light rain
22°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖЕЛИТЕ ДА БУДЕТЕ ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНИ

РЕШЕЊЕ ЈЕ УЛАГАЊЕ У НОВУ СТОЛАРИЈУ И ИЗОЛАЦИЈУ Ево када ће вам се исплатити ова инвестиција

02.10.2024. 09:25 11:30
Пише:
Prozori
Фото: Pixabay, Dnevnik

У Србији се троши знатно више енергије него у развијеним земљама, а један од начина да се смање и рачуни и потрошња енергије јесте замена старе столарије и постављање изолације.

За тај корак потребно је доста новца, а колико, зависи од врсте и квалитета столарије и термоизолације која се уграђује, па, као и увек, висина улагања зависи од дебљине новчаника. Улагање није мало, али се, кажу стручњаци, уз садашње цене струје може исплатити за око пет година.

Иако се не може прецизирати колико новца је потребно за куповину нове столарије, може се рећи да је за просечан стан од око 60 квадратних метара потребно уложити од 2.000 евра па навише. Понуда ПВЦ и АЛУ столарије је велика, па је и могућност избора таква. Рецимо, цена за једнокрилни прозор, у зависности од врсте, квалитета и димензије, износи од око 80 до око 320 евра, двокрилини је од 220 до 540 евра, док су балконска врата од око 210 па до 670 евра. 

Цена сигурносних врата је од 200 евра па навише, а слична је и цена за собна врата. И понуда термоизолационих система на тржипшту је велика, а у зависности од произвођача, врсте система и дебљине стиропора цена се креће од 5,5 до девет евра по квадратном метру. Цене могу бити и знатно више, али то није једини трошак, јер је потребно додати и износ за постављање. 

Замена старе столарије и постављање нове термоизолације није мало улагање, али је, по речима архитекте Владимир Ловрића, потребно и важно јер се на тај начин на зградама може повећати ефикасност грејања простора, а тиме и смањити рачун за струју и до седам пута.

Подршка грађанима 

Држава пружа подршку грађанима да замене дотрајалу столарију, фасаду, изолацију, неефикасне котлове, али и поставе соларне колекторе и панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Уз субвенције, које у зависности од пакета мера могу да иду и до 65 одсто вредности инвестиције, од ове године у 44 града и општине расписују се и јавни позиви за енергетски угрожене купце, који могу да добију субвенције до чак 90 одсто укупне вредности енергетске санације домаћинства. 

Грађани могу да конкуришу у градовима и општинама с којима је Министарство рударства и енергетике закључило уговор о суфинансирању програма. За те намене држава је ове године обезбедила више од две милијарде динара, што омогућава енергетску санацију око 12.000 домаћинстава. До краја 2027. године, кроз пројекат који се реализује у сарадњи са Светском банком, требало би да се санира више од 50.000 домаћинстава.

– Старе зграде су потпуно термички неизоловане и оне имају губитке од отприлике 200 кW по метру квадратном годишње, док високоенергетске куће, као пасивне, модерне куће, рађене по најбољим енергетским стандардима, имају свега 10 кW, значи 20 пута мање – рекао је Ловрић. – Свођењем зграде на једну модерну кућу са потрошњом енергије од 30 кW по метру квадратом грађани могу смањити рачуне за струју и седам пута, а ако се дограде и неке фотонапонске ћелије или колектори, може се имати енергетски потпуно независна зграда. 

Да се изолацијом зидова и заменом  старих врата и прозора смањују потрошња енергије и трошкови за грејање или хлађење станова сматра и уредница сајта Енергија Балкана Јелица Путниковић.

 – Све савременији метеријали који се користе за изолацију и израду столарије енегретски су веома ефикасни и знатно смањују губитак енергије, било да је реч о загревању ули хлађењу, а тиме се чува и кућни буџет – каже Јелица Путниковић. – Сручњаци процењују да је повећање енергетске ефикасности и престанак расипања енергије највећи енергетски ресурс у Србији, не само кад је реч о грађанима већ и привреди. У привреди се троши до пет пута више енергије од конкуренције у развијеним земљама па су производи много скупљи и самим тим и мање конкуретни на тржишту. 

Д. Млађеновић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ДРЖАВА ДАЈЕ СУБВЕНЦИЈЕ Обновите столарију, фасаде и соларне панеле ЕВО КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ, ОВО ЈЕ ПРОЦЕДУРА
столарија

ДРЖАВА ДАЈЕ СУБВЕНЦИЈЕ Обновите столарију, фасаде и соларне панеле ЕВО КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ, ОВО ЈЕ ПРОЦЕДУРА

25.09.2024. 18:10 18:33
ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПОЗВАО ВИНАРЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје, ојачајте своје капацитете
Милош Вучевић

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПОЗВАО ВИНАРЕ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје, ојачајте своје капацитете

20.09.2024. 20:45 21:54
ПРОБЛЕМ СА КОНДЕНЗАЦИЈОМ ЗАУВЕК ЋЕ БИТИ РЕШЕН Столар открио трик како ДА БРЗО РЕШИТЕ ПРОБЛЕМ
Кондензација

ПРОБЛЕМ СА КОНДЕНЗАЦИЈОМ ЗАУВЕК ЋЕ БИТИ РЕШЕН Столар открио трик како ДА БРЗО РЕШИТЕ ПРОБЛЕМ

13.09.2024. 11:36 11:52
СРБИЈА ПРАВИ ЗНАЧАЈНЕ ПОМАКЕ У ОБЛАСТИ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ Драгоцени киловати из воде, ветра, сунца

СРБИЈА ПРАВИ ЗНАЧАЈНЕ ПОМАКЕ У ОБЛАСТИ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ Драгоцени киловати из воде, ветра, сунца

Обновљиви извори енергије су главни покретач и носилац енергетске транзиције ка карбонски неутралној енергетици и економији.
28.06.2024. 10:43 11:05