clear sky
32°C
27.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0936
usd
105.0544
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) УЖАС У ИНЂИЈИ Најезда смрдибуба, људи НЕ ЗНАЈУ КАКО ДА СЕ ОДБРАНЕ; Погледајте како изгледа кад имате непозване госте

27.09.2024. 10:13 10:41
Пише:
1
Фото: Pixabay.com

Познато је да смрдибубе пред крај лета траже топлоту, па у све већем броју улазе у куће и станове. Вероватном вам испадају из одеће коју покупите са терасе или их видите како миле по оквиру прозора.

Али, оно што је затекао човек из Инђије равно је сцени из хорор филма.

Његова кућа дословно је окупирана смрдибубама. Има их толико да су му прекриле спољне зидове, а не смемо ни да замислимо каква је ситуација унутра.

- Већ неко време их виђам али ово је права инвазија! Уколико имате неку информацију како су смрдибубе дошле код нас у оволиком броју, оставите коментар - написао је он испод снимка.

Дипломирани биолог Завода за биоциде и медицинску екологију Велизар Ристић објаснио је својевременп за Telegraf.rs да су смрдибубе пре свега значајне као штеточине у пољопривредној производњи али да су се последњих година пренамножиле и добиле су на значају као организми који битно нарушавају квалитет живота људи улазећи у њихове станове и куће.

Према његовим речима, срећа је да наше домаће врсте не представљају већи проблем за разлику од инвазивних врста смрдибуба – Зелене смрдибубе Незара виридула које су интродуковане из подручја Африке, и смеђе смрдибубе Halyomorpha halys интродукована из подручја Азије.

Наш саговорник објашњава да се активност смрдибуба појачава са првим топлим данима, односно почетком пролећа, али да их ми најчешће примећујемо у јесен.

Ристић каже да генерално непријатан мирис које смрдибубе испуштају није опасан по здравље, али код неких људи може да изазовати алергијске реакције на кожи.

Наиме, оне испуштају непријатан мирис када се узнемире, тачније када виде непријатеља, и тада избацују смрдљиве супстанце из жлезда, што је облик адаптације на избегавање предатора, којем стављају до знања да су неукусне.

Мирис може бити сличан коријандеру, а код неких врста смрдибуба, излучена супстанца садржи једињења цијанида која дају мирис ужеглог бадема.

Смрдибубе спадају у инсекте са непотпуним развићем, односно имају три развојна стадијума. Једна смрдибуба, врсте Halyomorpha halys, може положити између 20 и 30 јаја током једног циклуса полагања јаја, а укупно може проћи кроз три до четири циклуса полагања јаја у једној години.

Иначе, на саговорник каже да се по друштвеним мрежама могу видети различити рецепти из “домаће радиности” најчешће на бази белог лука и сирћета, како би се ове напасти отерале.

- Стручњаци сматрају да је ефикасност таквих рецепата упитна и да они можда могу да помогну привремено, односно када се мали број ових инсеката налази у вашој кући. У комуналној хигијени смрдибубе се ефикасно сузбијају применом биоцидних препарата који припадају инсектицидима. Завод за биоциде и медицинску екологију поседује адекватну опрему и професионално особље као и адекватне биоцидне препарате за сузбијање смрдибуба у просторима где живе и бораве људи, који су еколошки сигурни и емпиријски доказани као високо ефикасни препарати за елиминацију смрдибуба у затвореном простору - каже Ристић. 

 

Извор:
Дневник, Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
ЖЕНИ БУБЕ ОКУПИРАЛЕ СТАН, МОРАЋЕ ДА СЕ СЕЛИ: "Појешће ме! Дословно повраћам!" Ево где су се чак завукле! (ВИДЕО)

ЖЕНИ БУБЕ ОКУПИРАЛЕ СТАН, МОРАЋЕ ДА СЕ СЕЛИ: "Појешће ме! Дословно повраћам!" Ево где су се чак завукле! (ВИДЕО)

06.10.2023. 18:08 18:16
ДОСАДНЕ СМРДИБУБЕ БЕЖЕ ОД ОВИХ  МИРИСА Више се неће враћати ако прибегнете трику баштована
smrdibuba

ДОСАДНЕ СМРДИБУБЕ БЕЖЕ ОД ОВИХ  МИРИСА Више се неће враћати ако прибегнете трику баштована

11.09.2024. 14:04 14:23
ОСЛОБОДИТЕ СЕ НАПАСТИ  Уз овај ефикасан трик решићете се смрдибуба

ОСЛОБОДИТЕ СЕ НАПАСТИ  Уз овај ефикасан трик решићете се смрдибуба

11.04.2024. 13:38 13:44
СМРДИБУБЕ СЕ СТРАШНО ПЛАШЕ МИРИСА ОВЕ БИЉКЕ: Набавите је и нећете их више видети у кући

СМРДИБУБЕ СЕ СТРАШНО ПЛАШЕ МИРИСА ОВЕ БИЉКЕ: Набавите је и нећете их више видети у кући

Ево како да заувек отерате смрдибубе из свог дома

19.04.2024. 15:01 15:03