moderate rain
12°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОМЕТА ВЕКА ЗАБЛИСТАЋЕ НА ЈЕСЕЊЕМ НЕБУ Могла би бити најспектакуларнија у последњих пола века

05.10.2024. 19:26 19:34
Пише:
Фото: pixabay.com

Сунцу се последњих недеља приближила велика комета која би могла да постане најсјајнија у овом веку.

Ц/2023 А3 (Tsuchinshan-ATLAS), или краће А3, откривен је у јануару 2023. године и брзо је привукао пажњу астронома и ентузијаста широм света.

Та скупина леда и прашине долази из Оортовог облака, велике сфере остатака из раздобља формирања Сунчевог система која окружује Сунце на удаљености од око 2.000 до 100.000 астрономских јединица (АУ).

Сматра се да је он дом милијардама ледених објеката, укључујући комете, које повремено улазе у унутрашњи Сунчев систем због гравитацијских поремећаја.

Процењује се да је А3 последњи пут био видљив пре око 80.000 година, када су неандерталци ходали Земљом.

С обзиром на своју реткост и потенцијалан сјај, А3 би могао да постане најспектакуларнија комета деценије, ако не и века.

Фото: pixabay.com

Када и где ће бити видљива?
Комета А3 већ се може видети из Европе, а магнитуда сјаја му је тренутно процењена негде између 0 и 1.

Постоје два кључна раздобља за посматрање:

Почетком октобра 2024. комета ће се појављивати на истоку, ниско на хоризонту, пре изласка Сунца. Међутим, у том раздобљу биће теже видљив.

Раздобље од средине до краја октобра биће најбоље време за гледање, јер ће тада бити видљив на западу,  након заласка Сунца. У том периоду проћи ће најближе Земљи, на удаљености од око 71 милиона километара.

Астрономи очекују да ће, ако услови буду повољни, бити довољно сјајан да се види голим оком или барем помоћу двогледа. 

Можда постане сјајан попут Венере
Једна од најузбудљивијих могућности јесте да комета А3 постане толико светла да засени све звезде.

Спектакл би посебно могао да буде упечатљив због "предњег распршења светлости", што је појава у којој се светлост Сунца рефлектује на распршеним честицама комета.

Такви догађаји су већ у прошлости драматично повећавали сјај других комета.

Новији прорачуни из септембра показују да би, узимајући у обзир тај ефекат, А3 између 5. и 13. октобра могао да постане сјајнији од магнитуде 0.
Тренутно му је сјај негде између 0 и 1, што значи да је сјајнији од звезде Северњаче чија је магнитуда 1.98 и од комета Неовајс којој је магнитуда била 1,6.

Кроз неколико дана, 9. октобра, могла би да достигне врхунац магнитуде око −4, када би предње распршење могло да повећа сјај комета за више магнитуда (напомена: што је магнитуда мања, односно што је негативнија, то је сјај небеског тела већи).
Венера, која је најсјајнији објекат на небу након Сунца и Месеца, досеже магнитуду од -4.6.

Фото: pixabay.com

Непоузданост сјаја комета
Међутим, научници с друге стране упозоравају да постоји могућност да би комета могла да буде мање импресивна него што се очекује.

Наиме, комете који долазе из Оортовог облака, као што је А3, често су непредвидљиви, а њихов сјај може да стагнира како се приближавају Сунцу. Они се у близини Сунца такође могу распасти због силовитог испаравања замрзнутих гасова па би А3 на повратку могла да постане невидљива.

За сада, комета Хале-Боп из 1997. с магнитудом -1.8 још увек држи статус најсјајнијег у рецентној историји.

Међутим комете се могу брзо променити, чак у року од неколико сати. Њихов сјај зависи од врсте и количине гасова или прашине коју емитују мофу нагло променити.

Примера ради, 2007. године, комета Холмес је изненада засијала 500.000 пута јаче у само два дана, јер је џеп гаса унутар комета пробио његову површину.

Зашто је ова комета посебна?
Тела попут А3 се сматрају "првим путницима" у унутрашњем Сунчевом систему, што је назив који се у астрономији користи за комете чија језгра претходно нису била значајно изложена Сунчевој топлини.

Наиме, сваки пролазак близу Сунца узрокује поступно трошење материјала па ретки проласци подразумевају да комета са собом још увек носи много хлапљивих материја које испаравају и стварају интензиван сјај.

Фото: pixabay.com

Најближи пролазак 12. октобра
Комета А3 ће најближе Земљи прићи 12. окотбра 2024. након чега ће његов сјај бити најјачи.

Астрономе посебно интригира чињеница да ће А3 проћи тако близу Земљи и Сунцу да ће моћи да га гледају посматрачи с обе хемисфере.

Како најбоље посматрати комету А3?
За оптимално посматрање, препоручује се да се пронађе место с минималним светлосним загађењем и отвореним погледом према западу, посебно током средине окотбра. Ако комета буде довољно светла, требало би да буде видљива одмах након заласка Сунца, када небо постане довољно тамно. Двоглед или телескоп са широким видним пољем значајно ће олакшати посматрање.

Без обзира на коначан сјај и исход, посета комете А3 је права посластица за све заљубљенике у астрономију, јер је то јединствена прилика у нашем животу да видимо објекат који се вратио након готово 80.000 година.

Извор:
Б92, Индекс.хр
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРИБЛИЖИЛО СЕ Маск најавио када Спејсекс планира да лансира СВЕМИРСКЕ БРОДОВЕ НА МАРС Ево шта нам следи ако сви БЕЗБЕДНО СЛЕТЕ

ПРИБЛИЖИЛО СЕ Маск најавио када Спејсекс планира да лансира СВЕМИРСКЕ БРОДОВЕ НА МАРС Ево шта нам следи ако сви БЕЗБЕДНО СЛЕТЕ

22.09.2024. 22:52 22:54
ТЕЛЕСКОПИ НАСА СУ У ДУБИНИ СВЕМИРА СНИМИЛИ ЧУДО Сијају две супермасивне црне рупе
rupa

ТЕЛЕСКОПИ НАСА СУ У ДУБИНИ СВЕМИРА СНИМИЛИ ЧУДО Сијају две супермасивне црне рупе

11.09.2024. 15:03 15:09
НАСТАВЉА СЕ ДРАМА У СВЕМИРУ Старлајнер се вратио на Земљу без посаде АСТРОНАУТИ ОСТАЈУ ЗАРОБЉЕНИ У ОРБИТИ ДО ФЕБРУАРА 2025.
1

НАСТАВЉА СЕ ДРАМА У СВЕМИРУ Старлајнер се вратио на Земљу без посаде АСТРОНАУТИ ОСТАЈУ ЗАРОБЉЕНИ У ОРБИТИ ДО ФЕБРУАРА 2025.

07.09.2024. 09:15 09:16