Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO PRELAZITE PUT SA SLUŠALICAMA U UŠIMA ISTO JE KAO DA ŽMURITE A šta se dešava kad neko za volanom čita poruke?

09.10.2024. 10:17 10:41
Piše:
a
Foto: Youtube printscreen/ NOVA S

Kada stavimo slušalice u uši isključimo deo mozga koji nas upozorava na eventualnu opasnost. 

Pogled na ekran mobilnog telefona na samo tri sekunde znači potpuni gubitak pažnje. Šta se dešava sa našim mozgom, a šta sa refleksima kada smo pešaci sa slušalicama u ušima ili vozači sa mobilnim telefonom u rukama?

Šta se događa kada pešak sa slušalicama u ušima prelazi ulicu ili kada vozač u toku vožnje drži mobilni telefon?

- Potpuno isključuje jedan od najznačajnijih senzornih stimulusa za upozorenje na opasnost, vi isključenjem, odnosno uključenjem muzike, slušanjem nekog govora - isključujete mozak od upliva svih informacija koje znače životno okruženje, a bez, što se kaže, jedne informacije, mozak donosi pogrešne odluke - objasnio je prof. dr neurologije Ranko Raičević.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice dok prelazi ulicu, dok se procenat vozača koji koriste mobilni za vreme vožnje kreće od četiri do 10 odsto.

Foto: pixabay.com

Mobilni telefon i tri sekunde

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac objašnjava šta se dešava kada vozač koristi mobilni telefon u toku vožnje.

- U zavisnosti od toga kako koristi mobilni telefon, vreme koje će posvetiti mobilnom telefonu može da se kreće od tri do 10 sekundi, za vreme od tri sekunde ukoliko se kreće u naselju, recimo 50 kilometara na sat, preći će između 45 do 50 metara. Sve prepreke sve što se dešava u narednih 50 metara on neće videti, neće evidentirati uopšte i to je jedan aspekt uticaja mobilnih telefona - navodi Lipovac.

Šta kažu pešaci? Dok neki anketirani pešaci ne koriste mobilni telefon i slušalice dok hodaju ulicom, drugi pričaju telefonom kada prelaze ulicu i slušalice su u uhu.

- Koncentracija je ometena sa jednom značajnijim uplivom onoga što čujemo kroz slušalice ili kada razgovaramo sa mobilnim telefonom, to je isto tako, imamo ruku koja je praktično zauzeta i imamo pola hemisfere koja je angažovana sa onim što dolazi sa tog aparata i polovina mozga, u najmanju ruku, ako su stavljene slušalice, skoro čitava auditivna kora, to je ogroman deo mozga je praktično van kontakta - kao da šetate poluzatvorenih očiju to je isto. Vid je najbitniji u smislu našeg snalaženja u prostoru, ali u našem doživljaju prostora i vremena sluh je od neprocenjivog značaja - ističe dr Raičević.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da, ukoliko u toku vožnje pročitate samo jednu poruku, za osam procenata raste rizik od saobraćajne nezgode sa najtežim posledicama. Ako prelazite ulicu sa slušalicama u ušima, to je skoro kao da žmurite.

a
Foto: Youtube printscreen/ NOVA S

Ko je dobar vozač

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da je jedno od glavnih pravila za bezbednost saobraćaja - vidi i budi viđen.

- Ako imate bilo kakvo odvlačenje pažnje - vi sebe lišavate mogućnosti da vidite blagovremeno određene situacije na koje treba da odreagujete. U tom smislu i postoje kaznene odredbe za distrakcije kao što je upotreba mobilnih telefona ili slušalice na oba uha ako ste pešak i prelazite ulicu - naveo je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje kako je prošla akcija saobraćajne policije "Fokus na putu", kaže da je za 24 sata otkriveno više od 2.000 prekršaja iz grupe koja je targetirana.

- Oko 1.400 slučajeva je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa i 550 zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona - dodaje Nikolić.

Nikolić ističe da dobar vozač nije onaj koji ima znanje i veštine, već je to onaj ko može da predvidi šta loše može da se desi, šta neko drugi može da uradi a da nije po propisu.

Telegraf.rs/RTS

 

Izvor:
telegraf
Autor:
Pošaljite komentar
OD PONEDELJKA AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE Kontrolišu VOZAČE KOJI KORISTE MOBILNI, i PEŠAKE SA SLUŠALICAMA

PAŽNJA VOZAČI I PEŠACI

ilustracija

OD PONEDELJKA AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE Kontrolišu VOZAČE KOJI KORISTE MOBILNI, i PEŠAKE SA SLUŠALICAMA

06.10.2024. 16:10 16:34
SRPSKI AUTO-PUTEVI MOGLI BI DA PROIZVODE STRUJU Ministarstvo raspisalo tender za izradu studije
ауто-пут

SRPSKI AUTO-PUTEVI MOGLI BI DA PROIZVODE STRUJU Ministarstvo raspisalo tender za izradu studije

09.10.2024. 09:36 09:41
JOVANA IZ SOMBORA SPASILA ŽIVOT PUTNIKA U AVIONU! Prijem kod gradonačelnika i mali poklon pažnje ZA VELIKU HRABROST
Јована Лалић

JOVANA IZ SOMBORA SPASILA ŽIVOT PUTNIKA U AVIONU! Prijem kod gradonačelnika i mali poklon pažnje ZA VELIKU HRABROST

09.10.2024. 08:24 12:30
(FOTO/VIDEO) UŽAS NA MAGISTRALNOM PUTU Cisterna se zapalila i uletela ljudima u dvorište, pogledajte šta je ostalo od kamiona
cisterna

(FOTO/VIDEO) UŽAS NA MAGISTRALNOM PUTU Cisterna se zapalila i uletela ljudima u dvorište, pogledajte šta je ostalo od kamiona

ČAČAK: Na magistralnom putu Čačak-Požega u mestu Pakovraće tokom noći došlo je do teškog saobraćajnog incidenta, kada se zapalio kamion cisterna.
09.10.2024. 09:39 10:04