Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOMETA VEKA ZABLISTAĆE NA JESENJEM NEBU Mogla bi biti najspektakularnija u poslednjih pola veka

05.10.2024. 19:26 19:34
Piše:
Foto: pixabay.com

Suncu se poslednjih nedelja približila velika kometa koja bi mogla da postane najsjajnija u ovom veku.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ili kraće A3, otkriven je u januaru 2023. godine i brzo je privukao pažnju astronoma i entuzijasta širom sveta.

Ta skupina leda i prašine dolazi iz Oortovog oblaka, velike sfere ostataka iz razdoblja formiranja Sunčevog sistema koja okružuje Sunce na udaljenosti od oko 2.000 do 100.000 astronomskih jedinica (AU).

Smatra se da je on dom milijardama ledenih objekata, uključujući komete, koje povremeno ulaze u unutrašnji Sunčev sistem zbog gravitacijskih poremećaja.

Procenjuje se da je A3 poslednji put bio vidljiv pre oko 80.000 godina, kada su neandertalci hodali Zemljom.

S obzirom na svoju retkost i potencijalan sjaj, A3 bi mogao da postane najspektakularnija kometa decenije, ako ne i veka.

Foto: pixabay.com

Kada i gde će biti vidljiva?
Kometa A3 već se može videti iz Evrope, a magnituda sjaja mu je trenutno procenjena negde između 0 i 1.

Postoje dva ključna razdoblja za posmatranje:

Početkom oktobra 2024. kometa će se pojavljivati na istoku, nisko na horizontu, pre izlaska Sunca. Međutim, u tom razdoblju biće teže vidljiv.

Razdoblje od sredine do kraja oktobra biće najbolje vreme za gledanje, jer će tada biti vidljiv na zapadu,  nakon zalaska Sunca. U tom periodu proći će najbliže Zemlji, na udaljenosti od oko 71 miliona kilometara.

Astronomi očekuju da će, ako uslovi budu povoljni, biti dovoljno sjajan da se vidi golim okom ili barem pomoću dvogleda. 

Možda postane sjajan poput Venere
Jedna od najuzbudljivijih mogućnosti jeste da kometa A3 postane toliko svetla da zaseni sve zvezde.

Spektakl bi posebno mogao da bude upečatljiv zbog "prednjeg raspršenja svetlosti", što je pojava u kojoj se svetlost Sunca reflektuje na raspršenim česticama kometa.

Takvi događaji su već u prošlosti dramatično povećavali sjaj drugih kometa.

Noviji proračuni iz septembra pokazuju da bi, uzimajući u obzir taj efekat, A3 između 5. i 13. oktobra mogao da postane sjajniji od magnitude 0.
Trenutno mu je sjaj negde između 0 i 1, što znači da je sjajniji od zvezde Severnjače čija je magnituda 1.98 i od kometa Neovajs kojoj je magnituda bila 1,6.

Kroz nekoliko dana, 9. oktobra, mogla bi da dostigne vrhunac magnitude oko −4, kada bi prednje raspršenje moglo da poveća sjaj kometa za više magnituda (napomena: što je magnituda manja, odnosno što je negativnija, to je sjaj nebeskog tela veći).
Venera, koja je najsjajniji objekat na nebu nakon Sunca i Meseca, doseže magnitudu od -4.6.

Foto: pixabay.com

Nepouzdanost sjaja kometa
Međutim, naučnici s druge strane upozoravaju da postoji mogućnost da bi kometa mogla da bude manje impresivna nego što se očekuje.

Naime, komete koji dolaze iz Oortovog oblaka, kao što je A3, često su nepredvidljivi, a njihov sjaj može da stagnira kako se približavaju Suncu. Oni se u blizini Sunca takođe mogu raspasti zbog silovitog isparavanja zamrznutih gasova pa bi A3 na povratku mogla da postane nevidljiva.

Za sada, kometa Hale-Bop iz 1997. s magnitudom -1.8 još uvek drži status najsjajnijeg u recentnoj istoriji.

Međutim komete se mogu brzo promeniti, čak u roku od nekoliko sati. Njihov sjaj zavisi od vrste i količine gasova ili prašine koju emituju mofu naglo promeniti.

Primera radi, 2007. godine, kometa Holmes je iznenada zasijala 500.000 puta jače u samo dva dana, jer je džep gasa unutar kometa probio njegovu površinu.

Zašto je ova kometa posebna?
Tela poput A3 se smatraju "prvim putnicima" u unutrašnjem Sunčevom sistemu, što je naziv koji se u astronomiji koristi za komete čija jezgra prethodno nisu bila značajno izložena Sunčevoj toplini.

Naime, svaki prolazak blizu Sunca uzrokuje postupno trošenje materijala pa retki prolasci podrazumevaju da kometa sa sobom još uvek nosi mnogo hlapljivih materija koje isparavaju i stvaraju intenzivan sjaj.

Foto: pixabay.com

Najbliži prolazak 12. oktobra
Kometa A3 će najbliže Zemlji prići 12. okotbra 2024. nakon čega će njegov sjaj biti najjači.

Astronome posebno intrigira činjenica da će A3 proći tako blizu Zemlji i Suncu da će moći da ga gledaju posmatrači s obe hemisfere.

Kako najbolje posmatrati kometu A3?
Za optimalno posmatranje, preporučuje se da se pronađe mesto s minimalnim svetlosnim zagađenjem i otvorenim pogledom prema zapadu, posebno tokom sredine okotbra. Ako kometa bude dovoljno svetla, trebalo bi da bude vidljiva odmah nakon zalaska Sunca, kada nebo postane dovoljno tamno. Dvogled ili teleskop sa širokim vidnim poljem značajno će olakšati posmatranje.

Bez obzira na konačan sjaj i ishod, poseta komete A3 je prava poslastica za sve zaljubljenike u astronomiju, jer je to jedinstvena prilika u našem životu da vidimo objekat koji se vratio nakon gotovo 80.000 godina.

Izvor:
B92, Indeks.hr
Autor:
Pošaljite komentar
PRIBLIŽILO SE Mask najavio kada Spejseks planira da lansira SVEMIRSKE BRODOVE NA MARS Evo šta nam sledi ako svi BEZBEDNO SLETE

PRIBLIŽILO SE Mask najavio kada Spejseks planira da lansira SVEMIRSKE BRODOVE NA MARS Evo šta nam sledi ako svi BEZBEDNO SLETE

22.09.2024. 22:52 22:54
TELESKOPI NASA SU U DUBINI SVEMIRA SNIMILI ČUDO Sijaju dve supermasivne crne rupe
rupa

TELESKOPI NASA SU U DUBINI SVEMIRA SNIMILI ČUDO Sijaju dve supermasivne crne rupe

11.09.2024. 15:03 15:09
NASTAVLJA SE DRAMA U SVEMIRU Starlajner se vratio na Zemlju bez posade ASTRONAUTI OSTAJU ZAROBLJENI U ORBITI DO FEBRUARA 2025.
1

NASTAVLJA SE DRAMA U SVEMIRU Starlajner se vratio na Zemlju bez posade ASTRONAUTI OSTAJU ZAROBLJENI U ORBITI DO FEBRUARA 2025.

07.09.2024. 09:15 09:16