light rain
17°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОСЛАВЉЕН ПАТРОН ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ У МОЛУ Орден Симеона Мироточивог Золтану Билицком

02.10.2024. 15:55 16:41
Пише:
Мол
Фото: Епархија бачка

У среду, 2. октобра 2024. године, односно 19. септембра по јулијанском календару, у порти Светосавског храма у Молу, литургијски је прослављен Патрон Епархије бачке – празник Преноса моштију светог Иринеја, епископа бачког, исповедника вере, и светих мученика бачких.

Литургију у молском православном храму је предводио митрополит бачки Иринеј у саслужењу митрополита будимског и администратора Епархије темишварске Лукијана, те владика осечкопољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја, мохачког Дамаскина, те свештеника и ђакона Епархије бачке.

верници
Фото: Епархија бачка

У литургијској проповеди епископ осечкопољски и барањски Херувим говорио је о смислу страдања које су поднели свети мученици бачки, у којој је, између осталог, рекао: „Ми данас у молитвама прослављамо ове дивне Божје угоднике, мученике који су својим животом посведочили да страдати за Христа и сведочити веру јесте узимање тога Крста Христовога, који је свима нама дат и задат, да носимо достојно, у пуноћи благодати Божје, не одричући се никада, без обзира какве су нам тескобе, без обзира какве муке и недаће су се сручиле на нас, јер је то онда прави смисао вере која нам је дата као основ, као темељ живота, као нешто што нас обједињује, што нас чини људима Христовим, људима који су у дубини своје душе боготражитељи, људима који носe у своме срцу и у својој души једино и само Христа. То су ти мученици бачки знали, знали су како треба страдати за Христа и како треба чувати своју веру".

Владика Херувим казао је да су Дунав и Тиса однели и прогутали њихове земаљске остатке, али нису никада обрисали сећање из народа о стравичноме страдању, о мукама и Голготи кроз коју су они прошли. 

херувим
Фото: Епархија бачка

"Али то страдање и та Голгота кроз коју су они прошли је управо и нама подстрек да, чувајући веру своју, узимајући крст Христов, увек будемо следбеници Његови, јер је то задатак, то нам је циљ и то нам је благослов, да созерцавајући њихово страдање, ми се уподобљавамо управо самоме Господу. Зато нас увек крепи кад из рода нашега имамо овако дивне светитеље, овако велике мученике и подвижнике, као што су и ови данашњи наши дивни светитељи и мученици које прослављамо – бачке мученике и новомученике и светога владику Иринеја Ћирића. Они су крепост свима нама, они су наша снага, наша утеха, они су нам усмерење у овоме животу како треба ходити достојанствено лику и подобију Божјем и на који начин можемо да испуњавамо заповести Божје и да следимо Јеванђеље Христово. То су нам показали, они су нам то и посведочили, они су нам дали задатак да и ми у овоме животу никада се не одрекнемо Христа, да се никада не одрекнемо вере Христове и да увек будемо људи љубави и мира, без обзира на све то страдање и муке кроз које су прошли. Ми увек треба да имамо у себи љубав, да изграђујемо мир, јер Христос је тај за Кога ми страдамо, за Кога постојимо, за Кога се жртвујемо једни за друге, јер нас то једино на тај начин може обједињавати и може нас крепити у овој таштини, у овом мраку зла у коме се налазимоˮ, нагласио је владика Херувим.

Након молитве посвећен је барјак црквеног хора „Свети Сава Горњокарловачкиˮ из Мола.

ордење
Фото: Епархија бачка

По завршетку богослужења, прочитана је одлука бачког митрополита којом се презвитер Милорад Мишков, парох молски, одликује достојанством протонамесника, због показане ревности у свештенопастирској служби и савесног обављања свих црквених дужности. Потом је прочитана одлука Светог архијерејског синода Српске православне цркве, којом се Црквеној општини у Молу додељује орден Светога Саве другог степена, поводом јубилеја двестогодишњице постојања храма Светог Саве у Молу. Орден је у име Црквене општине у Молу примио г. Сава Нешић, председник Црквеноопштинског управног одбора. Такође је прочитана и одлука Светог синода СПЦ, којом се Радославу Миркову из Силбаша додељује орден Светога Саве трећег степена, "за вишедеценијско осведочено безусловно служење цркви". Такође, орден Светог Симеона Мироточивог уручен је Золтану Билицком, председнику Општине Ада, у знак признања "за несебичну помоћ у обнови православних храмова и вишегодишњу плодоносну сарадњу са црквеним општинама у Општини Ада".

митрополит иринеј
Фото: Епархија бачка

„Данашњи дан је за нас све вишеструки радосни дан, празнични дан, славски дан и ја се надам да ћемо са вером у Господа и угледајући се, макар колико можемо, макар чежњом свога срца, ако не можемо Бог зна шта да урадимо, да идемо оним путем који Господ увек прихвата, путем ка Њему, а на том путу је Он увек ближи нама и пре нас је пошао према нама него што ми крећемо према Њему. Уствари је увек са нама, зато се Господ Христос у Јеванђељу назива и именом Емануил, што значи: С нама је Бог, и као што је рекао Спаситељ покајаном разбојнику на Крсту на Голготи: Данас ћеш бити са мном у рају, као што је рекао једном Свом добром слузи: Слуго добри и верни, у малом си ми био веран, над многим ћу те поставити, уђи у радост Господара свога, тако и ми, имајући увек пред очима своје душе и свога срца те истине, потрудимо се да наше хришћанско живљење и опредељење не буде декларативно, да не буде само на речима него да својим животом будемо истински сведоци Господа нашега, Његове љубави, Његове благодати и, наравно, да будемо заједничари са свима светим угодницима Његовим, а најпре са Пресветом Мајком Његовом, која је, самим тим, Мајка свих живих, права и савршена и потпуна Ева, тојест Мајка живота, јер је родила извор живота, родила је Бога у људском телу, Богочовека, Господа Христа, Спаситеља Нашега. Још једампут, честитам свима данашњи радосни празник”, истакао је Митрополит бачки Иринеј.

Архијерејској Литургији у молском храму присуствовали су Золтан Билицки, председник Општине Ада, Радмила Ђуровић, председнница Савета Месне заједнице Мол, Миклош Вилагош, римокатолички жупник молски, бројне званице и многобројни верни народ из свих места Епархије бачке.

хор
Фото: Епархија бачка

На Литургији су појали чланови црквеног хора „Свети Сава Горњокарловачкиˮ из Мола, црквеног хора „Свети Георгијеˮ из Бечеја и хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ДАРОВИ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ ЗА ОСНОВЦЕ И ПРЕДШКОЛЦЕ Израз љубави на радост деце и њихових родитеља

ДАРОВИ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ ЗА ОСНОВЦЕ И ПРЕДШКОЛЦЕ Израз љубави на радост деце и њихових родитеља

31.08.2024. 12:13 12:17