clear sky
21°C
07.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0082
usd
106.662
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"СРБИЈА ЋЕ БИТИ БОЉЕ СНАБДЕВЕНА ПРИРОДНИМ ГАСОМ" Премијер Вучевић након потписивања Меморандума са Северном Македонијом: Гасовод дужине 70 километара треба да има годишњи капацитет од 14 милијарди кубних метара

07.10.2024. 12:43 13:21
Пише:
Милош
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас у Скопљу да су се владе Србије и Северне Македоније сагласиле и потписале меморандум који предвиђа заједничку изградњу гасовода дужине око 70 километара, који би имао годишњи капацитет од око 14 милијарди кубних метара природног гаса.

На почетку обраћања, Вучевић је навео да постоје традиционално добри односи Србије и Северне Македоније

-За нас је испред Републике Србије је веома битна прича о интерконектору и нови пут за снабдевање природним гасом наше државе преко Северне Македоније. Наравно, Влада Северне Македоније каже да у будућности може да се гради нафтовод на тој траси. То ћемо да кандидујемо за време које је пред нама. Разменили смо искуства на све оно што се дешава у региону. Велики изазови су пред нама како да идемо у мању потрошњу. То је тема која ће бити свакако доминантна у свим земљама које они зову Западног Балкана. Република Србија верује у заједничку европску будићност целог региона. Дајемо пуну подршку Северној Македонији на њеном европском путу- рекао је он и додао да регион Западног Балкана заслужује шансу целе Европске уније.

Вучевић је оценио и да је за Србију веома важно питање да чује стратешку одлуку Скопља да ли коридор 10 виде као кључни развој, пре свега железничког саобраћаја и да заједно са европским партнерима повежу Беч- Будимпешту-Београд- Скопље-Солун и Атину. 

-То је нешто што је до сада могло само да се сања. Тиме би средњу Европу повезали са Грчком. Верујем да је то интерес и Северне Македоније и Србије, јер ће Скопље и Београд бити ближе, али и Будимпешта и Атина. Више ће се путовати, а људи ће остати овде да живе. Разговарали смо данас и око граничних прелаза, да видимо да ли можемо да идемо даље, да има што мање заустављања, да камиони не стоје сатима. Губе сви- привредници, државе, народи. То је нешто што оптерећује и стране инвеститоре. Морамо да се релаксирамо свих административних баријера, да решимо администратовне баријере. 

Премијер Србије је истакао и да се радује заједничкој седници две Владе, која би била у Нишу до краја 2024. 

-Мислим да је природно да две комшијске државе сарађују. Позвао сам Владу Северне Македоније и привреднике да узму учешће у ЕКСПО 2027. Мислим да је важно за све да македонске компаније буду присутне у Београду 2027. Биће то један велики сајам и фестивал за цео свет, просто би било неприродно да Северна Македонија не узме учешће. Још једном званично зовем председника Владе Северне Македоније да посети Србију. Ово су политички састанци који треба да створе још боље услове за живот грађана.

Премијер Вучевић нагласио је да ће интерконектор довести до стабилности енергетске ефикасности и боље производње електричне енергије, рада страних компанија које послују у Србији и снабдевање домаћинстава.

-Нама је природан овај крак преко Северне Македоније. Енергетика је била кључна тема, поред инфраструктурних тема, на састанку. Ми сви морамо да разумемо да све више трошимо електричне енергије, индустрија нам расте. Морамо да разумемо климатске промене, Зелену агенду ЕУ. Он би био дужине 70 километара и треба да има годишњи капацитет од 14 милијарди кубних метара. Србија ће тиме бити уредније снабдевена природним гасом- закључио је Вучевић.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ДАНАС У ПОСЕТИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ Планира се потписивање Меморандума о разумевању и сарадњи у области гаса између две државе
Милош Вучевић

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ДАНАС У ПОСЕТИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ Планира се потписивање Меморандума о разумевању и сарадњи у области гаса између две државе

07.10.2024. 07:19 07:27
Премијер Вучевић дочекан у Скопљу уз највише државне почасти- Погледајте како су сачекали српског званичника
Милош Вучевић

Премијер Вучевић дочекан у Скопљу уз највише државне почасти- Погледајте како су сачекали српског званичника

07.10.2024. 10:41 11:11
Премијер Вучевић послао јасну поруку: Укупно 137 милијарди је буџет за пољопривреду, дупло више него 2023, а био је три пута мањи пре десет година
Милош Вучевић

Премијер Вучевић послао јасну поруку: Укупно 137 милијарди је буџет за пољопривреду, дупло више него 2023, а био је три пута мањи пре десет година

Премијер Милош Вучевић оценио је да је новац у буџету за 2024. годину већи и да су издвајања већа за одбрану, просвету, али и пољопривреду.
04.10.2024. 10:54 11:06