(ФОТО, ВИДЕО) ПРВА ОРГАНСКА ПИЈАЦА У НОВОМ САДУ Дођите, пробајте и потврдите неупоредив укус! Ево шта је све НЕПРСКАНО и ЗДРАВО у понуди
Органска пијаца и промоција органских производа одржавају се до 20 часова испред Универекспорта Алба на Футошком путу.
Реч је о првој пијаци те врсте, па је за почетак окупљен мањи број произвођача, а Удружење „Органски сад Нови Сад“, као организатор, планира да се манифестација одржава сваког петка на истом месту.
У избору су највише сезонско воће и поврће, а ту су и мед и лешници.
- Изузетно смо задовољни интересовањем, производе продајемо у различитим градовима и на манифестацијама, али Нови Сад је град са највише органских произвођача – наводи председница Удружења „Органски сад Нови Сад“ Нада Летић. – Имамо доста купаца, нису само из Новог Сада, а у сарадњи са „Тржницом“ на Рибљој пијаци организовали смо Органску улицу у којој смо сваке суботе. Придружују нам се и млади, има их доста, завршили су факултете и одлучили да се баве органском производњом. Сваком ко се определи за тако нешто зарада сигурно није на првом месту, потребно је доста труда, али добробит је посебна. Ми промовишемо органску производњу и позивамо све који имају неку мању површину земље да се баве тиме. Најлепше у свему је то што, бавећи се овим, имате више времена за породицу и једете здраво, а укус се не може поредити. Пробајте и уверићете се.
У понуди производа прве Органске пијаце у Новом Саду нашли су се лешници и пасуљ са Пољопривредног газдинства "Богданов" из Ђурђева.
Имамо лешнике, бамије, шпаргле и три-четири врсте пасуља - објашњава Сима Богданов. - Органском производњом се бавимо супруга и ја, а деца помажу. Срећом, све је више младих који ово подржавају, а доста је и оних који не питају за цену, него купују за своју децу. За органску производњу сам се определио, између осталог, зато што сам завршио Хемијску школу и знам шта су хербициди и пестициди, то су све бојни отрови. Трудили смо се да одржимо ту земљу, коју смо већ чисту добили.
Активности удружења је могуће пратити на Фејсбук страници "Органски сад Нови Сад" и Инстаграм налогу "@ocs_organski_sad_ns".
Мирослав Ђуровка из Кисача већ 12 година гаји јабуке.
За органску производњу сам се определио, пре свега, због здравља, а добио сам подршку Града - открива Мирослав Ђуровка. - Јабукама сам почео да се бавим пре 30 година, али на конвенционалан начин, тако да сам то воће добро упознао и то је одговор на питање зашто баш јабука. Јабука се добро чува и добро се продаје. Овакве манифестације су значајне да би се подигла свест о куповини органског, јер је здраво, да људи сазнају за нас, дођу и купе те производе. Моја порука свима је: Будимо здрави и волимо се!
Б. Павковић