light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ: Биће повећање пензија до 11 одсто, повећања и за просветаре и јавни сектор, минималац 53.592

18.09.2024. 18:11 22:08
Пише:
Извор: Дневник/ Филип Бакић

Председник Србије Александар Вучић вечерас је гостовао на Националном дневнику на ТВ Пинк.

Председник се прво осврнуо на пут у Брисел који га сутра очекује.

- Биће један веома важан састанак пре свега о стопама раста и тржишту. Наравно биће говора и о неким проблемима као и проширењу Европске уније. Верујем да ће бити коректан разговор, што зависи доста од Приштине, као и Сарајева.

Вучић се осврнуо и на чињеницу да је Приштина одбила трилатерални састанак.

- Они га никада нису ни желели и покушавали су да увек окриве Београд за све. Имамо посла са људима који имају за циљ протеривање и уништење српског народа на пределу Косова и Метохије. Они не желе дијалог, јер кажу да су суверена држава. Не мислим да нас ту чекају бољи дани, имаћемо ту безброј проблема, али Србија ће увек бити уз свој народ на Косову и Метохији.

Председник Србије је проговорио и о нападима опозиције након мера безбедности које је Србија изнела поводом заштите Срба на територији Косова и Метохије.

- За нас је важно да су наши пријатељи и партнери у свету пажљиво саслушали оно што смо рекли. Ми не тражимо ништа више од онога што је већ договорено. Што се тиче ових наших, а кад смо то од њих добили подршку за било који пројекат?! Њима никада ништа није било добро и ништа им није ваљало. Неки људи немају своју политику, план и програм, једино што их се тиче како и на који начин да буду против, и да чекају шта ћу ја да изјавим како би рекли зашто то није ваљало. Ако им кажем да ћемо мирно да реагујемо, као што сам сад рекао, "није добро, требало је ратом...". Човек не треба да се осврће на то и треба да настави да ради.

TV Pink Printscreen
Извор: TV Pink Printscreen

Председник се осврнуо на посете светских лидера у Србији, споменувши Емануела Макрона, Си Ђинпинга, председника Ривлина и Херцога из Израела, председника УАЕ.

- Ускоро ћемо имати двојицу председника афричких држава, јер са њима желимо да унапређујемо односе. Угостио сам и британског краља Чарлса. Премијер Јапана је овде био у изузетно важној посети, мали број људи који су изузетно важни у свету, а да нису били у Србији.

Вучић је коментарисао и изјаву Борка Стефановића на то што лидери великих светских сила долазе у посету Србији.

- Мени је нешто друго запарало уши, а то је реченица у којој се чуди како ме више људи и не питају зашто сам се састао са Си Ђинпингом и осталима. Ми смо слободна држава и мени не треба ничија дозвола. Нисам увео санкције Русији, јер мислим да је то добро за Србију, састао сам се са Си Ђинпингом, јер мислим да је добро за нашу земљу.

TV Pink Printscreen
Извор: TV Pink Printscreen

Вучић се осврнуо и на то што је тражио пуштање Сергеја Трифуновића након што је ухапшен на граници са Хрватском.

- Ја сам се само поставио као председник државе. Питам се само да ли сте приметили да то није вест у региону. По томе сте могли да видите сво лицемерје и лажи у региону. Када је та естрадна уметница задржана 15 минута, Вучић је био "диктатор", а кад су адвокат Немања Берић и глумац Сергеј Трифуновић осуђени на затвор, како то да никоме не пада на памет да каже да је ово "најгора могућа диктатура". Ми имамо тако лажну елиту у којој царује антишовинизам. Мрзимо све и свакога, највише на свету морамо да мрзимо Србију и све што Србија уради и све што се у Србији догоди. Желим срећан повратак Сергеју Трифуновићу. За мене је важно што видим на сваком месту да се људи враћају у Србију.

Што се тиче економије, Вучић каже да ће бити повећања пензија за 10,9 или 11 одсто.

- Биће 53.592 динара минимална зарада у Србији, што је заиста изузетна вест, пензије ћемо повећати за до 11 одсто. Не само за наше просветаре, већ и за предшколски узраст васпитачице, повећаћемо 12 одсто. То показује какав је наш однос према школству и образовању у Србији и колико желимо да улажемо у образовање деце. Да људе сачувамо овде, да њиховим родитељима буде лакше, да не морају да се одвајају од деце да би им омогућили боље образовање. Нама је потребно знање, не дипломе. Зато су то за нас важне вести.

Вучић додаје да ће се кроз десет дана држава изаћи са конкретним предлозима за решавање проблема око листе чекања.

- Листе чекања су за нас приоритет и позивам све људе да се одазову на бесплатне прегледе који се организују. И сам ћу отићи да прегледам све и показаћу јавно да сам дошау у најобичнији Дом здравља. Тиме бринемо и спасавамо животе људи. Листе чекања постоје толико година и део су наше неспособности да решимо проблеме. Радио сам све што је у мојом моћи за изградњу и обнову болница. Урадили смо најбољу кардиоваскуларну болницу овде, Дедиње 2, Клинички центар Београд, КЦ Ниш, ускоро кређе Крагујевац, радимо Нови Пазар, ускоро ће да крене Ужице, радимо болнице од Прокупља до Врања, Лесковца, где желимо да људи имају нове стандарде, до Кикинде, од Лознице до Сомбора.

TV Pink Printscreen
Извор: TV Pink Printscreen

Вучић се осврнуо и на предстојећу седницу о ребалансу буџета и седница о трајној забрани ископавању литијума.

- Они су постали смешни и онима који их подржавају, а они их заправо и не воле њих, већ мрзе Вучића. поново су све измислили и нису у стању да саставе предлог нацрта закона да то може уопште да се разматра. Они такви, људи који никада нису показали интересовање за људима у Србији, никада неће победити.

Он је прокоментарисао и изјаву Срђана Шкора на тему литијума.

- Видите они одмах причају о неком хапшењу, јер би они хапсили. Ја сам отишао да разговарам са људима, па и са онима који су водили протесте против литијума. Наравно они и нису за трајну забрану копања литијума, не знам чему ова расправа, само би вероватно да вичу.

Председник је честитао телевизији Пинк на јубилеју који слави, а затим је власник Pink Media Group Жељко Митровић прекинуо програм и показао поклон који је председник Вучић донео.

Председник се осврнуо и на отварање најмодернијег театра у Европи, театра Одеон који је одушевио све који су имали прилику да га посете.

- Драго ми је што ће људи имати једну нову локацију за све те догађаје. Иако се не слажем са садржајем ове једне представе, увек ћу бранити његово право на слободан уметнички израз.

Пинк, Курир, Дневник

Извор:
Пинк, Курир, Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О СВИМ ВАЖНИМ ТЕМАМА Обраћање грађанима у 18.30

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О СВИМ ВАЖНИМ ТЕМАМА Обраћање грађанима у 18.30

18.09.2024. 11:58 12:30
(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗРИЧИТ: Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!
Александар Вучић

(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗРИЧИТ: Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!

18.09.2024. 10:43 11:01
Председник Вучић примио државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина поводом 100 година од успостављања Београдске надбискупије
Александар Вучић

Председник Вучић примио државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина поводом 100 година од успостављања Београдске надбискупије

18.09.2024. 09:28 09:38