Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ POSLE SASTANKA S ERDOGANOM O SARADNJI U ODBRAMBENOJ INDUSTRIJI I jedna i druga strana mogu mnogo da dobiju! Znam da moram da čuvam Srbiju

11.10.2024. 13:16 15:03
Piše:
с
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Nemam šta da krijem, govorili smo o odnosu EU prema našim zemljama, BiH i situaciji na Balkanu. Zlatno doba u odnosima Srbije i Turske - trgovinska razmena usedmostručena. Predsednici razgovarali u četiri oka posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija uz najviše počasti

Danas, drugog dana posete, predsenik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ispred Palate Srbija. Potom je potpisano jedanaest sporazuma a zatim su se dvojica predsednika obratili javnosti. 

Obraćanje predsednika Vučića

- Suština svih naših razgovora tiče se održavanja mira i stabilnosti. Srbija je pre nekoliko dana dobila investicioni rejting. Ja sam zahvalan Erdoganu što uvek, čak i onda kada nismo bili u potpunosti saglasni, da smo mogli da razgovaramo. Erdogan ima mnogo ideja, kako da se trajno sačuva mir i u skladu s tim ćemo pokušati da pokazujemo neke drugačije znakove prema BiH. Turska je najveći igrač na Balkanu i najmoćnija zemlja, zahvalan sam Erdoganu što je uvek želeo da razgovara sa svima - kazao je Vučić.
- Naravno da je turska vojna industrija veća nego naša, ali ni naša nije za zanemarivanje. Ja imam veliko poverenje u Erdogana i nj"egov odnos prema miru. Mi imamo mnogo ideja... Šta je to što nam je potrebno?

- Mi moramo da razvijamo, jer ja nisam zadovoljan stanjem naše vojne industrije... Ja nikad nisam zadovoljan. Kad sto puta kažem nekome, da nas ne interesuju ratovi, ali da moramo da imamo snage da čuvamo Srbiju, kazao je Vučić. 
Govoreći o saradnji s Turskom u oblasti odbrambene industrije, Vučić je rekao da i jedna i druga strana mogu mnogo da dobiju.

- Znam da moram da čuvam Srbiju i ne želim da iza sebe ostavim vojsku u stanju u kojem sam je ja zatekao, kazao je Vučić rekavši Erdoganu da sledeći put mora duže da ostane u Srbiji i da nema ostanka bez dve noći, te da Dačić mora da peva "Osman agu".
 

с
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg


- Nemam šta da krijem, govorili smo i o odnosu koji EU ima prema našim zemljama, imao sam mnogo toga da naučim od predsednika Erdogana i verujem da će od ovog razgovora imati mnogo koristi i građani Srbije.

Trgovinska razmena

- Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, usedmostručili smo razmenu, rekao je predsednik Vučić govoreći o tome i kako je rasla vrednost naše razmene za koju je Erdogan jednom prilikom rekao da treba da dostigne 5 milijardi evra, a u prvih pet meseci bila je 2 milijade evra....

в
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije je govorio o turizmu, našoj avionskoj liniji i naglasio da u najkraćem roku treba da se uspostavi tim koji bi temeljno i strateški radio na unapređenju u oblasti vojne i odbrambene industrije.

- Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu i saslušao sam predsednika Erdogana koji se uvek zalagao za mir na Balkanu i koji je jasno govorio o situaciji u BiH i podršci koju dajemo integritetu BiH i integritetu Srpske u okviru BiH, da neko ne bi lažno tumačio našu politiku, dodao je Vučić koji je prethodno naglasio važnost turskih investitora poput Teklasa u Vladičinom Hanu zahvaljujući kojem taj grad opstaje a u kojem radi 1.779 naših radnika.

Vučić je kazao da će današnji razgovori doprineti razvoju srpsko-turskih odnosa. - Razgovarali smo i o problemima sa kojima se suočavaju Srbija i Turska, dodao je on.

с
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

- Govorili smo o odnosima koje naša zemlja ima sa EU. Značajnu korist od toga imaće Srbija i građani jer nove stvari sagledam i saznam i primenim na delo", kazao je Vučić pozvavši ponovo u skoru posetu turskog predsednika rekavši da ima mnogo toga da se otvori u čemu su učestvovale tuske kompanije.

- Još jedanput da iskažem dobrodošlicu našem prijatelju. I danas smo u razgovoru govorili o svim važnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se pojedinačno suočavamo, ali i zajedno. Mnogo toga sam saznao. Verujem iz ovog razgovora će značajnu korist imati i Srbija i njeni građani. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, mi smo usedmostručili razmenu. Godinu ćemo završiti na 2,6 milijardi evra. broj turskih državljana koji poseti našu zemlju je najveći od svih stranih državljana. Turska je zemlja sa kojom se trudimo da gradimo prijateljske odnose. Reč je o važnoj sili, zato sam posebno zadovoljan što smo danas održali zasedanja Visokog saveta za saradnju. Važno je da uspostavimo mnogo bliže odnose za saradnju o vojnoj oblasti, da uspostavimo tim koji bi radio na tome - rekao je Vučić, a potom govorio o turskim kompanijama koje rade u Srbiji.

с
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

O situaciji na Balkanu

- Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu. Pažljivo sam slušao Erdogana, jasno i nedvosmisleno govorio o politici Srbije. Zahvalan sam Turskoj i Erdoganu na razumevanju na tome što su želeli da nas saslušaju. Mi smo mnogo manja zemlja od Turske, ali se trudimo da vodimo svoju politiku. Verujem da ćemo na nekom sledećem samitu moći da kažemo da smo prešli 3 milijarde trgovinske razmene, pa 4 milijarde. Nadam se da će on uskoro ponovo posetiti Srbiju i da će prihvatiti moj poziv da ponovo poseti Beograd. Mi ćemo sledeću sednciu Saveta saveta imati u Ankari - istakao je predsednik Vučić.
 

с
Foto: TV Pink printskrin

Erdogan: Vučić igra veliku ulogu u našoj saradnji 
- Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću, mom prijatelju, na gostoprimstvu, koje sam osetio. Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno jačati ugovorne obaveze između nas. Naš odnos sa Srbijom je takav da možemo da kažemo "zlatno doba". Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. Rešeni smo da zajedničkim naporima koračamo u tom pravcu. Nadamo se da će broj turista iz Srbije u Tursku biti veći. Zapošljavamo 960.000 ljudi u Srbiji  rekao je predsedni Turske Erdogan.
- Dragi prijatelj, gospodin Vučić, igra veliku ulogu u uspostavljanju ove klime. Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ja sam mnogo puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu. Ono što se trenutno dešava na Bliskom istoku, takođe, je bila tema. Krajnje vreme je da se zaustave napadi Izraela. Ohrabrio bih ostale da zvanično prihvate Palestinu kao državu. Tokom bilateralnih razgovora smo se fokusirali na političkim, ekonomskim, tursitičkim, temama vezanim za odbranu... Nadamo se da će donete odluke biti plodotvorne - rekao je Erdogan.
 

 

 




 

Izvor:
Kurir
Autor:
Pošaljite komentar