overcast clouds
25°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ПРЕЛАЗИТЕ ПУТ СА СЛУШАЛИЦАМА У УШИМА ИСТО ЈЕ КАО ДА ЖМУРИТЕ А шта се дешава кад неко за воланом чита поруке?

09.10.2024. 10:17 10:41
Пише:
a
Фото: Youtube printscreen/ NOVA S

Када ставимо слушалице у уши искључимо део мозга који нас упозорава на евентуалну опасност. 

Поглед на екран мобилног телефона на само три секунде значи потпуни губитак пажње. Шта се дешава са нашим мозгом, а шта са рефлексима када смо пешаци са слушалицама у ушима или возачи са мобилним телефоном у рукама?

Шта се догађа када пешак са слушалицама у ушима прелази улицу или када возач у току вожње држи мобилни телефон?

- Потпуно искључује један од најзначајнијих сензорних стимулуса за упозорење на опасност, ви искључењем, односно укључењем музике, слушањем неког говора - искључујете мозак од уплива свих информација које значе животно окружење, а без, што се каже, једне информације, мозак доноси погрешне одлуке - објаснио је проф. др неурологије Ранко Раичевић.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице док прелази улицу, док се проценат возача који користе мобилни за време вожње креће од четири до 10 одсто.

Фото: pixabay.com

Мобилни телефон и три секунде

Професор Саобраћајног факултета у Београду Крсто Липовац објашњава шта се дешава када возач користи мобилни телефон у току вожње.

- У зависности од тога како користи мобилни телефон, време које ће посветити мобилном телефону може да се креће од три до 10 секунди, за време од три секунде уколико се креће у насељу, рецимо 50 километара на сат, прећи ће између 45 до 50 метара. Све препреке све што се дешава у наредних 50 метара он неће видети, неће евидентирати уопште и то је један аспект утицаја мобилних телефона - наводи Липовац.

Шта кажу пешаци? Док неки анкетирани пешаци не користе мобилни телефон и слушалице док ходају улицом, други причају телефоном када прелазе улицу и слушалице су у уху.

- Концентрација је ометена са једном значајнијим упливом онога што чујемо кроз слушалице или када разговарамо са мобилним телефоном, то је исто тако, имамо руку која је практично заузета и имамо пола хемисфере која је ангажована са оним што долази са тог апарата и половина мозга, у најмању руку, ако су стављене слушалице, скоро читава аудитивна кора, то је огроман део мозга је практично ван контакта - као да шетате полузатворених очију то је исто. Вид је најбитнији у смислу нашег сналажења у простору, али у нашем доживљају простора и времена слух је од непроцењивог значаја - истиче др Раичевић.

Најновија научна истраживања показују да, уколико у току вожње прочитате само једну поруку, за осам процената расте ризик од саобраћајне незгоде са најтежим последицама. Ако прелазите улицу са слушалицама у ушима, то је скоро као да жмурите.

a
Фото: Youtube printscreen/ NOVA S

Ко је добар возач

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Владан Николић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да је једно од главних правила за безбедност саобраћаја - види и буди виђен.

- Ако имате било какво одвлачење пажње - ви себе лишавате могућности да видите благовремено одређене ситуације на које треба да одреагујете. У том смислу и постоје казнене одредбе за дистракције као што је употреба мобилних телефона или слушалице на оба уха ако сте пешак и прелазите улицу - навео је Николић.

Одговарајући на питање како је прошла акција саобраћајне полиције "Фокус на путу", каже да је за 24 сата откривено више од 2.000 прекршаја из групе која је таргетирана.

- Око 1.400 случајева је због некоришћења сигурносног појаса и 550 због непрописног коришћења мобилног телефона - додаје Николић.

Николић истиче да добар возач није онај који има знање и вештине, већ је то онај ко може да предвиди шта лоше може да се деси, шта неко други може да уради а да није по пропису.

Telegraf.rs/RTS

 

Извор:
telegraf
Аутор:
Пошаљите коментар
ОД ПОНЕДЕЉКА АКЦИЈА САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ Контролишу ВОЗАЧЕ КОЈИ КОРИСТЕ МОБИЛНИ, и ПЕШАКЕ СА СЛУШАЛИЦАМА

ПАЖЊА ВОЗАЧИ И ПЕШАЦИ

ilustracija

ОД ПОНЕДЕЉКА АКЦИЈА САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ Контролишу ВОЗАЧЕ КОЈИ КОРИСТЕ МОБИЛНИ, и ПЕШАКЕ СА СЛУШАЛИЦАМА

06.10.2024. 16:10 16:34
СРПСКИ АУТО-ПУТЕВИ МОГЛИ БИ ДА ПРОИЗВОДЕ СТРУЈУ Министарство расписало тендер за израду студије
ауто-пут

СРПСКИ АУТО-ПУТЕВИ МОГЛИ БИ ДА ПРОИЗВОДЕ СТРУЈУ Министарство расписало тендер за израду студије

09.10.2024. 09:36 09:41
ЈОВАНА ИЗ СОМБОРА СПАСИЛА ЖИВОТ ПУТНИКА У АВИОНУ! Пријем код градоначелника и мали поклон пажње ЗА ВЕЛИКУ ХРАБРОСТ
Јована Лалић

ЈОВАНА ИЗ СОМБОРА СПАСИЛА ЖИВОТ ПУТНИКА У АВИОНУ! Пријем код градоначелника и мали поклон пажње ЗА ВЕЛИКУ ХРАБРОСТ

09.10.2024. 08:24 12:30
(ФОТО/ВИДЕО) УЖАС НА МАГИСТРАЛНОМ ПУТУ Цистерна се запалила и улетела људима у двориште, погледајте шта је остало од камиона
cisterna

(ФОТО/ВИДЕО) УЖАС НА МАГИСТРАЛНОМ ПУТУ Цистерна се запалила и улетела људима у двориште, погледајте шта је остало од камиона

ЧАЧАК: На магистралном путу Чачак-Пожега у месту Паковраће током ноћи дошло је до тешког саобраћајног инцидента, када се запалио камион цистерна.
09.10.2024. 09:39 10:04