clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАУЧНИЦИ УТВРДИЛИ ДУГОРОЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА-19 Ко је најподложнији срчаном и можданом удару, ПОСЕБНО УГРОЖЕНЕ ОВЕ КРВНЕ ГРУПЕ

14.10.2024. 18:59 19:28
Пише:
ковид-19
Фото: pixabay.com/ilustracija

Инфекције вирусом Ковид-19 током првог таласа пандемије повезане су са повећаним ризиком од срчаног и можданог удара, показала је нова студија.

Особе које су током првог таласа пандемије имале тешку инфекцију Ковидом-19 суочавају се са двоструко већим ризиком од срчаног и можданог удара, према новим истраживањима.

Студија, објављена ове недеље у часопису Артериосклероза, тромбоза и васкуларна биологија (Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology), а подржана од стране Националних института за здравље (NIH), открила је да повећани ризик може трајати и до три године.

Научници су се усредсредили на дугорочне кардиоваскуларне ризике код невакцинисаних особа које су биле заражене вирусом током првог таласа пандемије 2019. и 2020. године.

ковид-19
Фото: pixabay.com/ilustracija

У поређењу са особама које никада нису имале Ковид-19, вероватноћа срчаног удара, можданог удара и смрти била је двоструко већа код оних који су прележали вирус, а чак четири пута већа код особа које су због инфекције морале бити хоспитализоване.

Опасност је остала присутна више од три године након прве инфекције, што, према студији, представља озбиљну претњу за кардиоваскуларно здравље, упоредиву са дијабетесом типа 2.

Резултати сугеришу да је тешка инфекција Ковидом-19 катастрофална компонента - изјавио је др Хуман Алајеи, главни научник студије за Еј-Би-Си Њуз (ABC News) - Трендови смртности од кардиоваскуларних болести између 2010. и 2019. били су у паду, а онда је одједном, између 2020. и 2022., десет година напретка избрисано због Ковида-19.

ковид-19
Фото: pixabay.com/ilustracija

Према студији, особе са крвним групама А, Б и АБ биле су посебно осетљиве на повећани кардиоваскуларни ризик од Ковид-19, док су особе са крвном групом 0 имале мању шансу за развој таквих проблема.

Крвна група је позната као фактор ризика за срчани и мождани удар - објаснио је Алајеи, професор популационих и јавноздравствених наука на Медицинском факултету Кек при Универзитету Јужне Калифорније. Ако имате крвну групу А, Б или АБ, вирус је склонији инфицирању тих крвних ћелија, што их чини подложнијима вирусном уласку.

Истраживање је анализирало податке из УК Биобанке (UK Biobank), велике медицинске базе података која се првенствено састоји од података старијих, имућнијих и већински белих учесника. Ипак, сличне студије спроведене на другим популацијама дошле су до готово идентичних закључака.

Студија је такође нагласила важност вакцинације против Ковид-19.

Без обзира на то коју сте вакцину примили, шест месеци након вакцинације или бустера, шанса за срчани и мождани удар значајно се смањила. Но, имунитет слаби с временом, због чега су потребни додатни бустери. Ако се не вакцинишете, могли бисте поново бити подложни тешкој инфекцији Ковидом - рекао је Алајеи.

коронавирус
Фото: pixabay.com/ilustracija

Свако ко је имао тешку инфекцију Ковидом-19, нарочито ако је био хоспитализован, требало би да разговара са својим лекаром о потенцијално повећаним здравственим ризицима које вирус доноси, истакао је Алајеи.

Разговарајте са својим лекаром и отворите дискусију о томе. Вирус не нестаје, стога је важно започети разговор о томе. Редовно се вакцинишите, примајте бустере и идите на редовне прегледе - закључио је, пише Еј-Би-Си.

Извор:
24sata.hr/ABC news
Аутор:
Пошаљите коментар
НАУЧНИЦИ НАПОКОН РАЗЈАСНИЛИ МИСТЕРИЈУ НАСТАНКА КОВИДА Корона ипак није случајно/намерно процурела из лабораторије? ИЗВОР НИЈЕ САМО ЈЕДАН, ОВО ЈЕ УТВРЂЕНО

ВИРУС ИПАК СА КИНЕСКЕ ПИЈАЦЕ?

коронавирус

НАУЧНИЦИ НАПОКОН РАЗЈАСНИЛИ МИСТЕРИЈУ НАСТАНКА КОВИДА Корона ипак није случајно/намерно процурела из лабораторије? ИЗВОР НИЈЕ САМО ЈЕДАН, ОВО ЈЕ УТВРЂЕНО

20.09.2024. 09:22 09:32
КОРОНАВИРУС ХАРА СРБИЈОМ Ево која је подваријанта у питању И КАКО ДА СЕ НАЈБОЉЕ ЗАШТИТИМО
корона

КОРОНАВИРУС ХАРА СРБИЈОМ Ево која је подваријанта у питању И КАКО ДА СЕ НАЈБОЉЕ ЗАШТИТИМО

17.09.2024. 10:16 11:35