overcast clouds
18°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДО ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ ВОЗОМ 200 НА САТ

ПОЧИЊЕ ТЕСТИРАЊЕ БРЗЕ ПРУГЕ НОВИ САД - СУБОТИЦА У новосадску железничку станицу стигао специјални немачки воз

23.09.2024. 07:09 09:24
Пише:
брзи воз
Извор: фејсбук

Тачно у 5.22 сати  јуче је у железничку станицу Нови Сад стигао је тест воз немачке компаније Дојче Бан који ће тестирати нашу нову брзу пругу од Новог Сада до Суботице.

Овај тест воз чине електролокомотива и троја кола која су опремљена са уређајима за снимање и контролу свих техничких параметара железничке пруге. Тест воз, према плану тестирања, почиње са радом данас и обављаће тестирања до 10. октобра.

„Наша брза пруга од Новог Сада до Суботице као и она од Београда до Новог Сада, која је у функцији, има све највише европске сертификате.

Почиње динамичко тестирање брзе пруге Нови Сад-Суботица до државне границе”, објавио је на друштвеним мрежама министар Горан Весић.

воз
Извор: фејсбук

Мере безбедности док трају пробе

Инфраструктура железнице Србије упозорава да је у наведеном периоду забрањено и опасно присуство грађана у железничким станицама, односно на колосецима и перонима дуж деонице на којој се обавља испитивање, јер, како се истиче, непоштовањем ових правила грађани директно могу да угрозе сопствени живот, као и безбедност железничког саобраћаја током тестирања пруге. Прецизира се и да ће дуж целе деонице за време динамичког испитивања бити распоређено особље извођача радова конзорцијума Кинеских железница и Инфраструктуре железнице Србије, а биће појачано и присуство припадника МУП-а.

воз
Извор: дневник

Инфраструктура железнице Србије саопштила је динамичко испитивање треба да потврди да је нова брза пруга спремна за саобраћај возова, а финални извештај са тестирања очекује се најкасније до 8. новембра ове године. На овој деоници у наведеном периоду неће се одвијати други железнички саобраћај. У саопштењу се додаје да ће тестирање обављати Немачке железнице, односно мерна кола компаније Немачких железница исте компаније која је обављала и динамичко испитивање брзе пруге Београд - Нови Сад. У зависности од врсте испитивања, тестирања ће се обављати и електромоторним путничким гарнитурама Штадлер. „Према припремљеном распореду, компанија Дојче Бан, у зависности од врсте испитовања, планира да дневно спроводи од две до осам тест вожњи воза, у оба смера. Свакога дана пре испитивања и поласка тест воза, вршиће се визуелни преглед целе деонице моторном дрезином”, наводи се у саопштењу„Важно је напоменути да је у оквиру реализације пројекта на целој деоници пруге од Новог Сада до државне границе са Мађарском извршено денивелисање укрштања друмског и железничког саобраћаја, тако да на читавој деоници не постоје путни прелази у нивоу”, наведено је у саопштењу. 

Планира се да се дневно спроводи од две до осам тест вожњи воза, у оба смера

воз
Извор: фејсбук

На траси новосаграђене брзе пруге од Новог Сада до Суботице у протеклих месец и по дана oбављају се статичка испитивања. Извођачи радова - конзорцијум Кинеских железница, у сарадњи са надзорним органима и стручним службама Инфраструктуре железнице Србије, тестирају поједине сегменте на брзој прузи између Новог Сада и Суботице. Док теку статичка и припреме за динамичка испитивања, радници приводе крају заостале послове и исправљају уочене недостатке спремајући станичне и инфраструктурне железничке капацитете за пуштање пруге у саобраћај 25. новембра, како је најављено из државног врха. 

Радови на брзој прузи Нови Сад - Суботица, обухватили су полагање око 273 километара нових колосека, укључујући двоколосечну пругу и станичне колосеке. Уграђене су и 302 скретнице, а за изградњу брзе пруге било потребно урадити око осам и по милиона кубика земљаних радова.

На траси брзе пруге Нови Сад - Суботица изграђено је, поред осталог, шест мостова укупне дужине 2.330 метара, пет галерија, 15 подвожњака, 27 надвожњака дугих скоро четири километра. 

З. Милосављевић

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПОЧЕЛО ТЕСТИРАЊЕ ПРУГЕ НОВИ САД-СУБОТИЦА Ево када креће први брзи воз; Поласци од пет ујутру

ПОЧЕЛО ТЕСТИРАЊЕ ПРУГЕ НОВИ САД-СУБОТИЦА Ево када креће први брзи воз; Поласци од пет ујутру

26.08.2024. 11:00 11:15
ЗАХУКТАВА СЕ БРЗИ ВОЗ ОД НОВОГ САДА ДО СУБОТИЦЕ "Дневник" на лицу места; Пруга готова за мање од месец дана (ФОТО)

ЗАХУКТАВА СЕ БРЗИ ВОЗ ОД НОВОГ САДА ДО СУБОТИЦЕ "Дневник" на лицу места; Пруга готова за мање од месец дана (ФОТО)

01.06.2024. 10:39 11:45
КИНЕСКИ "СОКО" СТИГАО У СРБИЈУ Брзи воз за брзу пругу између Србије и Мађарске

КИНЕСКИ "СОКО" СТИГАО У СРБИЈУ Брзи воз за брзу пругу између Србије и Мађарске

29.04.2024. 23:28 23:35
ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ИЗ "СРБИЈАВОЗА" Од септембра додатни попуст на онлајн возне карте; Али то није све!

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ИЗ "СРБИЈАВОЗА" Од септембра додатни попуст на онлајн возне карте; Али то није све!

Многи су током овог лета олучили да на одмор отпутују возом, једни се враћају други тек припремају за одлазак на годишњи одмор.
12.08.2024. 18:33 18:46