Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО/ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК УНИЈЕ ПЕКАРА СРБИЈЕ Ево какав хлеб једемо, за интегрално брашно постоји само један млин у Србији

04.10.2024. 17:44 17:59
Пише:
хлеб
Фото: pixabay/ilustracija

Према истраживању Привредне коморе Србије, сваки грађанин просечно годишње поједе око 84 килограма хлеба. Од свих намирница које свакодневно користимо, понуда хлеба се претходних година највише променила.

У Србији постоји само један млин који производи интегрално брашно тип 1.100. 

Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, тврди да се у нашим пекарама користи квалитетно брашно.

Он је је гостујући у јутарњем програму РТС-а навео да је у последњих десетак година у употреби квалитетно брашно, односно квалитетна пшеница, која се користи за производњу хлеба.

хлеб
Фото: Pixabay.com

"Од брашна типа 500 најчешће се прави бели хлеб и конзумирамо га у 80 одсто производње хлеба у основној векни, који је својевремено назван 'Сава' и ми смо то прихватили. Остале врсте хлеба спадају у осталих 20 одсто", рекао је Пралица.

Велике дилеме код купаца изазива куповина интегралног хлеба, поготово ако се узме у разматрање чињеница да постоји само један млин који меље интегрално брашно тип 1.100, а готово у свакој пекари постоје пецива и хлебови од тамног брашна.

"Да, постоји један млин који ради само ту врсту брашна. Међутим ми врло мало користимо полубели хлеб. Није то црни, то је полубели хлеб, а 'црни хлеб' како смо га некада звали, али он никада није био црн, већ жућкаст", објашњава Пралица.

hleb
Фото: pixabay/ilustracija

Пралица подсећа да се такозвани црни хлеб производио осамдесетих и деведесетих година, који грађани нису прихватили, јер је био јефтинији, па су га људи сматрали "хлебом за сиромашне" и нису желели да се осећају као грађани другог реда.

"Био је јефтинији јер је држава дотирала производњу, давала је џабе брашно. Међутим, данас нема џабе брашна и цена је подједнако иста као и цена белог брашна. И што бисте ви сада јели полубели хлеб када можете да јете бели хлеб који је и квалитетнији, мекши и дуготрајни", рекао је председник Уније пекара Србије.

У производњи интегралног хлеба се прибегава и методи коришћења већ готових смеса које имају у себи одређену количину овсеног, раженог или брашна друге врсте житарица.

 
Извор:
РТС
Пише:
Пошаљите коментар
ПОПАРА ВРАЋА У КУХИЊУ НАШИХ БАКА Искористите стари хлеб и уживајте у врхунском оброку
попара

ПОПАРА ВРАЋА У КУХИЊУ НАШИХ БАКА Искористите стари хлеб и уживајте у врхунском оброку

01.10.2024. 17:34 17:41