overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО)ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ на приказу "Застава 2024" ПОНОСАН НА СРПСКУ ВОЈСКУ Данас одлука о војном року; Биће још нових важних набавки

20.09.2024. 11:46 13:56
Пише:
1
Извор: Принтскрин Инстаграм/Принтскрин РТС/принтскрин пинк

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас приказу способности Војске Србије "Застава 2024" на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова биће ангажовано у приказу способности.

Приказ је отворен за јавност, и из Министарства одбране су позвали све грађане да дођу и виде најсавременије наоружање и војну опрему којом су опремљене јединице Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.

Обраћање председника Вучића

Председник је истакао да је изузетно поносан на оно што је видео данас, и да не постоји област у којој смо тако драстично напредовали као што је положај војника.

- Плата пре 10 година војника је била 330 евра, а данас је готово четири пута већа. Данас имамо четири до четири и по пута више дронова приказаних него што је било прошли пут. Код нас у ВТИ су произведени првих 1000 дронова "Комарац", 500 је овде данас - рекао је он, и захвалио се фирми Југоимпорт, као и приватним предузећима.

Додаје да авиона имамо више него икада, и да ћемо за само три или четири године бити ојачани са 12 нових Рафала.

- Не стајемо на томе, наручили смо и нове вишецевне ракетне бацаче, али нисмо стали на томе, наручујемо и оружје које ће нам донети знатну тактичку и стратешку предност. Поносан сам на нашу војску, што можемо да покажемо огроман напредак. Генерал Мојсиловић ми увек замери када не поменем тенкисте, и мораћемо да радимо на повећању броја посада. А тенкова имамо више него довољно - истиче он.

Председник каже да очекује да ће на данашњој седници Владе бити донета одлука о увођењу обавезног војног рока у Србији.

- То ће бити 60 плус 15 дана. Мислим да је важно да мушкарци пре свега стекну више одговорности, а верујем да ћемо имати и значајан број девојака које ће се добровољно пријавити - казао је Вучић.

1
Извор: Принтскрин РТС

Каже да је 6.500 војника на аеродрому у Батајници, и да је то веома значајан број војника.

- Можете упоредити са операцијама које се сада воде на ратиштима, то је озбиљан број војника који прави разлику - истакао је председник.

На питање новинара како коментарише захтев опозиције да се одржи седница о литијуму, и њихов предлог закона, он каже следеће:

- Неписмено је састављено, они ће у политичком смислу бити на стубу срама, ти који су предложили то. А што ме не желе на седници, то о њима више говори него о мени. Ако уђу у ринг са мном, морају да приме ударце, али они не желе да добију одговор - истакао је он.

Вучић је рекао да не жели да коментарише бесмислице и глупости, на тврдње Петра Бошковића да је Вучић уништио војску.

- Ја сам га затекао у министарству, сећам се каква је тада војска била. Данас је војска најмање 10 пута јача него што је била. Онда ја мислим да то све довољно говори. Сетите се авио митинга из 2013. године, били су руски "Стрижи", и Енглези су били. Али српских авиона није било. Српских ловаца није било, било је бомбардера Орлова и Г-4. 

Обраћање Милорада Додика

Председник РС Милорад Додик захвалио се председнику Вучићу на позиву, и истакао је да је импресиониран свиме што је видео.

- Пре неку деценију ово је био сан, а сада видимо како се снови остварују. Важно је то што је више од пола овде изложеног оружја произведено у Србији. Важно је да се не зависи од неких достава које могу бити угрожене. За нас у Српској ово је наравно веома важно, и веома смо радосни због овога - казао је Додик.

Он истиче да целу Републику Српску радује сваки напредак, и да су опремљеност и морал војника виђени кроз приказ способности.

- И припадници Војске су са материјалног становишта веома стабилни. Честитам председниче вама и вашем тиму на овом великом успеху - рекао је Додик.

1
Извор: принтскрин пинк

Вучић обилази војнике и технику

Председник Вучић је посебно истакао да је поносан што види велики број дронова "Комарац", који могу нанети велику штету непријатељима. Он је такође тражио да људе одмах пусте да виде наоружање.

- Хоћу да похвалим посебно Институт Мома Станојловић зато што су радили вредно, много тежак и одговоран посао су урадили. Сада имамо шест потпуно спремних борбених хеликоптера Ми-35 које смо увезли са Кипра. Они су много напорно и тешко радили, и морам да их похвалим. Знаћу то да урадим и приликом поделе Сретењских одликовања - рекао је он.

Вучић је истакао разорну моћ ракета "Атака" које користе хеликоптери Ми-35.

Председник каже и да наш начелник генералштаба сматра да нема војске без тенка, и поред чињенице да многи предвиђају "крај тенка" због рата у Украјини.
- Сви траже од нас да уручимо и предамо наше тенкове, а ми по броју становника смо први или други у Европи по броју исправних тенкова по глави становника. Знам 15 земаља које заједно немају тенкова колико има Србија - нагласио је Вучић.

На питање да ли ће дати неке тенкове, кратко је рекао: "Не дам ја! Нисам добио такав захтев, а и да траже, начелник генералштаба се не би сложио".

1
Извор: принтскрин инста

- Ми ово нисмо могли ни да сањамо, толико сам срећан и поносан када видим шта имамо и у ваздуху, и ПВО системе, нове радаре... Оно што ћете највише видети, све је ово Србија, сви Милоши, Лазари, Норе... 50 одсто овде је произведено у Србији, а 50 одсто из иностранства. То нас чини једном од најбољих и најјачих армија пропорционално нашој величини - казао је он.

