clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МУП СРБИЈЕ ОПРЕМЉЕН МОЋНИМ ВОЗИЛИМА ЗА СУЗБИЈАЊЕ НАСИЛНИЧКЕ ВОЖЊЕ Ауто-пресретачи у лову на бахате возаче СНАЖНИ МОТОРИ И СПЕЦИЈАЛНО ОСПОСОБЉЕНА ЈЕДИНИЦА

14.10.2024. 09:01 09:43
Пише:
пресретачи
Фото: Pixabay.com

Пресретач је на путу Шимановци–Прхово, у општини Пећинци, недавно зауставио возача који је учинио прекршај насилничка вожња.

Наиме, како је саопштено из ПУ Сремска Митровица, он је возио мерцедес брзином од 201 километар на час, што је за чак 141 километар више од дозвољене брзине. Прекршајни судија га је казнио са 130.000 динара и девет месеци забране управљања аутомобилом. 

Прекорачење дозвољене брзине, нажалост, нису новина на нашим друмовима. Скоро да нема седмице у којој није било „уловљено” по неколико возача који возе знатно већом брзином од дозвољене. Полиција се доста успешно бори против таквих насилника за воланом захваљујући пресретачима који су у стању да открију оне који не поштују законске прописе.

пресретачи
Фото: Pixabay.com

У нашој полицији већ 15 година постоји јединица намењена контроли возила у покрету, чији је задатак да патролира, упозорава, спречава и кажњава свако кршење закона и озбиљније прекорачење брзине. По речима надлежних, та јединица користи најмодернију технологију за снимање и праћење на путевима, аутомобиле снажних мотора, као и групу специјално оспособљених возача. Због тога је та јединица понела епитет елитна, као што је случај и у другим државама.

Према доступним сазнањима, МУП Србије има 30-ак пресретача. Избор полиције је пао на passat, audi, škodu superb 2,8 B6, BMW серија три и пет.

Брзину контролишу и мотоциклисти

Уз моћне аутомобиле, за контролу брзине на путевима, полиција користи и мотоцикле. Они на српским путевима патролирају од 2012. године, а раде у пару, чиме се обезбеђује ефикаснија контрола и боља покривеност појединих деоница. За ове намене, наша полиција користи мотоцикле suzuki GSX-R-1000, који постижу максималну брзину од 299 километара на час.

пресретачи
Фото: Pixabay.com

Иако се не радио о супер спортским аутомобилима које користе развијене земље (порше 911 у Немачкој, ламборгини у Италији, јагуар у Великој Британији), та возила су сасвим дорасла задатку. Наиме, приликом избора, осим неупадљивости у мору истих или сличних возила на нашим путевима, једна од карактеристика била је и снажан мотор који пресретаче лако и брзо доводи до брзине од 200 километара на час. Та брзина узима се као лимит до ког пресретачи иду. У случају да се праћено возило не зауставља или чак убрзава, алармирају се остале јединице саобраћајне полиције и акција траје док се прекршилац не заустави.

Сви аутомобили су тамне боје, а на први поглед не разликују се од цивилних возила и сви имају стандардне регистарске ознаке градова у Србији. Једини начин да се препознају је пажљиво посматрање задњег стакла иза којег је ЛЕД дисплеј на којем се могу исписати команде возачима приликом претицања. Ту је и мала камера коју је готово немогуће приметити, а налази се изнад унутрашњег ретровизора. Висок квалитет опреме омогућава снимање у свим временским условима, па чак и ноћу. Пресретачи велике брзине углавном прате у вожњи, али могу бити заустављени и поред пута и регистровати брзину кретања. 

пресретачи
Фото: Pixabay.com

МУП Србије има 30-ак пресретача. Избор полиције је пао на passat, audi, škodu superb 2,8 B6, BMW серија три и пет

Када се уочи прекорачење брзине, они се најпре једно време возе иза аутомобила чији возач непоштује ограничење и снимају га. Када пресретач претекне возилокој је кршило дозвољену брзину, укључи се светлосни сигнал с натписом на дисплеју „ПОЛИЦИЈА” и „ПРАТИТЕ НАС”. Возач је дужан да се креће за полицијским возилом и заустави се када му посада пресретача то покаже. Снимљена документација о учињеном прекршају доставља се судији за прекршаје.

М. Бозокин

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Пресретачима не умакне ни возач који јури 250 километара на сат

Пресретачима не умакне ни возач који јури 250 километара на сат

08.08.2022. 08:24 08:26
Мотоциклисти-пресретачи веома ефикасни у контроли саобраћаја

Мотоциклисти-пресретачи веома ефикасни у контроли саобраћаја

27.07.2017. 08:49 08:52
На улицама и мотоцикли пресретачи и јача контрола саобраћаја

На улицама и мотоцикли пресретачи и јача контрола саобраћаја

17.04.2017. 13:45 13:49
РЕЛИ ВОЖЊУ ПРЕКИНУО ПРЕСРЕТАЧ Алкохол га стимулисао ДА СТИГНЕ ДО 203 КИЛОМЕТАРА НА ЧАС

РЕЛИ ВОЖЊУ ПРЕКИНУО ПРЕСРЕТАЧ Алкохол га стимулисао ДА СТИГНЕ ДО 203 КИЛОМЕТАРА НА ЧАС

БЕОГРАД: Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, пресретачем су у размаку од неколико сати зауставили двојицу возача због већег прекорачења брзине и вожње под дејством алкохола.
02.06.2024. 13:10 13:17