light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Немања нанизао медаље

ПРИЈЕМ У ЖУПАНИЈИ ЗА ИНФОРМАТИЧКОГ ШАМПИОНА Немања Мајски донео СВЕТСКО СРЕБРО И БРОНЗУ

19.09.2024. 11:28 12:08
Пише:
Немања Мајски
Извор: дневник

СОМБОР: Као нововека колевка српске просвете, Сомбор се увек могао подичити успешним и паметним ученицима који су постизали велике резултате и далеко ван граница своје земље, али успех гимназијалца Немање Мајског који је постигао у само прве две седмице овог месеца, превазишао је све његове претходнике.

Наиме, Немања је у свој град и домовину донео сребрну медаљу са Светске информатичке олимпијаде одржане у Александрији од 1. до 8. септембра, али и бронзану медаљу са Међународне олимпијаде из вештачке интелигенције за коју се својим знањем изборио од 8. до 12. септембра у Саудијској Арабији.

Овакав колосалан успех није промакао ни варошким властима, па је сомборски градоначелник Антонио Ратковић за Немању, његове родитеље Владу и Виолету, ментора професора Душка Обрадовића и директора Немањине Гимназије „Вељко Петровић“ Душана Мишковића уприличен свечани пријем.

- Заиста смо привилеговани што, захваљујући Немањи, можемо да пошаљемо и овакву слику из Сомбора, града са дугом традицијом образовања. Уз прошлогодишњу бронзану медаљу са информатичке Олимпијаде, Немања је несумњиво најуспешнији ђак у историји нашег града када су међународна такмичења у питању, доказујући да резултати долазе уз велика сопствена и одрицања његове породице и професора – рекао је Ратковић, који је уручио и пригодан поклон младом информатичком генију, ученику четвртог разреда овдашње гимназије.

- Било је занимљиво, мада су ми се више свидели задаци са прошлогодишње Олимпијаде – скромно је пренео своје утиске Немања Мајски. – Пре самог такмичења које је трајало два дана по пет сати, смо имали недељу дана припрема у самој Александрији, ту сам срео и неке пријатеље са прошлогодишње олимпијаде, а организовано је и неколико екскурзија за 350 учесника такмичења из целог света. 

Немања Мајски
Извор: дневник

Немању већ наредних дана чека и Балканска олимпијада из програмирања у Охриду, па ће, како је рекао за њега распуст почети тек у октобру, када ће се и вратити у школске клупе.

- Истине ради, мој рад са Немањом се завршио још у јануару ове године, од када властитим знањем једноставно више нисам могао да га пратим. Од тад он сам ради на себи, а са којим успехом, доказују резултати – похвалио је Мајског његов ментор Душко Обрадовић, професор информатике, уз чије име се везују и успеси Немањиних претходника, сомборских гимназијалаца на међународним информатичким такмичењима – Са Немањом радим од када је у петом разреду основне школе „прерастао“ тадашњег професора, а оно што га издваја од остале надарене деце је свакако чињеница да је увек био један од ретких који пуно ради код куће, самостално. 

Душан Мишковић, директор сомборске Гимназије овдашњој јавности пренео и једну анегдоту о свом, тренутно најславнијем, ученику:

- Услед бројних такмичења Немања је често оправдано одсутан из школе, а приликом једног од његових долазака сведочио сам да га ученици нижих разреда са одушевљењем показују једни другим усхићено говорећи  „Ено га, то је Мајски“, што говори о томе ко је заиста узор нашим ђацима. 

Текст и фото: М. Миљеновић

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
БРАВО ЗА МЛАДЕ ГИМНАЗИЈАЛЦЕ Четворочлана екипа Србије освојила четири медаље Међународној олимпијади из информатике, СРЕБРО ИДЕ У СОМБОР (ФОТО)
1

БРАВО ЗА МЛАДЕ ГИМНАЗИЈАЛЦЕ Четворочлана екипа Србије освојила четири медаље Међународној олимпијади из информатике, СРЕБРО ИДЕ У СОМБОР (ФОТО)

07.09.2024. 08:49 08:50
ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА У БУДИМПЕШТИ: Србија се вратила на победнички колосек
sah

ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА У БУДИМПЕШТИ: Србија се вратила на победнички колосек

15.09.2024. 21:43 21:49
ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО У НАШИМ ШКОЛАМА: ФОНД ЧАСОВА понижавајући за битну науку у ери рачунара, мобилних телефона и вештачке интелигенције

ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО У НАШИМ ШКОЛАМА: ФОНД ЧАСОВА понижавајући за битну науку у ери рачунара, мобилних телефона и вештачке интелигенције

22.05.2024. 12:39 12:48
ФИЗИКА ЈЕ ЖИВА НАУКА БЛИСКА СВАКОДНЕВИЦИ Ево шта кажу знање и искуство једног младог научника

ФИЗИКА ЈЕ ЖИВА НАУКА БЛИСКА СВАКОДНЕВИЦИ Ево шта кажу знање и искуство једног младог научника

У свет знања и науке млади научник Тривко Кукољ (26) из Новог Кнежевца, крочио је из овдашње Основне школе „Јован Јовановић Змај“, наставио у математичком одељењу новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“, основне четворогодишње студије физике на Природно математичком факултету у Новом Саду завршио је скоро годину пре рока са просечном оценом десет, а паралелно се усавршавао у Институту за физику у Земуну.

01.09.2024. 16:44 16:48