Председник је питао тенкисте који су им тенкови најбољи, и готово једногласно је добио одговор да је Т-72 најбољи, а да ће наши бити бољи када буду модернизовани.

Вучића је посебно одушевио малишан у униформи Кобри, коме је салутирао и разговарао са њим. Он је потом питао војнике како им се чини Милош.

- Коришћен је доста, покретан, добро наоружан - рекао је један војник председнику Вучићу.

- Влада ће данас донети одлуку о увођењу обавезног војног рока - саопштио је он.

Говорећи о набавци нових оклопних возила, председник је питао Ненада Милорадовића, помоћника министра за материјалне ресурсе, да ли ће бити реализоване куповине, а потом кроз смех поручио:

- Ено Мали се одмах буни.

Обилазећи артиљеријске системе, председник Вучић је рекао да се "Гвоздика" одлично показала у Украјини, а потом скренуо пажњу на вишецевне бацаче ракета.

- Ово је оно што највише фали у Украјини. Зато су им ХИМАРС-и били од великог значаја. Ми ћемо осим наших система купити још нешто, а хоћемо и нешто специјално, које је једино у том смислу јаче од ХИМАРС-а, а о томе ћу вас ускоро обавестити. Синиши је позлило, погледајте га - казао је он.

Вучић је скренуо пажњу на убојност система "Корнет", истичући да за малу цену може уништити изузетно скупе системе.

1
Извор: Принтскрин инста

Дефиле припадника Војске Србије

После приказа дејства хеликоптера почео је дефиле припадника Војске Србије. Међу војницима су и припадници 72. бригаде за специјалне операције.

Током дефилеа изнад аеродрома у Батајници летели су авиони "МиГ-29", "Супергалеб", као и јуришни хеликоптери "Ми-35".

У ваздуху јуришни и транспортни хеликоптери

Изнад аеродрома су потом летели хеликоптери - јуришни "Ми-35" су дејствовали по условним циљевима на земљи, док су транспортни хеликоптери "Ми-17" десантирали тимове специјалаца.

1
Извор: принтскрин пинк тв

Падобранским скоковима почео приказ, у ваздуху борбени авиони

Падобранским скоковима припадника елитне 63. падобранске бригаде, који носе заставе Србије и Војске Србије, почео је приказ способности.

После падобранских скокова полетели су борбени авиони "МиГ 29", "Орао" и "Галеб". Авиони су успоставили зону патролирања, и обезбедили услове за дејство ударне авијације.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Председник Вучић стигао на аеродром у Батајници

Председник Александар Вучић стигао је на аеродром, где је испред почасног строја гардиста интонирана химна Боже правде, након чега је примио рапорт.

У главном програму приказа способности Војске Србије"Застава 2024", данас на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, учествоваће ловци, "мигови-29", биће приказана ваздушна борба два авиона на малој висини, "орлови Г-4" ће симулирати дејства по циљевима на земљи, а посетиоци ће имати прилику да на небу виде и хеликоптере Ми-35М, Ми-17, Ми-8, Х-145, "газеле" и "гаме-2".

Смотри ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. За посетиоце је припремљен летачки програм, приказ дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО и дефиле јединица ВС.

Почетак манифестације у којој ће учествовати више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије са 2.500 средстава наоружања и опреме и више од 50 ваздухоплова, заказан је за 11 часова, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Капије војног аеродрома биће отворене у 9.30, а посетиоци ће бити у прилици да обиђу тактичко-технички збор савременог наоружања и војне опреме, као и средстава у развоју, све до 15 часова.

1
Извор: Принтскрин Пинк тв

Биће, такође, презентована средства која развија наша одбрамбена индустрија, као и савремено наоружање и војна опрема Војске Србије, међу којима се истичу противоклопни ракетни систем "Корнет", самоходни вишецевни лансери ракета "Огањ", самоходне хаубице "нора 155mm", борбена оклопна возила "лазар", "МРАП", "милош", "хамер", дронови, хеликоптери Ми-35, X-145M, модернизовани авиони "миг-29 СМ", противваздухопловни ракетни системи ФК-3, XQ-17, "Панцир", беспосадна возила "мали милош" и широк спектар савремених оптоелектронских средстава и наоружања и војне опреме специјалних снага.

- Позивам грађане да дођу на војни аеродром у Батајници и да виде бројно савремено наоружање и војну опрему, али и да се увере у снагу своје војске, која све више јача на добробит свих грађана наше земље - поручио је министар одбране Братислав Гашић, који је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао и припремама за "Заставу 2024".

1
Извор: TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ/ bs

Вучић: Приказ наших 500 дронова

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да мисли да су успеси Србије највидљивији у војсци и позвао грађане да данас дођу на Батајницу и увере се:

- Да упоредите војску коју је Понош уништавао топећи тенкове, продајући стреле, шила, игле, зоље, уништавајући их за рачун и у име туђих интереса. Оно што ће грађани моћи да виде готово апсолутно није постојало у то време. Све је израђено у последњих 10 година.

Председник је најавио да ће данас први пут бити приказано 500 наших дронова, који наносе огромну штету, али и неки други дронови и нови хеликоптери са Кипра.

 

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар