, Руиз 7 (од 82. Гарсија -) – Ојерзабал 8,5, Мерино 7,5 (од 64. Педри 7), Баена 7 (од 78. Саргоса 7) – Мората 7 (од 78. Хоселу 7).

СРБИЈА: Рајковић 7 – Ераковић 5, Миленковић 6, Павловић 5,5 – Недељковић 5 (од 64. Чумић 5,5), Н. Максимовић 6, Здјелар 5 (од 64. А. Максимовић 5,5), Бирманчевић 6 – Самарџић 5 (од 46. Грујић), Митровић 6 (од 78. Симић), Јовељић 5 (од 46. Јовић).

А. Предојевић

Група А4

Шпанија – Србија 3:0

Швајцарска – Данска           2:2 

1. Шпанија    4             3             1             0             8:1         10

2. Данска         4             2             1             1             6:3         7

3. Србија         4             1             1             2             2:5         4

4. Швајцарска             4             0             1             3             3:10      1

У следећем колу (15. новембра) састају се: Швајцарска – Србија (20.45) и Данска – Шпанија (20.45).

Извор:
Дневник/Александар Предојевић
Аутор:
Пошаљите коментар
(УЖИВО) ШПАНИЈА УБЕДЉИВО САВЛАДАЛА СРБИЈУ у Лиги нација
srbija

(УЖИВО) ШПАНИЈА УБЕДЉИВО САВЛАДАЛА СРБИЈУ у Лиги нација

15.10.2024. 19:51 22:37
(ФОТО, ВИДЕО) Лагана шетња уз мало разгибавања ФУДБАЛЕРИ СРБИЈЕ ПРОШЕТАЛИ КОРДОБОМ уочи меча са Шпанијом

Митровић и другари изазвали велику пажњу "локалаца"

srbija

(ФОТО, ВИДЕО) Лагана шетња уз мало разгибавања ФУДБАЛЕРИ СРБИЈЕ ПРОШЕТАЛИ КОРДОБОМ уочи меча са Шпанијом

15.10.2024. 17:27 17:43