light rain
16°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТИЖЕ НАМ ГЕОМАГНЕТНА ОЛУЈА Удариће у Земљу 5. октобра, може проузроковати НЕСТАНКЕ СТРУЈЕ и ОШТЕЋЕЊА КОМУНИКАЦИОНИХ МРЕЖА

03.10.2024. 10:21 10:58
Пише:
Сунце
Фото: Pexels, ilustracija

Очекује се да ће ударити током викенда, потенцијално изазивајући нестанке радија, оштећења електроенергетских мрежа и прекиде у сателитској комуникацији.

Сунчева пега АР3842 - тамна, брзо растућа област јаких магнетских поља на површини Сунца - ерупирала је у уторак увече око 18.00 часова по источном времену, произвевши другу најјачу ерупцију у последњих пет година.

Ова ерупција је већ изазвала нестанак кратковалног радија на Хавајима и испустила короналну масу (ЦМЕ) - експлозију соларне плазме и високоенергетских честица - у свемир.

Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) предвидела је да ће коронална маса (ЦМЕ) ударити у Земљу рано до средином дана 5. октобра.

Овај судар би могао да изазове снажну геомагнетну олују која би могла проузроковати нестанке радија, оштећења на електроенергетској мрежи и прекиде у сателитској комуникацији.

Соларне ерупције су снажни избоји зрачења који настају ослобађањем магнетске енергије повезаном са сунчевим пегама. Оне су највећи експлозивни догађаји у сунчевом систему.

Ерупција у уторак била је јачине X7.1, према подацима НАСА.

X је највећа класа соларне ерупције, која може изазвати нестанке радија широм света и широка оштећења сателита, свемирских бродова и електроенергетских мрежа.

Сунце
Фото: Pexels, ilustracija

Иза ње следе М, Ц и Б класе у опадајућем редоследу озбиљности. Унутар сваке класе постоји финија скала од један до девет која додатно прецизира интензитет ерупције.

Ово је била друга највећа соларна ерупција која се догодила од када је Сунце ушло у свој 25. забележени соларни циклус у децембру 2019. године.

Соларни циклус се односи на отприлике 11-годишњи циклус соларне активности који покреће магнетско поље Сунца.

Активност Сунца осцилира током овог циклуса, постајући активнија током соларног максимума - фазе у којој се тренутно налазимо - и мање активна током соларног минимума.

Највећа ерупција овог циклуса до сада догодила се у мају, када је ерупција јачине X8.9 избила са површине Сунца.

Ерупција у уторак послала је зрачење кроз Земљину магнетосферу, ионизујући горњу атмосферу и изазивајући привремени нестанак радија у широком подручју изнад Тихог океана, укључујући и Хаваје.

Такође је испалила короналну масу (ЦМЕ) према Земљи брзином од стотина миља у секунди. НАСА предвиђа да ће овај избој соларне радијације ударити нашу планету негде између суботе и недеље, према подацима са сајта spaceweather.com.

Када ЦМЕ ударе у Земљину магнетосферу - област свемира која окружује нашу планету и доминира њеним магнетским пољем - могу изазвати велике поремећаје познате као геомагнетне олује.

Геомагнетне олује могу узроковати очаравајуће ауроре на неуобичајеним географским ширинама, а вероватно ћемо их моћи видети овог викенда.

Aurora
Фото: Pexels, ilustracija

Али, попут соларних ерупција, оне такође могу изазвати нестанке радија, ометати сателитску комуникацију и оштетити електроенергетске мреже.

Утицај ове олује зависиће од њене јачине. Геомагнетне олује класификују се на скали од Г1 (мање) до Г5 (екстремне).

Теже олује су ређе, изазивају шире ауроре и имају већи утицај на инфраструктуру Земље.

Тренутно није јасно када би геомагнетна олуја овог викенда могла ударити и колико ће бити јака.

Међутим, стручњаци из НОАА издале су упозорење за геомагнетну олују Г1 до Г3 за период од четвртка, 3. октобра до суботе, 5. октобра, са највероватнијим временом удара ЦМЕ-а заказаним за суботу.

Ова недељна соларна активност додатно потврђује да је Сунце ушло у соларни максимум, период у свом 11-годишњем циклусу када је соларна активност на врхунцу.

У 2019. години, научници су предвиђали да ће соларни максимум почети око јула 2025. године. Међутим, како је активност Сунца расла током 2024. године, постало је јасно да ће овај врхунац доћи много пре него што се очекивало, што је навело стручњаке да ревидирају своје прогнозе.

Ове године Сунце је већ избацило 41 соларне ерупције класе X. То је више него што се догодило у последњих девет година заједно, према подацима са сајта spaceweather.com.

У просечној години, соларне ерупције класе X се јављају око 10 пута.

Соларни максимум би могао трајати још најмање годину дана, тако да можемо очекивати још много интензивних соларних ерупција, ЦМЕ-а и геомагнетних олуја које ће погодити нашу планету 2025. године.

sd.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар