broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ

ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ПЕТАР ЂУРЂЕВ: Рекордно улагање у образовање, то је друга највећа ставка у буџету Новог Сада НИЧУ НОВЕ ШКОЛЕ И ВРТИЋИ

19.09.2024. 08:28 09:21
Пише:
школе
Извор: Дневник/С. Шушњевић, Ф. Бакић, Град Нови Сад

Нове школе и вртићи у Новом Саду прате демографски развој града...

Град Нови Сад је за образовање издвојио рекордну суму новца у буџету, односно у овој години у ту област се улаже готово 18 одсто од укупног буџета, што по давању чини другу по величини ставку у градској каси што потврђује да је Нови Сад остао академски град и град културе. У току су велики пројекти: изградња две основне школе, а Гимназија „Лаза Костић” на Телепу ће добити нову фискултурну салу, док се у школске спорстке терене и средства за наставу улаже током читаве године. Према речима члана Градског већа за образовање Петра Ђурђева у последњих десет година, захваљајући реконструкцији, доградњи и изградњи нових вртића и школа Град је омогућио да већи број ученика похађа наставу, што прати и демографски развој Новог Сада.

петар ђурђев
Извор: Дневник/С. Шушњевић, Ф. Бакић, Град Нови Сад

- Велика улагања су нам омогућила да значајан део новца наменимо за обнову и модернизацију школских објеката. Тиме смо омогућили наставницима и ученицима да имају на располагању учионице и кабинете  које одговарају наставним изазовима новог доба, што наравно омогућава боље услове за извођење наставе и чини пријатним сам боравак у школама за све укључене у наставно-образовни процес.

 

 

 

  • У току је градња две нове школе на Сателиту и Југовићеву. Докле се стигло с тим пројектима и на који начин ће они променити те делове града?

- Радови на оба објекта напредују предвиђеном динамиком. Нова основна школа у насељу Југовићево имаће капацитет за око 600 ученика, а рок за завршетак изградње је 2026. године. Упоредо тече и изградња новог објекта ОШ „Милош Црњански” на Сателиту, коју заједно реализију Покрајинска влада и Град Нови Сад. Када је реч о тој осмолетки рок за извођење радова је такође у 2026. години. Изградња те две школе у многоме ће побољшати квалитет живота у тим деловима Новог Сада који су се додатно развили протеклих година. 

школа
Извор: Дневник/С. Шушњевић, Ф. Бакић, Град Нови Сад

Запослени и ћаци имају ослонац у Граду

  • На које начине град пружа подршку ученицима и њиховим родитељима?

- Шесту годину за редом Град је обезбедио новац у буџету за набавку уџбеника за ученике првог разреда основних школа. Те уџбенике је купио Град, што неке претходне власти нису ни помишљале већ су буџетска средства улагале у другим правцима. Град плаћа трошкове извођења наставе у школама, набавком материјала неопходног за несметано одвијање наставног плана и програма, као што су наставна средства, материјал за одржавање хигијене и материјал за посебне намене, плаћањем трошкова превоза за запослене и превоза ученика основних школа који на то имају право, затим сталне, то јест комуналне и друге материјалне трошкове, текуће поправке и одржавање објеката и опреме, стручно усавршавање запослених, социјална давања запосленима, јубиларне награде, отпремнине и помоћи, плаћањем превоза ученика и наставника на регионална и републичка такмичења, награда ученицима, новчане казне по решењу судова и друге трошкове по захтевима школа.  Поносан сам на чињеницу  да Град Нови Сад као вид посебне подршке додељује Видовданске награде ученицима који остварују одговарајуће резултате на републичким и међународним такмичењима.

  • Нови Сад непрекидно расте и број становника се повећава, као и потребе. Који делови града би у будућности могли да добију нове образовне установе или да се прошире капацитети постојећих?

- Имајући у виду убрзани економски,  урбанистички и демографски успон Новог Сада, јасно се указује потреба за изградњом нових објеката вртића и основних школа. Како би се решио проблем са недостатком просторних капацитета у плану је изградња више основних школа на територији Новог Сада и то објеката школа на Мишелуку, Адицама и Сајлову. У плановима је и проширење капацитета ОШ „Јован Дучић“  у Петроварадину, кроз доградњу објекта у Малиновој улици, као и проширење школе „Соња Маринковић“ на Грбавици. Истовремено, ти планови морају да буду промишљени и добро организовани.

школа
Извор: Дневник/С. Шушњевић, Ф. Бакић, Град Нови Сад
  • Који радови се реализују у другим образовним установама као што је адаптација, реновирање, енергетска санације?

- Новосадске школе су грађене у различитим декадама тако да је процес реновирања, адаптација и енергетске санације непрекидна обавеза и потреба.  Град посебан акценат ставља на замену електроенергетских инсталација и инсталација за аутоматску дојаву од пожара. Често скрајнута, важна су и текућа одржавање школских објеката, попут зидарских, керамичарских, водоинсталатерских, паркетарских и молерско-фарбарских радова, што такође доприноси бољим условима за учење и рад. У програму инвестиционих активности за средње школе за ову годину, завршићемо доградњу и опремање објекта Медицинске школе „7. април”,  као и наставак изградње  фискултурне сале у Гимназији „Лаза Костић”, коју реализујемо заједно са Покрајинском владом.

