clear sky
17°C
12.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАСОНИ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА ГРОБ ЂОРЂА ВАЈФЕРТА У Србији 20.000 чланова тајних друштава, ево чиме се баве и шта је њихова улога!

12.10.2024. 10:07 10:18
Пише:
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Чланови масонске Велике националне ложе Србије (ВНЛС) положили су 4. октобра венце на гроб Ђорђа Вајферта, српског индустријалца, гувернера Народне банке и добротвора.

Чланови масонске Велике националне ложе Србије (ВНЛС) положили су 4. октобра венце на гроб Ђорђа Вајферта, српског индустријалца, гувернера Народне банке и добротвора.

Информацију о томе су поделили на фејсбук страници Смедеревски масони изазвавши велику пажњу многих заинтересованих за рад и делање масонских удружења на овим просторима.

- Браћа из ВНЛС су дана 4. октобра 6024. са поносом положила венце на гроб нашег Брата Ђорда Вајферта, оца Слободног зидарства у Србији, великог добротвора и индустријалца, који је оставио неизбрисив траг у историји наше земље. Почаст је одата уз дубоко поштовање и захвалност за све што је учинио за народ, нашу државу и масонску заједницу. Његова визија и несебичност остају узор свим генерацијама - навели су они и додали да је тог викенда "ВНЛС одржала и 4. Радионицу за Старешине и Секретаре Ложа, а Велики Мајстор Брат БУ је том приликом између осталог рекао":

- Драга Браћо, на ВНЛС Радионици која се одржава по четврти пут за редом, овог пута на Оријенту Панчево, смо дефинисали циљеве Градње ВНЛС за целу годину. Надахнути делом нашег Брата Ђорда Вајферта, коме смо одали почаст, ВНЛС наставља свој слободно зидарски пут са јаким егрегором који се осетио током рада и дружења. Нека градња успе!

Церемонији и Радионици су, како наводе, присуствовали и браћа из Смедерева и Пожаревца, чланови Ложе Хирам са Оријента Пожаревац. - Вечна слава Брату Ђорђу Вајферту - додали су.

Обавијени велом мистерије

Иначе, масони, темплари, ротаријанци, само су нека од тајних, полутајних и дискретних друштава која постоје у Србији, а која су и даље недовољно позната јавности. Она броје око 20.000 чланова. Имају своје ритуале, специфичне обреде, упечатљиве одоре, тајне поздраве и циљеве. Обавијена су велом мистерије, о чему је и Курир раније писао.

Др Марко Лопушина, новинар и публициста који је истраживао њихово деловање и написао две књиге о њима, испричао је раније за Курир да само Регуларна велика ложа Србије (РВЛС) броји око 2.000 масона.

s
Фото: pixabay.com/ilustracija

- Најзначајнија друштва у Србији су Братство слободних зидара, Витезови темплари Србије, Ред змаја, ротаријанци и разне секте. У Србији, заједно са мање значајним друштвима, има око 20.000 припадника тајних и полутајних организација, рачунајући и мафију. Постоје легално регистрована друштва, а постоје и илегалне ложе масона, темплара и секти, па се њихов сасвим тачан број чланова не зна. Легалне масонске ложе су Регуларна велика ложа Србије, Национална ложа Србије, Велика ложа Србије и Француска ложа. Регуларна велика ложа Србије има око 2.000 масона, док Витезови темплари Србије имају око 200 чланова. Све битније организације регистроване су у АПР као друштвене организације и удружења грађана - рекао је тада Лопушина и додаје да је циљ окупљања масона и темплара неговање и развој традиције хришћанства, ширење масонског, односно темпларског учења на младе генерације и на просторе ван Србије. Масони су саградили јавну чесму у Београду, неколико обдаништва, имају у плану да отворе Масонски универзитет. Помажу народ и посебно децу на Космету, и лече о свом трошку угрожене. Одржали су масонске сахране првог масона Зорана Ненезића и првог темплара Драгана Малешевића Тапија. Међутим, иако су хуманитарне акције јавне, друге активности друштва изводе се у дискрецији.

Темплара је, са друге стране, око 200 и њихово јавно лице је заштита хришћанства. Међутим, мање је познато да темплари, такође, агитују у иностранству за интересе нашег народа. Српски темплари су објавили Декларацију о заштити хришћанске културе на КиМ, а светски темплари су ову декларацију послали у УН.

-          Прво, они једни другима помажу око бизниса - један масон позајми другом неки новац за бизнис, а онда му помогне да тај производ и пласира. У друштвено-економском и привредном животу, пак они су трговци моћи. Лобирају за себе, помажу једни другима за државне и друге послове. У дипломатији се, са друге стране, боре за права нашег народа. Са немачким масонима су разговарали о заустављању бомбардовања НАТО, са француским о обустављању медијске сатанизације Србије... - објаснио је он.

Темплара је, са друге стране, око 200 и њихово јавно лице је заштита хришћанства. Међутим, мање је познато да темплари, такође, агитују у иностранству за интересе нашег народа. Српски темплари су објавили Декларацију о заштити хришћанске културе на КиМ, а светски темплари су ову декларацију послали у УН.

Тајна друштва се баве утицајем и моћи   

Ред змаја је, како је испричао Лопушина, основао Павле Карађорђевић (кнез-намесник Краљевине Југославије после убиства краља Александра И Карађорђевића и једини син кнеза Арсена Карађорђевића, рођеног брата краља Петра I. ). Потом је старешина био Павлов син кнез Александар Карађорђевић. Данас је старешина овог друштва принц Владимир Карађорђевић, син краљевића Андреја Карађорђевића.

Сва тајна друштва у Србији се баве утицајем и моћи, истакао је он. Ова друштва су, истиче, савез племенитих, угледних и моћних људи у свом послу и области деловања, али њихова суштинска активност је трговина моћи у области друштвене свести, реалног живота, у привреди, бизнису, па и у политици, иако тврде да им је забрањено да се баве политиком.

-           У историји се показало да су поједини српски председници, премијери, министри, владике били чланови тајних друштава, што значи да си имали јак утицај на извршну власт и збивања у земљи. У новије време пар министара владе Србије су били масони. Слободни зидари су утицали и на стварање првог и последњег Устава Србије - рекао је др Марко Лопушина.

 

 

Извор:
Курир
Аутор:
Пошаљите коментар