broken clouds
24°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА НОВОГ САДА ИМА ДОБРУ САРАДЊУ С ГРАДСКОМ УПРАВОМ Град помогао да више од 200 пензионера оде у бање

08.10.2024. 08:04 08:16
Пише:
Пензионери
Фото: Удружење пензионера Новог Сада

Педесет чланова Удружења пензионера Новог Сада боравило је на петодневном одмору и рехабилитацији у Крупњу.

Трошкове путовања платио је Град Нови Сад. Према речима председнице Удружења пензионера града Новог Сада Милене Жарковић до сада је на овај начин у Крупњу боравило 220 корисника пензија. 

- По протоколу који је потписан 2016. године између тадашњег градоначелника Милоша Вучевића и председника Удружења пензионера Моме Чолаковића, Град Нови Сад сваке године шаље 400 корисника пензија у бању. Ове године је до сада путовало 220 пензионера. Прва група је путовала у априлу месецу, друга средином лета, а недавно је у бањи боравило 50 чланова. Очекујемо да ће до краја године бити обезбеђен новац и за још 120 пензионера који би требало да отпутују у бању. О свему ћемо чланове благовремено обавестити како путем медија, тако и у нашем Удружењу, где ћемо примати захтеве оних који буду желели да путују. Обавестићемо и наше председнике удружења месних организација који ће даље одржавати састанке и обавештавати своје чланове о условима одласка у бању. Сви који примају пензије испод оног нивоа који пропише Град моћи ће да аплицирају, неће морати да буду искључиво наши чланови. Други услов је да пет година уназад нису учествовали у овом конкурсу за одлазак у бање – казала је Жарковић. 

Пензионери
Фото: Удружење пензионера Новог Сада

Сунчана јесен живота током октобра 

У оквиру манифестације „Сунчана јесен живота“ током октобра ће у домовима за стара лица и клубовима за  пензионере бити организовани разноврсни културни, спортски, забавни и рекреативни садржаји, прилагођени интересовањима, потребама и могућностима старијих лица. Више од 150 активности ће се одвијати у сва три дома Геронтолошког центра, на Лиману, на Новом насељу и у Футогу, као и у свих 19 клубова за одрасла и старија лица.

Група која је боравила на петодневном одмору имала је могућност да посети и културне знаменитости и да се уз помоћ водича подробније упозна са Крупњем и околином. Увече су имали и дружења уз музику. 

- Реч је о ваздушној бањи која се налази на једно 600 метара надморске висине. Релативно је близу Новог Сада, јер је потребно свега 2,5 сата вожње из Новог Сада до Крупња. Реч је о врло лепом и садржајном одмору  и зхвални смо Граду што нам је то омогућио  - казала је Жарковић. 

Пензионери
Фото: Удружење пензионера Новог Сада

За викенд Сајам

Сајам пензионера биће одржан 12. и 13. октобра у холу Новосадског сајма од 11 до 19 сати. Том приликом наступиће хор Удружења пензионера Новог Сада, а биће изложени ручни радови и они ликовне секције. Учествоваће пензионери који су у литерарној секцији, а спортисти ће изложити своје пехаре. На сајму учествује и Удружење особа са дијабетесом Диаверзум те ће бити уприличено мерење притиска и нивоа шећера у крви. 

Све ће бити бесплатно. На Сајму ће своју понуду изложити банке остала удружења која су уско везана за пензионере, а свој штанд имаће и Дом здравља Нови Сад. Улаз је слободан.

Новосадски пензионери имају право на одлазак у бање и посредством Фонда ПИО. Почетком ове годинер био је расписан оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију . 

Удружење пензионера Новог Сада примило је 1.400 захтева за бесплатан одлазак у бање преко Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије. На захтевима за одлазак у бање корисници су имали право да бележе три локације које би желели да посете. Највеће интересовање владало је за бање Јунаковић, Кањижа, Соко бању и Пролом бању.

Смотра хорова у Новом Саду

Хор Удружење пензионера града Новог Сада учествовао је на традиционалној, 5. по реду, смотри хорова пензионера Србије, која је одржана прошле године и у веома јакој конкуренцији, освојио прво место. Тим поводом смотра хорова трећег доба организује се данас у Новом Саду у конгресној дворани Музичке школе “Исидор Бајић”. На такмичење долази 15 различитих хорова из Србије. Новосадски хор ове године се не такмичи, јер су били победници 2023. 

Пензионери
Фото: Удружење пензионера Новог Сада

- Потрудили смо се да организујемо смотру на највишем нивоу, да учесници који дођу у Нови Сад поред учешћа у смотри понесу најлепше успомене из града. Тог дана ће бити око 400 корисника пензија из свих градова Србије, а након такмичења одлазимо у ресторан где ће бити подељене захвалнице и дипломе. Ко победи, имаће прилику да наредне године организује смотру хорова у свом граду – казала је Жарковић. Такмичење почиње у 13 сати.

Ове године је услов за пензионере који се пријаве био да немају већу пензију од 39.850 динара и да то право нису користили од 2020. године. Могли су да се пријаве и они који су стекли пензију и у бившим државама Југославије. Уколико збир те две пензије не прелази износ од оних 39.850 динара. Право да оду на пут стекло је њих 600. 

С. Аничић Илић 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ДНЕВНИК У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ЈКП „ПАРКИНГ СЕРВИС“ Место где се чувају успомене и негује пријатељство ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА СТИЖЕ ОД БИВШЕГ ПРЕДУЗЕЋА
Пензионери

ДНЕВНИК У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ЈКП „ПАРКИНГ СЕРВИС“ Место где се чувају успомене и негује пријатељство ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА СТИЖЕ ОД БИВШЕГ ПРЕДУЗЕЋА

01.10.2024. 09:56 10:13
„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНИСАНИХ РАДНИКА ЈП „СРБИЈАГАС” НОВИ САД Познати по дружењу и ракијади (АНКЕТА)
а

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНИСАНИХ РАДНИКА ЈП „СРБИЈАГАС” НОВИ САД Познати по дружењу и ракијади (АНКЕТА)

24.09.2024. 09:39 09:58
„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ПТТ САОБРАЋАЈА НОВИ САД Корона их зауставила, али НАМЕРАВАЈУ ДА НАДОКНАДЕ ПРОПУШТЕНО
Пензионери

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА ПТТ САОБРАЋАЈА НОВИ САД Корона их зауставила, али НАМЕРАВАЈУ ДА НАДОКНАДЕ ПРОПУШТЕНО

17.09.2024. 10:00 10:22
„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ ОПШТИНСКОМ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА На услузи чланству већ 77 година

„ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ ОПШТИНСКОМ УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА На услузи чланству већ 77 година

Општинско удружење пензионера „Сремски Карловци“ основано је половином 1946. године када и већина пензионерских организација у Војводини, али се од осталих издваја по опремљености и условима за рад и окупљање чланства.
05.12.2023. 08:09 08:32