scattered clouds
13°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОПАСНИ СКРИВЕНИ ИЗВОРИ БАКТЕРИЈА Ових 7 предмета у купатилу озбиљно угрожавају ваше здравље

30.09.2024. 14:27 14:38
Пише:
купатило
Фото: pixabay/ilustracija

Плочице у вашем купатилу могу изгледати лепо и блиставо након недељно рибања, али шта је са свим предметима за личну негу и тела које користите свакодневно за негу?

Многи су у заблуди да ови предмети имају дужи рок трајања него што заправо имају или једноставно не изгледају прљаво када их посматрате голим оком. Зато је важно да обратите пажњу на ове ствари у купатилу и избегнете последице по здравље.

Четкица за зубе

Сви стручњаци ставиљају четкицу за зубе на врх листе. Ево зашто је тако. Просечна четкица за зубе, конкретно, дршка, је дом за око 12,6 милиона јединица које формирају колоније (ЦФУ) бактерија. То је отприлике онолико колико бисте пронашли у пробиотичком додатку, али уместо добрих бактерија, ове на вашој четкици за зубе би потенцијално могле бити исте врсте које се налазе у столици. 

Шта треба да радите: Набавите себи нову четкицу за зубе свака три до четири месеца. А ако имате електричну четкицу за зубе која вам омогућава да замените главу четкице, сваки пут када то учините, дезинфикујте ручку.

купатило
Фото: pixabay/ilustracija

Сунђер за за купање

Можда мислите да су они прилично чисти, јер су свакодневно у додиру са средством за прање тела и топлом водом. Међутим, проблем је што се на сунђерима скупљају мртве ћелије коже, уље и влага, јер имају порозну текстуре и могу да буду легло и за неке озбиљне бактерије као што су стафилококе. 

Шта да урадите: Темељно исперите луфу или сунђер након сваке употребе и окачите је да се осуши. Што је влажнија, то је већа шанса за размножавање бактерија. Зато замените сунђере најмање једном месечно, а луфе сваких шест до осам недеља.

Дозатор пумпе за сапун

Дозере за сапун обично додирујете пре него што оперете руке, тако да је ово одлична подлога за размножавање бактерија. Додавање течног сапуна у полупразан дозатор такође потенцијално преноси бактерије са ваших руку.

Шта урадити: Сваких неколико дана добро обришите спољашњост дозатора универзалним спрејем за чишћење. Пре него што допуните сапун оперите посуду споља и изнутра. 

купатило
Фото: pixabay/ilustracija

Ваш бријач

Потпуно је разумљиво да желите да продужите век свог бријача. Али они такође могу да садрже бактерије попут стафилокока. Осим тога, стари бријачи имају тенденцију да постану тупи, па могу да оштете вашу кожу након коришћења.

Шта да радите: Замените бријач на сваких пет до седам бријања. Не само да ће бити чистији, већ ћете такође постићи и боље резултате у уклањање длачица. За додатну дезинфекцију, можете на кратко умочити бријач у алкохол након употребе. 

Посуда за сапун

Посуда за сапун може постати легло бактерија због влажности. Препоручује се да се чисти сваке недеље, а када купујете нову, изаберите модел који има рупице за уклањање вишка воде. 

Шта да радите: Нема потребе да мењате посуду за сапун. Само је једном недељно добро очистите четком за рибање и врелом водом са сапуном.

купатило
Фото: pixabay/ilustracija

Пешкири за руке и лице

Ако имате навику да их перете једном недељно, то заправо није довољно. Пешкири могу да садрже бактерије од влаге и свакодневне поновљене употребе.То укључује бактерије као што су колиформне бактерије и Ешерихије коли, према студији из 2014. године у Фоод Протецтион Трендс. 

Шта да радите: Набавите више додатних пешкира за руке и лице како бисте их могли прати свака два до три дана. Користите највише могуће температуре машине за прање и сушење, јер је топлота најбољи избор за елиминисање клица.

Завеса за туш кабину

Зелене, црне и розе мрље које се појављују на завеси за туш кабину су дефинитивно буђ и накупљени талог од од сапуна.

Шта урадити: Замените своју завесу за туширање новом сваких шест до 12 месеци или раније ако приметите буђ. А како бисте је дезинфиковали у међувремену,  попрскајте је повременом водом помешаном са неколико капи уља чајевца након туширања или купања.

Извор:
wellandgood.com/здравље.курир
Аутор:
Пошаљите коментар
ОВАКО ЋЕТЕ НАЈБРЖЕ ДЕЗИНФИКОВАТИ КУПАТИЛО Кошта 20 ДИНАРА, а има их свака кућа

ОВАКО ЋЕТЕ НАЈБРЖЕ ДЕЗИНФИКОВАТИ КУПАТИЛО Кошта 20 ДИНАРА, а има их свака кућа

16.08.2024. 09:45 09:54
ЧУДЕСАН РАСТВОР ЗА ЧИШЋЕЊЕ ФУГА: Да вам купатило блиста ко никад до сад

ЧУДЕСАН РАСТВОР ЗА ЧИШЋЕЊЕ ФУГА: Да вам купатило блиста ко никад до сад

16.06.2024. 16:45 16:50
Комшијска солидарност гради купатило

Комшијска солидарност гради купатило

23.09.2020. 12:58 13:00
САН ИМ ЈЕ ДА ИМАЈУ КУПАТИЛО Мајка и ћерка воду доносе у флашама како би се окупале (ФОТО)

САН ИМ ЈЕ ДА ИМАЈУ КУПАТИЛО Мајка и ћерка воду доносе у флашама како би се окупале (ФОТО)

Косјерић: На само 12 километара од Косјерића, у селу Зарићи, сместила се трошна мала кућа, али пуна љубави и бриге.
21.09.2023. 14:30 15:31