Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

REVIJA FILMOVA IZ JUGOISTOČNE EVROPE DRUGI PUT U NOVOM SADU Četiri ostvarenja na „Balkanofilmofiliji”

08.10.2024. 10:17 10:25
Piše:
Борис Исаковић у филму „Свему дође крај”
Foto: Youtube printscreen

U novosadskom bioskopu „Arena sinepleks” od 11. do 13. oktobra biće održano novo izdanje Festivala „Balkanofilmofilija Pariz – Berlin – Vašington – Novi Sad”. Podsetimo, od lane je i Novi Sad deo porodice domaćina Festivala filmova Jugoistoične Evrope (South East European Film Festival), projekta Academie Balkanike Europeane, a ove godine će tokom tri dana ponuditi publici četiri naslova iz regiona.

Festival će biti otvoren srpskom premijerom novog ostvarenja kultnog reditelja Rajka Grlića „Svemu dođe kraj”, inspirisan čuvenim romanom Miroslava Krleže „Na rubu pameti”. Scenario potpisuju sam Grlić i književnik Ante Tomić, a igraju Jelena Đokić, Živko Anočić, Emir Hadžihafizbegović, Ksenija Marinković i Boris Isaković, koji je u Puli nagrađen Zlatnom arenom za epizodnu ulogu...   

Drugog dana festivala najpre će biti prikazan „Bauk” Gorana Radovanovića, premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu 46. međunarodnog filmskog festivala u Moskvi. Potom će publika moći da uživa u dugometražnom dokumentarcu „Grandpa Guru” koji prikazuje kontinuitet rada pank benda iz Sijetla Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umetnost njihovog pevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića od sarajevskog ratnog okruženja do uspeha u SAD. Poslednje veče „Balkanofilmo- filije” rezervisano je za igrano-dokumentarno ostvarenje  „Sam pred sobom” Dragoljuba Elčića, naslonjeno na višestruko nagrađivani kratki dokumentarac „Svetlost i senke” o Savi Šumanoviću, nastao u koprodukciji beogradske „Ramonde” i KCV „Miloš Crnjanski”. . 

– „Balkanofilmofilija” nije još jedan u nizu filmskih festivala u Novom Sadu, jer je ipak reč o specifičnoj selekciji koja u fokusu ima prostor Jugoistične Evrope – izjavio je na koferenciji za novinare mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, koji u saradnji sa „Arenom sinepleks” i organizuje „Balkanofilmofiliju”. – Prvi South East European Film Festival održan je 2011. i u prethodnih 14 edicija skrenuo je pažnju na niz vrhunskih filmskih ostvarenja, koje istovremeno ocenjuju dva žirija - evropski i američki. Prošle godine se Novi Sad ne samo izborio za licencu za učešće u ovom projektu, nego i da bude domaćin svečanog uručenja nagrada festivala, a tako će biti i sada, u nedelju, na zatvaranju „Balkanofilmofilije”. 

Među autorima nagrađenim na SEE Pariz - Berlin - Vašington - Novi Sad su Dragan Bjelogrlić za režiju „Čuvara formule”, Nina Ognjanović za scenario filma „Ovuda će proći put”, Danica Ćurčić za ulogu u ostvarenju „Sirin”, Nataša Nelević za dokumentarac „Sveti Grigor” (Šagargur).... Pored projekcija filmova, u okviru „Balkanofilmofilije” planirano je i nekoliko pratećih programa. Tako će, uoči projekcije Grlićevog ostvarenja, biti upriličena promocija knjige Dejana Petrovića „Okrutnosti života potrebna je blagost pogleda“, zbirci intervjua sa nizom istaknutih umetnika, među kojima je i - Rajko Grlić. Pre svečanog početka „Balkanofilmofilije” planirano je i otvaranje izložbe „Bata u 90 slika” o proslavljenom Velimiru Živojinoviću. 

Ulaznice su u prodaji na blagajni bioskopa „Arena sinepleks” po ceni od 500 dinara za filmove „Svemu dođe kraj” i „Bauk” i po ceni od 400 dinara za filmove „Grandpa Guru” i „Sam pred sobom”.

M. Stajić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
FILM NEDELJOM: BALKANOFILMOFILIJA Umetnik i njegovo delo, protiv zaborava

FILM NEDELJOM: BALKANOFILMOFILIJA Umetnik i njegovo delo, protiv zaborava

06.12.2023. 09:26 09:31
FESTIVAL „BALKANOFILMOFILIJA” počeo u „Areni sinepleks”

FESTIVAL „BALKANOFILMOFILIJA” počeo u „Areni sinepleks”

29.11.2023. 21:02 21:12
REVIJA FILMOVA IZ JUGOISTOČNE EVROPE „Balkanofilmofilija“ prvi put u Novom Sadu

REVIJA FILMOVA IZ JUGOISTOČNE EVROPE „Balkanofilmofilija“ prvi put u Novom Sadu

29.11.2023. 11:08 11:36
REVIJA FILMOVA IZ JUGOISTOČNE EVROPE PRVI PUT U NOVOM SADU Sedam ostvarenja na „Balkanofilmofiliji”

REVIJA FILMOVA IZ JUGOISTOČNE EVROPE PRVI PUT U NOVOM SADU Sedam ostvarenja na „Balkanofilmofiliji”

Filmski festival “Balkanofilmofilija” biće prvi put održan kod nas od 29. novembra do 1. decembra, u bioskopu “Arena sinepleks” koji je koorganizator festivala, uz Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uz napomenu da, nakon Pariza, Berlina i Vašingtona, revija filmova sa 13. Festivala filmova Jugoistoične Evrope stiže sada u Novi Sad.
23.11.2023. 08:37 08:46