light rain
9°C
12.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРУШТВЕНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО Пут ка позитивним променама

10.10.2024. 09:58 10:34
Пише:
руке
Фото: Pixabay

У савременом свету, предузетништво се често поистовећује с профитом и тржишним успехом. Ипак, друштвено предузетништво истиче се као иновативни модел који крчи пут ка позитивним променама. Како није усмерен само на финансијску добит, овај облик предузетништва тежи унапређењу друштва,  решавајући социјалне и еколошке проблеме.

Друштвени предузетници управо су појединци чија примарна мисија није  профит, већ и допринос заједници, стављајући друштвену одговорност на централно место. Зато су друштвени предузетници ти који иновативним и одрживим приступима решавању социјалних проблема могу побољшати квалитет живота и права сиромашних и угрожених група, али и утицати на образовање, екологију и здравство.

Ипак, друштвено предузетништво суочава се са многим изазовима, па тако приступ финансирању може бити отежан, будући да инвеститори често траже бржи поврат уложених средстава. Такође, и само балансирање између друштвених циљева и профитабилности често може бити изазовно. Упркос томе, важно је да друштвено предузетништво постане неизоставни део економског пејзажа, те да више предузетника усмери своје напоре ка стварању позитивних промена, будући да се свет суочава са бројним изазовима, од климатских промена до друштвених неправди.

Срећом, све више људи препознаје потенцијал друштвеног предузетништва,  те се тако у већим светским градовима отварају друштвене продавнице, где се запошљавају они који су дужи временски период незапослени. Осим што те продавнице нуде производе по приступачнијим ценама, омогућавају купцима да подрже локалну економију. Још један, све учесталији позитиван тренд, представља  и то што предузећа  нуде образовне програме за младе, подучавајући их вештинама које им могу помоћи у проналаску посла.

Добар пример друштвеног предузетништва у Србији је удружење „Ево рука“. У питању је организација која пружа подршку породицама деце са сметњама у развоју и оснажује њихове родитеље кроз различите иницијативе. Својим активностима, Удружење „Ево рука“ показује да се социјални циљеви могу остварити креативним пословањем, и тако омогућити људима да постану део решења, уместо да су само пасивни посматрачи.

Део новца за своје активности Удружење „Ево рука“ обезбеђује кроз производњу поклон пакета. Њихов садржај производе волонтери,  припадници социјално угрожених група, попут самохраних мајки, као и мали произвођачи, те се од њихове продаје компанијама прикупља новац који се користи за унапређење квалитета живота угрожених породица и појединаца. Једна од кључних иницијатива Удружења је припрема ајвара и зимнице. Део се продаје и реинвестира у рад са рањивим групама – набавку репро материјала, едукацију мајки, као и за дефектолошке третмане за децу, а део се пакује у пакете зимнице за породице деце са сметњама у развоју. Ова акција не само да подржава директне кориснике, већ и ствара прилику за укључивање разних чланова заједнице у процес стварања.

волонтери
Фото: НИС

Прошлог четвртка, Клуб волонтера НИС-а придружио се удружењу „Ево рука“ у припреми зимнице, а сав новац прикупљен продајом тих производа биће усмерен на побољшање живота породица деце са сметњама у развоју и ретким болестима. НИС је обезбедио сав потребан материјал за волонтерску акцију, и тако подржао мисију Удружења и допринео развоју друштвеног предузетништва. Заједно, волонтери НИС-а и Удружења „Ево рука“ послали су јасну поруку о значају солидарности и промовисању инклузије у заједници и поставили пример како се корпоративни сектор може повезати са цивилним и тако допринети јачању друштвених веза.

Д. Андулајевић 

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СВЕТСКИМ ДАНОМ НАСЕЉА ПОЧИЊЕ „УРБАНИ ОКТОБАР“ Млади као архитекте одрживе будућности
нис

СВЕТСКИМ ДАНОМ НАСЕЉА ПОЧИЊЕ „УРБАНИ ОКТОБАР“ Млади као архитекте одрживе будућности

07.10.2024. 16:37 16:41
МОДЕРНИЗАЦИЈА НАФТНИХ КОМПАНИЈА ДОНОСИ ФИНАНСИЈСКУ И ЕКОЛОШКУ КОРИСТ Паметне технологију у циљу унапређења заштите животне средине
модернизација

МОДЕРНИЗАЦИЈА НАФТНИХ КОМПАНИЈА ДОНОСИ ФИНАНСИЈСКУ И ЕКОЛОШКУ КОРИСТ Паметне технологију у циљу унапређења заштите животне средине

27.09.2024. 14:17 14:28
СВЕТСКЕ АРХИТЕКТЕ У БЕОГРАДУ Конгрес "Одржива архитектура – енергетска ефикасност"

СВЕТСКЕ АРХИТЕКТЕ У БЕОГРАДУ Конгрес "Одржива архитектура – енергетска ефикасност"

20.09.2024. 17:24 17:28