light rain
18°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0375
usd
105.0323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕБАТА АМЕРИЧКИХ ПОТПРЕДСЕДНИЧКИХ КАНДИДАТА

ИЗБЕГАВАЛИ САМО ЛИЧНЕ УВРЕДЕ Волц и Венс се сукобили током дебате по свим питањима

02.10.2024. 07:43 09:42
Пише:
emisija
Фото: Youtube Printscreen/ Oneindia News

Потпредседнички кандидати демократа и републиканаца, гувернер Минесоте Тим Волц и сенатор из Охаја Џеј Ди Венс, сукобили су током прве дебате око готово свих тема, од економије и имиграције до спољне политике.

Упркос оштрој расправи, Волц и Венс су током сат и по времена дебате, у студију телевизије Си-Би-Ес (ЦБС) у Њујорку избегавали личне увреде, а најоштрије критике упућивали су на рачун републиканског председничког кандидата Доналда Трампа, односно демократске кандидаткиње Камале Харис, пише Глас Америке.

Након што су се кандидати руковали, дебата је отворена питањем о конфликту на Блиском истоку после иранског напада на Израел. Венс је поновио тврдње републиканаца да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена дала Техерану новац за нападе, одмрзавањем иранских средстава.

Волц је довео у питање да ли је Трамп подобан за нови мандат у Белој кући, оцењујући да је превише нестабилан да би му се веровало у време кризе на Блиском истоку. 

  Такође је критиковао Трампа због повлачења Америке из нуклеарног споразума са Ираном, којим су његови капацитети да обогаћује уранијум били ограничени.

"Иран је ближи нуклеарном оружју због нестабилност лидерства Доналда Трампа", истакао је Волц. Венс је међутим тврдио да је свет био много сигурнији за време првог Трамповог мандата. Најоштрија расправа током дебате водила се у погледу унутрашњих политичких питања попут имиграције, економије, права на абортус.

Волц је критиковао Трампа и Венса због увредљивих изјава о мигрантима, посебно у Охају, где су лажно оптужени да једу кућне љубимце, због чега је полиција морала да појача мере безбедности, између осталог и у школама. Венс је критиковао Харис због ситуације на граници, тврдећи да је за време Бајденове администрације дозвољен улазак "милиона илегалних имиграната". 

Оптужио ју је, без изношења доказа, да је омогућила нарко картелима "да слободно делују у земљи" и да користе децу да кријумчаре дрогу. Такође је поставио питање зашто Харис није урадила више на решавању проблема имиграције, али и инфлације и економске ситуације на положају потпредседнице САД.

Када је реч о праву на абортус, Волц је критиковао Трампа због улоге у именовању троје судија Врховног суда, који су уз остале конзервативне колеге укинули право на абортус на националном нивоу и одлуку о том питању препустили појединачним државама.
"Доналд Трамп је све то покренуо. Хвали се како је изванредно што је именовао судије и укинуо Роу против Вејда (одлука суда из 1972. године којом је легализован абортус на националном нивоу)", рекао је Волц.
    

    

Венс, који је познат по веома конзервативном ставу о абортусу, био је умеренији током дебате, наводећи да не подржава забрану абортуса на националном нивоу иако се раније за то залагао. Поновио је Трампов став да би свака држава требало да одлучује о том питању.

Упркос оштрој расправи, сучељавање двојице потпредседничких кандидата одржано је атмосфери која је била више пријатељска него што је то био случај током дебате између Харис и Трамп, оцењује Глас Америке.

Дебата Венса и Волца могла би да има већи утицај на бираче ове године зато што су се Харис и Трамп сусрели у дебати само једном. На претходним председничким изборима бирачи су били у прилици да прате неколико дебата председничких кандидата, али је овогодишња предизборна кампања другачија.

Трамп је у јуну учествовао са Бајденом у дебати, који се због лошег наступа повукао из председничке трке. Након што је Харис постала демократска кандидаткиња, прошлог месеца је учествовала у дебати са Трампом.

Бирачи у шест од 50 америчких држава већ имају прилику да гласају. До 16. октобра, превремено гласање биће организовано у још 14 држава. Председнички избори биће одржани 5. новембра.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
ТРАМП ОПТУЖУЈЕ КАМАЛУ ДА ЈЕ “МЕНТАЛНИ ИНВАЛИД” Над њим се надвија СКАНДАЛ СА ПИ ДИДИЈЕМ док најављује НАЈВЕЋУ ДЕПОРТАЦИЈУ У ИСТОРИЈИ

ТРАМП ОПТУЖУЈЕ КАМАЛУ ДА ЈЕ “МЕНТАЛНИ ИНВАЛИД” Над њим се надвија СКАНДАЛ СА ПИ ДИДИЈЕМ док најављује НАЈВЕЋУ ДЕПОРТАЦИЈУ У ИСТОРИЈИ

29.09.2024. 11:18 11:25
НАКОН ШТО ЈЕ ПОДРЖАЛА КАМАЛУ ХАРИС Трамп изјавио да мрзи Тејлор Свифт

НАКОН ШТО ЈЕ ПОДРЖАЛА КАМАЛУ ХАРИС Трамп изјавио да мрзи Тејлор Свифт

15.09.2024. 19:17 19:22
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРВО СУЧЕЉАВАЊЕ ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ Дебату Камале Харис и Доналда Трампа пратило готово 60 милиона ТВ гледалаца
tramp

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРВО СУЧЕЉАВАЊЕ ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ Дебату Камале Харис и Доналда Трампа пратило готово 60 милиона ТВ гледалаца

11.09.2024. 23:22 23:27