Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U ČETVRTOM KOLU A4 GRUPE LIGE NACIJA PORAZ SRBIJE U KORDOBI: Furiozni domaćin očerupao  „orlove“

15.10.2024. 22:52 23:05
Piše:
srbija
Foto: Tanjug (AP Photo/Jose Breton)

Španija je zaista prejaka za fudbalsku Srbiju, čak i kada u njenom timu nema najvećih zvezda.

Domaćin je ubedljivo savladao naš državni tim, pružio je igru dostojnu prvaka Evrope, imao inicijativu tokom svih 90 minuta, napadao i stvarao prilike, i za ukupni utisak nagrađen je pesmom s tribina, skandiranjem, aplauzima i, naravno, ubedljivom pobedom – 3:0.

Razlog za prvo slavlje Španci su imali već u 5. minutu. Lopta je dugo letela, i to u visokom luku, ka daljoj stativi našeg gola, kada je bez uspeha pokušao da interveniše Eraković, a najviši u skoku bio je Emerik Laport i postigao vodeći pogodak za Špance. Prilično lako i bez posebne muke, dodali bismo.

U 15. minutu Ojerzabal imao je novu šansu, ali je Rajković bio oprezan. Po izvedenom udarcu iz ugla, najviši u skoku bio je Merino, ali je njegov udarac glavom pogodio stativu i odbio se u polje. Bez napora su stizali Španci do prilika, a brinulo je i to što je naša odbrana delovala prilično smušeno.

 Pljusak je postajao sve jači, ali to kao da nije smetalo „furiji“. Nizali su se ataci De la Fuenteove čete, Morata i njegovi saigrači bili su veoma motivisani da povećaju prednost. Počeli su više da izlaze naši reprezentativci, što je otvaralo prostor za kontre rivalu, a iz jedne od njih, u 28. minutu, šutirao je Zubimendi. Srećom, nije bio precizan.

Prvi udarac ka golu Raje uputio je Strahinja Pavlović u 32. minutu, ali je njegov pokušaj golman Španaca lako zaustavio. Dva minuta kasnije, lepo je šutirao Ojerzabal, gađao je sam levi donji ugao, međutim, Predrag Rajković je odlično intervenisao. Imao je Morata u 42. minutu veliku priliku, nakon loše komunikacije i greške Rajkovića i Erakovića, ali je golman „orlova“ stigao da se vrati pred gol i zaustavi udarac kapitena Španije. 

Problem u igri naše selekcije bio je u tome što je (pre)malo u igri bio primetan Lazar Samardžić, od kojeg smo očekivali da poveže redove naše selekcije. Jedini koji je nešto činio na tom polju bio je Veljko Birmančević, dok je kapiten Mitrović vodio bespoštednu bitku sa štoperima domaćeg tima. Sve u svemu, bilo je to premalo da bi se izborio bolji rezultat na poluvremenu od 0:1.

Dve promene načinio je Piksi na početku nastavka, ne odustajući od ideje da igra s dvojicom napadača, pa je Joveljića zamenio Jović. Nastavio je domaćin s napadima, ali su naši defazivci uspevali da ih nekako zaustave i ostave živom nadu da do kraja Srbija može makar do boda. Pretio je Morata šutem iz okreta u 50. minutu, ali je on, srećom, bio neprecizan.

Poljski arbitar Stefanski kao da je jedva dočekao da dosudi penal u korist Španije, što je i učinio u 52. minutu, kada je lopta pogodila Birmančevića u predelu ruke. Usledili su veliki protesti naših igrača, pa su Mitrović i Milenković tom prilikom dobili žute kartone. Bilo je, ipak, tu neke kosmičke pravde, Morata je katastrofalno šutirao i prebacio naš gol.

Imao je nešto kasnije sjajnu priliku i Ojerzabal, njegov udarac glavom završio je pored stative, ali je jasno već tada bilo da se praktično ništa nije promenilo u igri Srbije. Španija je napadala, stvaral prilike, a naš tim je bio u niskom bloku i nije uspevao da poveže barem nekoliko dodavanja. Kidisali su domaćini kao osice ka našem golu, povijala se odbrana srpskog tima, ali je nekako odolevala.

I u 61. minutu bilo je opasno pred Rajkovićem, dva puta je pokušao Morata, ali je naš golman sjajno intervenisao. Ali, u 63. minutu kolosalnu priliku imao je Mitrović, nakon što je loptu do njega prosledio Nedeljković. Kapiten je  neočekivano loše reagovao pred Rajom i šansa je otišla u nepovrat. Stojković je bio sve nespokojniji, nije mu bilo svejedno što se naš tim nalazi na tolikim mukama i morao je ponovo da posegne za izmenama.

