broken clouds
27°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БОГАТ ПРОГРАМ Међународни фестивал позоришта за децу отворен синоћ у Суботици

23.09.2024. 11:45 11:54
Пише:
Извор: Дневник/ В. Фифа/Суботица

У Дечјем позоришту Суботица, свечаном церемонијом синоћ је отворен 31. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, саопштили су организатори.

Овогодишње фестивалско издање траје до 27. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 13 представа ансамбала из Чешке, Естоније, Француске, Мађарске, Немачке, Шпаније, Турске, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Републике Српске, као и представе домаћих позоришта из Ниша и Суботице. 
    "Дете које одгајамо негујући културне разноликости, учећи га богатим животним садржајима, подстичући га на интеракцију са вршњацима, постаће човек на ког ће друштво бити поносно. Фестивалска чаролија је потребна сваком од нас, како бисмо се смејали, радовали, понекад и плакали; суочавали се са страховима, учили, расли. Град Суботица подржава манифестације попут ове, и чини да заједно са најмлађима живимо дане среће, летимо на крилима маште, сањамо више" казала Миланка Костић, чланица Градског већа Суботице задужена за област културе
    Након уводног обраћања додељена је фестивалска награда "Отон Томанић", признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе, професорки др Еви Томашевској.
    Ева Томашевска се захвалила на награди речима:
    "Ова награда за мене је била велико изненађење, али истовремено и част. Захвална сам свим људима који поштују мој научни рад. Прошла година је била веома тешка за мене, и зато ову награду гледам као на дашак свежег ваздуха. Она ми даје наду да је мој рад вредан и важан у области театролошког промишљања, и наравно – луткарима" рекла је Томашевска. 

Извор: pixabay.com


    Награде за животно дело "Мали принц", за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, додељене су Луки Кецману у категорији домаћих стваралаца и Јарославу Антоњуку из Пољске у категорији иностраних стваралаца.
        На церемонији отварања представљен је фестивалски жири, чије одлуке ће бити саопштене на церемонији доделе награда и затварања фестивала у петак, 27. септембра – глумица и редитељка Морана Доленц, овогодишњи добитник награде "Мали принц" - Лука Кецман, и лауреаткиња награде "Отон Томанић" - Ева Томашевска.
    Такође је представљен и Млади жири који чине ученици Основне школе "Ђуро Салај" из Суботице: Сања Цурновић, Тамара Каналаш, Анђелија Станишић, Богларка Голи и Кира Какуси.
    У уметничком делу церемоније наступили су хор Музичке школе "Суботица" који је са диригенткињом Силвиом Милинов извео фестивалску песму "Пустимо децу да расту", као и суботички Цреативе Студио за модеран балет, који је извео две балетске тачке: "Алису у земљи чуда" кореографкиње Мирјане Перчић и "До you хеар that соунд?" кореографкиње Маше Лукић.
    Такмичарски програм фестивала отворен је током преподнева у Позоришту Деже Костолањи представом "Виртуално луткарство: Копачи злата" Луткарског позоришта "Цвикау" из Немачке. 
    Друга такмичарска представа “Кути” естонског позоришта "Триктрек" одиграна је након церемоније отварања фестивала на импровизованој сцени испред Народног позоришта Суботица.

Извор: pixabay.com


    Представа "Виртуелно луткарство: Копачи злата" аутора Емануела Геибела и редитељке Монике Гербоц била је праћена уз помоћ ВР наочара у вештачки створеном свету филмске технологије од 360°, у три димензије, просторном звуку и без физичких ограничења. 
    Напуштена је класична фронтална перспектива представе, а прича је оживела око гледалаца.
    Представа "Кути" естонског позоришта "Триктрек", аутора и редитеља Alexandera Андреева, прати венчање краљеве ћерке које представља најважнији догађај у замку. Међутим, у јеку забаве, Кути - древни ратници гаврани - почињу напад на замак. 
    Представу изводи троје чланова породице: Alexander, Серафима и Лука.
    Другог фестивалског дана, у понедељак 23. септембра, у такмичарском програму публика ће моћи да погледа представе "Играј се са мном!" Дечјег позоришта Суботица (Дечје позориште Суботица, 12х) и "Праљуди” Позитивног позоришта из Чешке (Народно позориште Суботица – Сцена Јадран, 17х).
    

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
"ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ" ДАНАС У ТРИ ГРАДА На ред стигли Пожаревац, Суботица и Крушевац
Дани Српске

"ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ" ДАНАС У ТРИ ГРАДА На ред стигли Пожаревац, Суботица и Крушевац

23.09.2024. 09:13 09:22
ПОЧИЊЕ ТЕСТИРАЊЕ БРЗЕ ПРУГЕ НОВИ САД - СУБОТИЦА У новосадску железничку станицу стигао специјални немачки воз

ДО ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ ВОЗОМ 200 НА САТ

брзи воз

ПОЧИЊЕ ТЕСТИРАЊЕ БРЗЕ ПРУГЕ НОВИ САД - СУБОТИЦА У новосадску железничку станицу стигао специјални немачки воз

23.09.2024. 07:09 09:24
У СУБОТИЦИ ПРОМОЦИЈА РАВНОПРАВНОСТИ КРОЗ СПОРТ Отворен камп Стварамо животне шампионе

У СУБОТИЦИ ПРОМОЦИЈА РАВНОПРАВНОСТИ КРОЗ СПОРТ Отворен камп Стварамо животне шампионе

20.09.2024. 19:03 19:18