clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ДРУГИ ПУТ У НОВОМ САДУ Четири остварења на „Балканофилмофилији”

08.10.2024. 10:17 10:25
Пише:
Борис Исаковић у филму „Свему дође крај”
Фото: Youtube printscreen

У новосадском биоскопу „Арена синеплекс” од 11. до 13. октобра биће одржано ново издање Фестивала „Балканофилмофилија Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад”. Подсетимо, од лане је и Нови Сад део породице домаћина Фестивала филмова Југоистоичне Европе (South East European Film Festival), пројекта Academie Balkanike Europeane, а ове године ће током три дана понудити публици четири наслова из региона.

Фестивал ће бити отворен српском премијером новог остварења култног редитеља Рајка Грлића „Свему дође крај”, инспирисан чувеним романом Мирослава Крлеже „На рубу памети”. Сценарио потписују сам Грлић и књижевник Анте Томић, а играју Јелена Ђокић, Живко Аночић, Емир Хаџихафизбеговић, Ксенија Маринковић и Борис Исаковић, који је у Пули награђен Златном ареном за епизодну улогу...   

Другог дана фестивала најпре ће бити приказан „Баук” Горана Радовановића, премијерно приказан у главном такмичарском програму 46. међународног филмског фестивала у Москви. Потом ће публика моћи да ужива у дугометражном документарцу „Грандпа Гуру” који приказује континуитет рада панк бенда из Сијетла Kultur Shock, с посебним нагласком на занимљив живот, музику и уметност њиховог певача и фронтмена Срђана Гине Јевђевића од сарајевског ратног окружења до успеха у САД. Последње вече „Балканофилмо- филије” резервисано је за играно-документарно остварење  „Сам пред собом” Драгољуба Елчића, наслоњено на вишеструко награђивани кратки документарац „Светлост и сенке” о Сави Шумановићу, настао у копродукцији београдске „Рамонде” и КЦВ „Милош Црњански”. . 

– „Балканофилмофилија” није још један у низу филмских фестивала у Новом Саду, јер је ипак реч о специфичној селекцији која у фокусу има простор Југоистичне Европе – изјавио је на коференцији за новинаре мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, који у сарадњи са „Ареном синеплекс” и организује „Балканофилмофилију”. – Први South East European Film Festival одржан је 2011. и у претходних 14 едиција скренуо је пажњу на низ врхунских филмских остварења, које истовремено оцењују два жирија - европски и амерички. Прошле године се Нови Сад не само изборио за лиценцу за учешће у овом пројекту, него и да буде домаћин свечаног уручења награда фестивала, а тако ће бити и сада, у недељу, на затварању „Балканофилмофилије”. 

Међу ауторима награђеним на SEE Париз - Берлин - Вашингтон - Нови Сад су Драган Бјелогрлић за режију „Чувара формуле”, Нина Огњановић за сценарио филма „Овуда ће проћи пут”, Даница Ћурчић за улогу у остварењу „Сирин”, Наташа Нелевић за документарац „Свети Григор” (Шагаргур).... Поред пројекција филмова, у оквиру „Балканофилмофилије” планирано је и неколико пратећих програма. Тако ће, уочи пројекције Грлићевог остварења, бити уприличена промоција књиге Дејана Петровића „Окрутности живота потребна је благост погледа“, збирци интервјуа са низом истакнутих уметника, међу којима је и - Рајко Грлић. Пре свечаног почетка „Балканофилмофилије” планирано је и отварање изложбе „Бата у 90 слика” о прослављеном Велимиру Живојиновићу. 

Улазнице су у продаји на благајни биоскопа „Арена синеплекс” по цени од 500 динара за филмове „Свему дође крај” и „Баук” и по цени од 400 динара за филмове „Грандпа Гуру” и „Сам пред собом”.

М. Стајић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ФИЛМ НЕДЕЉОМ: БАЛКАНОФИЛМОФИЛИЈА Уметник и његово дело, против заборава

ФИЛМ НЕДЕЉОМ: БАЛКАНОФИЛМОФИЛИЈА Уметник и његово дело, против заборава

06.12.2023. 09:26 09:31
ФЕСТИВАЛ „БАЛКАНОФИЛМОФИЛИЈА” почео у „Арени синеплекс”

ФЕСТИВАЛ „БАЛКАНОФИЛМОФИЛИЈА” почео у „Арени синеплекс”

29.11.2023. 21:02 21:12
РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ „Балканофилмофилија“ први пут у Новом Саду

РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ „Балканофилмофилија“ први пут у Новом Саду

29.11.2023. 11:08 11:36
РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ПРВИ ПУТ У НОВОМ САДУ Седам остварења на „Балканофилмофилији”

РЕВИЈА ФИЛМОВА ИЗ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ ПРВИ ПУТ У НОВОМ САДУ Седам остварења на „Балканофилмофилији”

Филмски фестивал “Балканофилмофилија” биће први пут одржан код нас од 29. новембра до 1. децембра, у биоскопу “Арена синеплекс” који је коорганизатор фестивала, уз Културни центар Војводине “Милош Црњански”, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре, уз напомену да, након Париза, Берлина и Вашингтона, ревија филмова са 13. Фестивала филмова Југоистоичне Европе стиже сада у Нови Сад.
23.11.2023. 08:37 08:46