Taman kada su na teren ušli Čumić i Andija Maksimović, sevnula je polukontra „furije“, Fabijan Ruiz sjajno je pronašao Alvara Moratu, a ovaj se iskupio za promašeni penal i savladao Rajkovića, za vođstvo Španije od 2:0. 

Nisu posustajali De la Fuenteovi izabranici, pa je je u 70. minutu naš golman teškom mukom zaustavio šut Buene sa dvadesetak metara. Prezadovoljna je bila domaća publika, a Španci su se svojski trudili da je još koji put razvesele. Nažalost, Srbija nije uspevala da bude iole ravnopravniji rival, igrala je bez sistema, branila se kako je znala i umela i, kada se tako stvari postave, teško je bilo nadati se bilo čemu drugom, osim porazu.

Nevolja je sustizala nevolju, pa su iz VAR sobe pozvali arbitra da pregleda prekršaj Strahinje Pavlovića nad raspoloženim Ojerzabalom. Stefanski je to učinio i, umesto već pokazanog žutog, našeg reprezentativca „častio“ direktnim crvenim kartonom. 

srbija
Foto: Tanjug (AP Photo/Jose Breton)

Dosuđeni prekršaj, Aleks Baena pretvorio je u lep gol i „furija“ je vodila s ogromnih 3:0. Naleti Španaca nisu jenjavali, „osetili su krv“ ranjenog rivala, pa je samo malo posle gola, Pedri pogodio prečku. S igračem manje, Srbija više nije mogla ni da pokuša barem da stigne do počasnog gola, umesto toga upinjala se da njena odbrana ne kapitulira još koji put.

 

Španija – Srbija 3:0 (1:0)

KORDOBA: Stadion „El Arkangel“, gledalaca: 21.000. sudija: Daniel Stefanski (Poljska). Strelci: 1:0 - Laport u 5. 2:0 – Morata u 65. 3:0 – Baena u 77. minutu. Žuti kartoni: Ojerzabal (Španija), Eraković, Mitrović, Milenković, Jović (Srbija). Crveni karton: Pavlović (Srbija) u 76. minutu.

ŠPANIJA: Raja 7 – Para 7, Vivijan 7 (od 82. Kubarsi -), Laport 7,5, Kukurelja 8 – Zubimendi 8, Ruiz 7 (od 82. Garsija -) – Ojerzabal 8,5, Merino 7,5 (od 64. Pedri 7), Baena 7 (od 78. Sargosa 7) – Morata 7 (od 78. Hoselu 7).

SRBIJA: Rajković 7 – Eraković 5, Milenković 6, Pavlović 5,5 – Nedeljković 5 (od 64. Čumić 5,5), N. Maksimović 6, Zdjelar 5 (od 64. A. Maksimović 5,5), Birmančević 6 – Samardžić 5 (od 46. Grujić), Mitrović 6 (od 78. Simić), Joveljić 5 (od 46. Jović).

A. Predojević

Grupa A4

Španija – Srbija 3:0

Švajcarska – Danska           2:2 

1. Španija    4             3             1             0             8:1         10

2. Danska         4             2             1             1             6:3         7

3. Srbija         4             1             1             2             2:5         4

4. Švajcarska             4             0             1             3             3:10      1

U sledećem kolu (15. novembra) sastaju se: Švajcarska – Srbija (20.45) i Danska – Španija (20.45).

Izvor:
Dnevnik/Aleksandar Predojević
Autor:
Pošaljite komentar
(UŽIVO) ŠPANIJA UBEDLJIVO SAVLADALA SRBIJU u Ligi nacija
srbija

(UŽIVO) ŠPANIJA UBEDLJIVO SAVLADALA SRBIJU u Ligi nacija

15.10.2024. 19:51 22:37
(FOTO, VIDEO) Lagana šetnja uz malo razgibavanja FUDBALERI SRBIJE PROŠETALI KORDOBOM uoči meča sa Španijom

Mitrović i drugari izazvali veliku pažnju "lokalaca"

srbija

(FOTO, VIDEO) Lagana šetnja uz malo razgibavanja FUDBALERI SRBIJE PROŠETALI KORDOBOM uoči meča sa Španijom

15.10.2024. 17:27 17:43