overcast clouds
19°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА С ЕРДОГАНОМ О САРАДЊИ У ОДБРАМБЕНОЈ ИНДУСТРИЈИ И једна и друга страна могу много да добију! Знам да морам да чувам Србију

11.10.2024. 13:16 15:03
Пише:
с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Немам шта да кријем, говорили смо о односу ЕУ према нашим земљама, БиХ и ситуацији на Балкану. Златно доба у односима Србије и Турске - трговинска размена уседмостручена. Председници разговарали у четири ока после свечаног дочека испред Палате Србија уз највише почасти

Данас, другог дана посете, предсеник Србије Александар Вучић свечано је дочекао председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана испред Палате Србија. Потом је потписано једанаест споразума а затим су се двојица председника обратили јавности. 

Обраћање председника Вучића

- Суштина свих наших разговора тиче се одржавања мира и стабилности. Србија је пре неколико дана добила инвестициони рејтинг. Ја сам захвалан Ердогану што увек, чак и онда када нисмо били у потпуности сагласни, да смо могли да разговарамо. Ердоган има много идеја, како да се трајно сачува мир и у складу с тим ћемо покушати да показујемо неке другачије знакове према БиХ. Турска је највећи играч на Балкану и најмоћнија земља, захвалан сам Ердогану што је увек желео да разговара са свима - казао је Вучић.
- Наравно да је турска војна индустрија већа него наша, али ни наша није за занемаривање. Ја имам велико поверење у Ердогана и њ"егов однос према миру. Ми имамо много идеја... Шта је то што нам је потребно?

- Ми морамо да развијамо, јер ја нисам задовољан стањем наше војне индустрије... Ја никад нисам задовољан. Кад сто пута кажем некоме, да нас не интересују ратови, али да морамо да имамо снаге да чувамо Србију, казао је Вучић. 
Говорећи о сарадњи с Турском у области одбрамбене индустрије, Вучић је рекао да и једна и друга страна могу много да добију.

- Знам да морам да чувам Србију и не желим да иза себе оставим војску у стању у којем сам је ја затекао, казао је Вучић рекавши Ердогану да следећи пут мора дуже да остане у Србији и да нема останка без две ноћи, те да Дачић мора да пева "Осман агу".
 

с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg


- Немам шта да кријем, говорили смо и о односу који ЕУ има према нашим земљама, имао сам много тога да научим од председника Ердогана и верујем да ће од овог разговора имати много користи и грађани Србије.

Трговинска размена

- Турска и Србија имају добре економске односе, уседмостручили смо размену, рекао је председник Вучић говорећи о томе и како је расла вредност наше размене за коју је Ердоган једном приликом рекао да треба да достигне 5 милијарди евра, а у првих пет месеци била је 2 милијаде евра....

в
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Председник Србије је говорио о туризму, нашој авионској линији и нагласио да у најкраћем року треба да се успостави тим који би темељно и стратешки радио на унапређењу у области војне и одбрамбене индустрије.

- Разговарали смо и о ситуацији на Балкану и саслушао сам председника Ердогана који се увек залагао за мир на Балкану и који је јасно говорио о ситуацији у БиХ и подршци коју дајемо интегритету БиХ и интегритету Српске у оквиру БиХ, да неко не би лажно тумачио нашу политику, додао је Вучић који је претходно нагласио важност турских инвеститора попут Текласа у Владичином Хану захваљујући којем тај град опстаје а у којем ради 1.779 наших радника.

Вучић је казао да ће данашњи разговори допринети развоју српско-турских односа. - Разговарали смо и о проблемима са којима се суочавају Србија и Турска, додао је он.

с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

- Говорили смо о односима које наша земља има са ЕУ. Значајну корист од тога имаће Србија и грађани јер нове ствари сагледам и сазнам и применим на дело", казао је Вучић позвавши поново у скору посету турског председника рекавши да има много тога да се отвори у чему су учествовале туске компаније.

- Још једанпут да искажем добродошлицу нашем пријатељу. И данас смо у разговору говорили о свим важним геополитичким темама, али и проблемима са којима се појединачно суочавамо, али и заједно. Много тога сам сазнао. Верујем из овог разговора ће значајну корист имати и Србија и њени грађани. Турска и Србија имају добре економске односе, ми смо уседмостручили размену. Годину ћемо завршити на 2,6 милијарди евра. број турских држављана који посети нашу земљу је највећи од свих страних држављана. Турска је земља са којом се трудимо да градимо пријатељске односе. Реч је о важној сили, зато сам посебно задовољан што смо данас одржали заседања Високог савета за сарадњу. Важно је да успоставимо много ближе односе за сарадњу о војној области, да успоставимо тим који би радио на томе - рекао је Вучић, а потом говорио о турским компанијама које раде у Србији.

с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

О ситуацији на Балкану

- Разговарали смо и о ситуацији на Балкану. Пажљиво сам слушао Ердогана, јасно и недвосмислено говорио о политици Србије. Захвалан сам Турској и Ердогану на разумевању на томе што су желели да нас саслушају. Ми смо много мања земља од Турске, али се трудимо да водимо своју политику. Верујем да ћемо на неком следећем самиту моћи да кажемо да смо прешли 3 милијарде трговинске размене, па 4 милијарде. Надам се да ће он ускоро поново посетити Србију и да ће прихватити мој позив да поново посети Београд. Ми ћемо следећу седнциу Савета савета имати у Анкари - истакао је председник Вучић.
 

с
Фото: ТВ Пинк принтскрин

Ердоган: Вучић игра велику улогу у нашој сарадњи 
- Желео бих да се захвалим председнику Вучићу, мом пријатељу, на гостопримству, које сам осетио. Потписали смо неколико споразума који ће додатно јачати уговорне обавезе између нас. Наш однос са Србијом је такав да можемо да кажемо "златно доба". Економски односи су оно што управља нашим односима. Решени смо да заједничким напорима корачамо у том правцу. Надамо се да ће број туриста из Србије у Турску бити већи. Запошљавамо 960.000 људи у Србији  рекао је председни Турске Ердоган.
- Драги пријатељ, господин Вучић, игра велику улогу у успостављању ове климе. Још једном смо подвукли значај мира и стабилности на Балкану. Још једном смо потврдили нашу решеност да заштитимо стабилност у БиХ. Ја сам много пута подвукао колико Србија игра конструктивну улогу. Оно што се тренутно дешава на Блиском истоку, такође, је била тема. Крајње време је да се зауставе напади Израела. Охрабрио бих остале да званично прихвате Палестину као државу. Током билатералних разговора смо се фокусирали на политичким, економским, турситичким, темама везаним за одбрану... Надамо се да ће донете одлуке бити плодотворне - рекао је Ердоган.
 

 

 




 

Извор:
Курир
Аутор:
Пошаљите коментар