Не смемо заборавити ни прошлогодишњу суперћелијску олују, која је, иако некима не изгледа тако, нанела много штете Новом Саду. Захваљујући брзом и адекватном одговору градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, градске администрације, Покрајинске владе, људи запослених у школама као и друштвено одговорних компанија превазиђена је права трагедија која је погодила у материјалном смислу Нови Сад. Недавно сам имао прилику да посетим ОШ „Десанка Максимовић” у Футогу. Уз помоћ Града та школа се издигла из пепела након суперћелијске олује. Тренутно је тамо у току изградња нове спортске сале, а школа већ има атлетску стазу, кошаркашки, фудбалски и одбојкашки терен. Ускоро очекујемо отварање базена који се налази тик до школе што чини да та образовна установа има невероватан потенцијал и да ће свакако бити једна од најтраженијих у Новом Саду.

Најбоља предшколска установа у Србији

  • Нови Сад већ неколико година у потпуности субвенционише боравак деце у ПУ „Радосно детињство” и делимично у приватним вртићима. О коликом броју деце је реч и колико значајном се показала та одлука?

- Град регресира трошкове боравка деце у ПУ „Радосно детињство“ у потпуности, у укупном, сложићете се не малом износу од 4.454.956.178 динара. Од тог износа издваја се, на основу Одлуке о правима за финансијску подршку породици са децом, 20 одсто што износи 870.000.000динара, док се на основу Закона о основама система образовања и васпитања и Одлуке о обезбеђивању средстава за остваривање делатности предшколског васпитања и образовања у буџету Града Новог Сада регресира 80 одсто што износи 3.584.956.178 динара.  Нови Сад за 2023/2024. годину је повећао број деце чији се боравак у приватним вртићима субвенционише за 100 малишана, односно са 3.700 на 3.800, док се износ субвенције повећавао два пута, за јаслени узраст прво са 10.000 на 13.000, па на 16.000 динара, док је за децу од три године до поласка у школу, износ субвенција повећан са 8.000 на 10.000, а затим и на 13.000 динара. За финансирање тих издатака Градска управа за социјалну и дечју заштиту је за ову годину укупно обезбедила 612.188.000 динара. Узмите само у обзир давања за државне и приватне вртиће видећете колико заиста Нови Сада брине о најмлађим грађанима. Нису била тако давно времена када је та установа била у мору дугова и тужби, када се само маштало о Централној кухињи и новим објектима. Данас можемо са поносом да кажемо да Нови Сад има једну од најбољих предшколских установа у Србији.

  • Нови Сад се посебно брине квалитету и безбедности боравка деце у вртићима.  У протеклом периоду колико нових вртића је Нови Сад добио, да ли је у плану градња још неког или проширење капацитета?

- У протеклих неколико година изграђени су нови објекти Предшколске установе „Радосно детињство“ на Адицама, у Ветернику у Улици Милана Тепића, Сајлову, у Колу српских сестара, а реконструисани су  на Клисанском путу, у Ораховој улици, као и објекат у Ветернику - Фештер. Очекује нас изградња и опремање објекта на Булевару Европе, надоградња, реконструкција и опремање објекта у Јернеја Копитара  и у Улици Илариона Руварца.

школа
Извор: Дневник/С. Шушњевић, Ф. Бакић, Град Нови Сад
  • Да ли имате поруку за Новосађане?

- Град Нови Сад ће пратити потребу за проширењем капацитета постојећих јавних основних школа и вртића како би обезбедили што боље услове за школовање деце. Осим велике части што сам део тима градоначелника Милана Ђурића, која пре свега обавезује на предан радан, поносан сам на моје колеге у настави који својим великим залагањем и преданошћу постижу изузетне резултате. Зато ме и не чуди чињеница да ученици из целе Србије ради школовања долазе у Нови Сад. То је потврда успешно готово четворовековног образовно-васпитног рада у нашем граду.

Силвиа Ковач

Фото: Дневник/С. Шушњевић, Ф. Бакић, Град Нови Сад

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
НИЧЕ НОВИ СТАМБЕНИ БЛОК, ВРТИЋ И ТОПЛАНА Овако су урбанисти осмислили простор у неизграђеном делу Детелинаре
Детелинара

НИЧЕ НОВИ СТАМБЕНИ БЛОК, ВРТИЋ И ТОПЛАНА Овако су урбанисти осмислили простор у неизграђеном делу Детелинаре

17.09.2024. 18:12 10:09
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР МАРКОСКИ ОБИШАО СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ: Брига о студентима приоритет
студенти

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР МАРКОСКИ ОБИШАО СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ: Брига о студентима приоритет

18.09.2024. 15:35 15:57
У НОВОМ  САДУ БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ Потписан уговор, Град шесту годину за редом издвојио новац

У НОВОМ  САДУ БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ Потписан уговор, Град шесту годину за редом издвојио новац

02.09.2024. 14:23 14:33
ВУЧИЋ: Биће повећање пензија до 11 одсто, повећања и за просветаре и јавни сектор, минималац 53.592

ВУЧИЋ: Биће повећање пензија до 11 одсто, повећања и за просветаре и јавни сектор, минималац 53.592

Председник Србије Александар Вучић вечерас је гостовао на Националном дневнику на ТВ Пинк.
18.09.2024. 18:11 22:08