scattered clouds
21°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС ЈЕ ЗВАНИЧНИ СИМБОЛ МАЛТЕ, ФАРАОНИ СУ ГА ОБОЖАВАЛИ Овог јединственог пса нећете лако набавити

08.10.2024. 15:46 16:13
Пише:
а
Фото: TikTok printscreen/ pharaoh hound PIES FARAONA 😀

Фараонски пас, познат и као фараонски хрт или гонич је елегантна малтешка раса паса која је узгајана за лов на зечеве на стеновитим малтешким острвима.

То је једна од најстаријих раса паса који постоје и први пут је узгајан 4000. године пре нове ере. Ово се може видети по вишеструким египатским артефактима ове расе која је веома интелигентна и лака за дресуру, и веома друштвена и активна, пише Панговет.
Фараонски пас био је љубимац египатских владара пре скоро 5.000 година, али је увезен на Малту, где је брзо постао и тренутно је званични пас ове земље. Ова раса ретко је агресивна, а њихов самоуверен стас чини их привлачним и пожељним за многе будуће власнике.

а
Фото: Youtube printscreen/ @_CyberclawZ_


Фараонског пса нећете лако набавити, јер није јефтин. Али ако будете имали срећу, добићете разиграног и друштвеног љубимца који обожава блискост са власником и породицом, тражи доста времена за игру, слаже се са другим псима, али није баш расположен за друге животиње у окружењу, као што су мачке и мале животиње.
Фараонски пас је савршен за активне породице које ће га водити у шетње, а најлепше ће му бити у кућном окружењу са великом баштом. Ова раса ужива у дружењу са старијом децом, јер нису претерано агресивна, посебно ако су одрастали заједно.
Фараонски пас мора да буде добро обучен и васпитан, па ће бити друштвен, привржен, одан и разигран. Он је жељан да удовољи својим власницима и цени редовну интеракцију и игру. Темперамент му је предиван, а изглед јединствен, па готово сваки власник ове расе ужива у шетњи са својим јединственим псом.

а
Фото: youtube printscreen


Фараонски гонич је подложан гојењу, па његова исхрана треба да буде избалансирана и употпуњена биолошки одговарајућим протеинима и мастима. Његов главни извор хране треба да буде високог квалитета, са мало вештачких састојака и конзерванса. Пошто ова раса паса већину времена проводи у игри и трчању, потребна су јој до три оброка дневно како би се осигурало да има довољно калорија и хранљивих материја. Ако је фараонски пас старији и није превише активан, сведите унос хране на два оброка дневно. Ова раса може имати велике користи од свеже сирове исхране, која се састоји од протеина животињског и биљног порекла, уз укључивање есенцијалних аминокиселина, витамина и минерала.
Фараонски пас треба дневно да вежба најмање 30 минута и да има добру менталну стимулацију. Ово тешко може да испоштује власник који живи у малом стану или нема времена за дуге шетње и активности са љубимцем. Пас треба да буде напољу и истражује своју околину, чак и повремено одлази у природу како би ослободио накупљну енергију. Препоручује се да фараонски пас иде у шетњу ујутру или увече када је време најпријатније.
Фараонски гонич је увек радознао, што значи да му је потребан висок ниво менталне стимулације како би се изборио са досадом. Његове ловачке способности могу се стимулисати интерактивним играчкама за псе, жвакалицама, лоптама... Лишавање фараонског пса свакодневног вежбања ће повећати вероватноћу да се угоји, да развије проблем у понашању због досаде или да с временом постане депресиван и незаинтересован.

Фараонски пас није хипоалергена раса, али се лињају мање од многих других паса, па ће недељно четкање помоћи да се избори са прекомерним губитком длаке и уклони перут. То је незахтеван љубимац, јер има кратку длаку која се не мрси и не масти претерано.
Кад је реч о здрављу фараонског пса, мање проблеме ће му правити наследне болести ока (катаракта или абнормални раст трепавица, артритис, гојазност, надимање, затвор или дијареја услед неадекватне исхране. Озбиљне тегобе долазе уколико пас добије парво вирус и друге вирусне и бактеријске инфекције, канцер или се испостави да пати од дисплазије кукова. Животни век фараонског пса је од 12 до 14 година.
Фараонски пас налази се на 37. месту листе формиране на основу инетелигенције раса.
Телеграф.рс

 

Извор:
Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар